Su’cuygar Ner’vode!

Nem, nem lágyult meg az agyam a nagy nyári melegben. A fenti kifejezés mandalori nyelven – azaz a mando’a-n – annyit tesz „Sziasztok testvéreim”.

Amint azt a Klónok támadásából megtudhattuk, a Köztársasági Hadsereg gerincét alkotó klónkatonákat a galaxis szerte hírhedt mandaloriai fejvadász, Jango Fett génjeinek felhasználásával és azok manipulálásával teremtették meg a kaminoi klónozók.
Talán emlékeztek arra is, hogy a Clone Wars sorozat egyik részében (3. évad 1. rész Klón kadétok) kiderül, hogy a klónok kiképzésében a számítógépes szimulációk mellett szerződtetett fejvadászok is részt vesznek – ebben a részben név szerint Bric és El-Les. Ők a Jango által összeválogatott és Kaminora hívott csoport tagjai, akik Cuy’val Dar néven váltak ismerté – a Cuy’val Dar lényegében annyit jelent „Ők akik többé nem léteznek”. A száz tagú csoport – 75 mandaloriai harcos és 25 egyéb fajú fejvadász – a kaminoi szerződés elfogadásával vállalták, hogy nem érintkeznek többet a családjukkal, nem hagyják el a bolygót többé, a külvilág számára tehát nem léteznek.

cuy__val_dar_by_rnlaing

Az egyik ilyen mandaloriai kiképző volt Kal Skirata is, aki a Köztársasági Kommandók kiképzését kapta feladatul, valamint egy véletlen folytán ő lett a nevelőapja és kiképzője az első hat Fett-klónnak, akiket engedetlenségük és önfejűségük miatt a klónozók „hibás anyagnak” tituláltak és elrendelték a gyermekek elpusztítását. Skirata őrmester (maga is három gyermek apja) elszörnyedvén a kaminoiak „embertelenségén” szárnyai alá vette a hat kisfiút és népe szokásait követve fiaivá fogadta őket. Belőlük nevelte ki a Nullás Osztályú Mélységi Felderítőket, akik később számtalan értékes információhoz juttatták hozzá a Köztársaság hírszerzését.

KaminoRecording
Kal Skirata őrmester fogadott fiaival, Meerel hadnaggyal és Ordo századossal

Az őrmestert – maga is büszke mando lévén – elkeserítette, hogy fogadott fiai biológiai szülők híján nem rendelkeztek semmilyen kulturális örökséggel, így a kiképzés során a harci tapasztalatok mellett nagy súlyt fektetett a mandaloriai kultúra átadására. A hat fiúgyermeket is híres harcosok után nevezte el:

  • N-5, Prudii Skirata
  • N-6, Kom’rk Skirata
  • N-7, Mereel Skirata
  • N-10, Jaing Skirata
  • N-11, Ordo Skirata
  • N-12, A’den Skirata

A hat fiú kivételesen magas intelligenciájának köszönhetően gyorsan megtanulta a mando’a-t, valamint a mandaloriak kulturális szokásait is magukévá tették. Ugyanezt a nevelési módszert követve Skirata a később általa kiképzett kommandós egységeknek is átadta népe örökségét, valamint segítette a klónok egyéni személyiségének kifejlődését. Az őrmester szerencsére nem volt egyedül ezzel a gondolkodásmóddal, ugyanis a kommandós egységek felkészítésének másik felelőse, Walon Wau is – szintén mando lévén – továbbadta a mandalori hagyományokat az általa kiképzett egységeknek.

A geonosis-i csatát követően, ahogy a klón hadsereg különbözőképpen felkészített tagjai egyre többet érintkeztek egymással, elkezdtek terjedni a mandalori hagyományok részei az egyszerű katonák között is, szinte mindegyikük testvéreként tekintett osztagtársaira, valamint egyre több katona vett fel valamilyen nevet, hogy megkülönböztesse magát a többiektől – gondoljunk csak Fivesra, Codyra, Rexre vagy akár Odbball-ra.

Star_Wars_Republic_Commando_Triple_Zero

A mandalori tradíció futótűzként történő terjedésére az egyik legjobb példát a zseniális Karen Traviss-féle Köztársasági Kommandó második kötetében a Coruscant című regényben olvashatjuk (a mű eredeti címe Triple Zero, azaz Tripla Nulla, amely a galaktikus térképeken a Coruscantot bolygót jelöli) :


Fearless köztársasági csatahajó, Coruscant-szektor,

369 nappal a Geonosis után

– Tényleg fel kellene venni – jegyezte meg Gett parancsnok. Benyúlt a páncéljára csatolt eszközöv egyik zsebébe, és kivett belőle egy kis felvevőgépet. – Nem gyakran történik ilyesmi.

