UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

a linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

sabersA fénykardok a Star Wars univerzum legszentebb fegyverei, Jedi és Sithek egyaránt használták. A fénykardok színei nem csak a megjelenésben különböztek, hanem a használóikat is jellemezték.

A Kánon szerint 4 színe lehet egy fénykardnak: kék, zöld, vörös, valamint egyetlen lila. Ezek a színek azokból a kristályokból származnak, melyeket a felhasználóik találnak meg az erre alkalmas bolygókon.

• Elsőnek kezdjük a Kékkel.Névtelen Véleményem szerint ez a legelterjedtebb szín a fénykardok között. A kék színű kardokat azok a Jedi lovagok használták, akik legfőképpen a fénykardforgatásukra koncentráltak. A legjobb harcosoknak a kék fénykarddal rendelkezőket tekintették. Ezen kasztot Jedi Guardiansnak hívták, ugyanis a védelmezést és az igazságosságot tekintették szem előtt.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ki-Adi Mundi.

• A következő a soron a Zöld szín.zöld A zöld színű fénykardokat birtokló egyéneket Jedi Consularsoknak hívták. Szöges ellentéte a Guardianoknak, ugyanis ők az Erővel való viszonyukat és képességeiket helyezték előtérbe a fénykarddal szemben. Emellett a diplomáciai képességeik is igen fejlettek voltak, legtöbbször így próbálva elkerülni a nézeteltérést. Ezzel szemben viszont, ha a szükség úgy hozta, nem féltek használni fénykardjukat, de igyekeztek elkerülni azt.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Luke Skywalker, Qui-Gon Jin és Yoda.

• Most következzen a Vörös.vörös A Vörös pengéjű egyének Sithek vagy Sötét Jedik voltak. A Star Wars univerzumában a gonoszt testesíti meg ez a szín. A kánon szerinti magyarázat alapján a vörös ugyanúgy megtalálható a kristálybolygókon, mint az összes többi szín.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Darth Vader, Darth Maul és Dooku Gróf.

sárgaEgy nagyon egyedi típus, amely megtalálható a Kánonban és a Legendában is, a Sárga. A klónok háborúja sorozat után tekinthető kánonbelinek, melyet a Jedi Sentinelek használnak. A Jedi Sentinelek leginkább a Jedi Templomban találhatóak, és legfőbb feladatuk a Sötét oldal megállítsa volt. Titokzatos teremtmények, olyannyira, hogy még sok Jedi társuk sem tudtak a létükről.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Plo Koon, Bastilla Shan, Micah Giiett

A következő pár szín mára már a Kánonban is megtalálható a Disney felvásárlása miatt, de külön kezelem őket, mivel nagyon kevés idő telt el azóta, így lehetnek még változtatások.
White_Lightsaber

• a Fehér színt a Rebels óta a Kánonban is megtalálhatjuk. Mivel Ashoka nem fejezte be pályafutását Jediként, ez egyfajta reflektálása, hogy nem tartozik sehová sem. Így Szükre Jediként van számon tartva, és ez az első tényleges jelentése a fénykardok színének a Kánonban.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Ahsoka Tano.

 

ezüstEzüstszín. Megint egy ritka fajta. Azok a lovagok használják, akik nagyon nyugodtak, és higgadtak voltak, de emellett rendkívül tiszta elmével rendelkeztek.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Tera Sinube.

 

fekete Fekete színű, vagy Sötét szabja (szerintem a legmenőbb). Teóriák szerint a fehér ellenpárja. Mint a Sötét oldal, a Sötét szabja is az egyénre fókuszál másokkal szemben. Nagyon keveset tudni róla, eddig egyetlen egy személy használta Kánonban.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Pre Vizsla.

Most, hogy tisztáztuk a Kánonbeli előfordulásokat, ássunk kicsit mélyebbre, és nézzük meg, hogy a Legenda szerint mik fordulhatnak még elő.
A Legenda alapján, a fénykardok a vöröst leszámítva bármilyen színűek lehetek. A Vörös színt, csakis szintetikusan lehet előállítani, amit az évek folyamán a Sithek tökélyre fejlesztettek. Sith mágiával képesek voltak ezeket a kristályokat stabilizálni, és így még nagyobb erőt tudtak meríteni a Sötét oldalból. Az idő múlásával már akármelyik színt képesek voltak előállítani szintetikusan, de megmaradtak a vörösnél. A Kék, és a Zöld színek nem térnek el a Kánonbeli magyarázattól.

• A Lila színt3obqFa5, azok az Erőhasználók alkalmazták, akik képesek voltak használni mind a Világos, mind a Sötét oldal erejét.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Mace Vindu, Mara Jade Skywalker, Revan.

Arany.arany Egy nagyon-nagyon ritka színfajta. Azok a Jedik használják, akik nagyon erős kapcsolatban állnak a Világos oldallal.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Qu Rahn.

Narancssárga. yaddle A narancssárga használók legtöbbször a Sentinelek közül kerültek ki. Főbb ismertetőjelük, hogy még akár aktív harc közben és képesek voltak tárgyalni és alkudozni. A legleleményesebb Jedik tartoztak ide.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Yaddle.

Bronz.lowbacca Szintén, egy nagyon ritkán látott szín. Ezidáig egyetlen egy egyén használta. Megállapítható, hogy azok a személyek használhatják, akik nagyon nagy fizika erővel rendelkeznek.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Lowbacca

 

birodalmiFehér. Az összes Birodalmi Lovag fehér színű fénykardokat használt. Általánosságban elmondható, hogy e színű kardhasználók csapatban dolgoztak, egy mester alatt, vagy másokat szolgáltak engedelmesen.
NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): az összes Birodalmi Lovag.

Remélem tetszett ez az összefoglaló, az Erő legyen veletek! 🙂