Etain és a csatahajó parancsnoka a hangár falának felső részén körbefutó szervizjárdán állt, és az alattuk zajló, kivételes látványosságot nézték. A lány már hallott erről, de még sohasem látta. A katonák egy mandalori rituálét, a Dha Werda Verda harci énekszertartását végezték.

A hangárban a Negyvenegyes Elit Gyalogság és a hajó személyzetének egy része – úgy ötvenen – sisak nélkül tanulta a szertartást. A rituálét Fi és Scorch mutatta be – közben Sev, akit könnyen fel lehetett ismerni sisakjának vérvörös sávjairól, egy lőszeresládán ült a közelben, és úgy tisztítgatta karabélya mesterlövész-toldalékát, mintha egyáltalán nem érdekelné, mi zajlik körülötte.

Persze, hogy érdekelte. Etain érzékelte a felőle áradó, burkolt figyelmet, pedig még egyáltalán nem hangolódott rá megfelelően Sev személyiségének kivetülésére az Erőben.

2agrsxx
Bardan Jusik tábornok, Jedi lovag, később mandalori harcos

A Dha Werda félelmetesnek tűnt. Bardan Jusik tábornok – a fiatal férfi alig ért egy klón kommandós válláig – mondta egyszer, hogy imádta nézni és annyi bátorságot tudott meríteni belőle, hogy megtanulta végrehajtani a rituálét az embereivel. Ez is része volt Kal Skirata örökségének; Jusik elmondása szerint a veterán őrmester meg akarta ismertetni a klónokkal mandalori örökségüket, ezért a katonai kiképzés mellett megtanította nekik a nyelvet és a kultúrát is.

Taung-sa-rang-bro-ka!

Je-tii-se-ka’rta!

A kommandósok ritmust rétegeztek ritmusra, először a saját páncélzatukat verték az öklükkel, azután a mellettük lévő katona páncélján folytatták az egyre összetettebb ütemet. Ha pontosan időzítettek, akkor az előadás élményszámba ment – ha rosszul, akkor eltörhették a mellettük álló állkapcsát.

Dha-Wer-da-Ver-da-a’den-tratu!

Cor-u-scan-ta-kan-dosii-adu!

Duum-mo-tir-ca-’tra-nau-tracinya!

Gra-’tua-cuun-hett-su-dralshy’a!

Egyszerre volt ellenállhatatlan, ősi és hipnotikus erejű.

A kántálás egyetlen közös hangként zengte be a hangárt. Etain felismert néhány szót, mint például a Coruscanta és a jetiise: Coruscant, Jedik. Ezek valószínűleg nem voltak benne az eredeti mandalori szövegben. Még az örökségüket is újraformálták és az aktuális helyzetükre igazították. A lány úgy tudta, a szöveg árnyékharcosokról és árulók térdre kényszerítéséről szólt.

Kivételes képességű harcosok voltak, akik ezzel is a fegyelmüket és a reflexeik gyorsaságát mutatták be; így figyelmeztettek minden hús-vér ellenfelet, hogy miféle erő vár rájuk a csatatéren.

Csakhogy a droidok nem tudnak megijedni. Tényleg kár, gondolta Etain.

Darman_Etain-ERC
Etain Tur-Mukan és KK-1136 (Darman         Skirata) első találkozása a Qiilura bolygón

Az egyik ütemnél aprót grimaszolt. Az ütések egészen valóságosnak tűntek. Mintha a klónok egyre inkább belevitték volna a lendületüket.

Meglepő módon még a kezdők sem időzítették olyan rosszul a mozdulataikat, hogy kapjanak egy-egy ökölcsapást. Fi és Scorch újabb ütemsorba kezdett, és a páncéljaik összecsattantak. Sev hirtelen abbahagyta a színlelést, lekapta a sisakját, és csatlakozott társaihoz. Azután Darman bukkant fel valahonnan, és már négyen álltak a fősorban.

Különös volt látni, hogy Darman jól érzi magát és még a környezetéről is megfeledkezik. Etain nem tudta, hogy a férfinak ilyen erőteljes a hangja és még táncolni is tud – vagy legalábbis akar.

– Jusik mindig erről beszél – mondta a Jedi.

– Alig néhány osztagnál láttam – jegyezte meg Gett. – Úgy hallottam, ez is Skiratától jött.

– Igen – értett egyet Etain. Azon tűnődött, hogy képes lesz-e valaha is utolérni ezt a legendás alakot. Talán az is elég lesz, ha csak feleannyit elér a katonáknál, mint Kal Skirata. – Megtanította a kommandósoknak, hogyan felelhetnek meg a mandalori örökségüknek. Szokásokat, nyelvet, elveket tanított nekik. – A lányt lenyűgözte az az öntudatlan pontosság, amellyel a számtalan egyforma férfi mozgott. – Olyan, mintha valami kényszer hajtaná bele őket – mondta halkan.

– Igen, mindannyian így érezzük – jegyezte meg Gett. – Rendkívül felkavaró.

– Bocsásson meg! Ez tapintatlanság volt…

– Semmi gond, tábornok. A mi katonai kiképzésünknek ez nem volt része a Kaminón. Most adjuk át egymásnak – mondta a parancsnok. Nyugtalannak tűnt, gondolatai szinte kiíródtak az arcára. – Tábornok…

– Csak adja ide a felvevőt, és menjen! – utasította Etain egy mosoly kíséretében.

Gett tisztelgett, és lesietett a létrán, az utolsó három méteren már a korláton csúszott le. A különféle páncélok keveréke – parancsnokok és pilóták sárga csíkjai, közkatonák egyszínű fehérje, a kommandósok tarkabarka színei – egyszerre felemelő és lenyűgöző látványt nyújtott, ahogy a klónok tömege egy akkordra végezte az ősi, mandalori rituálét.

A fentiekben olvasott szertartás teljes szövege így szól:

Taung sa rang broka jetiise ka’rta.
Dha Werda Verda a’den tratu,
Coruscanta kandosii adu.
Duum motir ca’tra nau tracinya.
Gra’tua cuun hett su dralshy’a.

Kom’rk tsad droten troch nyn ures adenn.
Dha Werda Verda a’den tratu,
Coruscanta kandosii adu.
Duum motir ca’tra nau tracinya.
Gra’tua cuun hett su dralshy’a.

Dha Werda Verda a’den tratu!
Coruscanta kandosii atu!
Duum motir ca’tra nau tracinya!
Gra’tua cuun hett su dralshy’a!
Dha Werda Verda a’den tratu!
Coruscanta kandosii atu!
Duum motir ca’tra nau tracinya!
Gra’tua cuun hett su dralshy’a.

Az Árnyékharcosok Haragja

A „megzenésített” verziót Jesse Harlinnak köszönetjük, aki a Star Wars Republic Commando nevű taktikai FPS játékban keltette életre az ősi mandalori életérzést:

Traviss a Kommandó-sorozat írásakor felhasználta a Harlin-féle szöveget a mando’a nyelv megalkotása közben, és tovább is gondolta azt, megalkotva hozzá egy harci táncot amelynek gyökerei a maori törzs által évezredek óta járt haka-ban találjuk. Az írónő ezzel az apró gesztussal tisztelgett a Jango Fettet játszó Temura Morisson új-zélandi színész előtt, aki maga is maori származású. A színész egyébként tiszteletbeli tagja a Mandalorian Mercs Costume Club nevű cosplayes csoportnak, amelyet 2011-ben kapott meg az amerikai Dragon con alkalmával. A fáma szerint Morisson annyira megtisztelve érezte magát, hogy cserébe eljárta a tagoknak a törzsi táncot amiről tudni kell, hogy soha nem veszik fél vállról. Egyet tudok csak rá mondani… Félelmetes:

Természetesen a csoport tagjai maguk is megpróbálták a rekonstruálni a mandalori rítust is kisebb-nagyobb sikerrel:

Remélem ezzel a rövidke írással sikerült jóval árnyaltabb képet alkotnom a Köztársasági Hadsereg klónjainak életéről és személyiségéről. Reményeim szerint nem egyszeri alkalom volt ez a cikk és lesz folytatása.

Addig is ne feledjétek, ke nu’jurkadir sha mandaloride és az swmini legyen veletek!

Idegen kifejezések:

mando – mandalori harcos

mando’a –  a mandalori nép nyelve

ke nu’jurkadir sha mandaloride – Ne szórakozz a mandaloriakkal!

forrás:

  • a Wookiepedia ide vágó cikkei
  • Karen Traviss: Coruscant, Szukits 2013.