A mai nap egy rendhagyó cikket olvashattok az oldalon, ugyanis nagy mozgolódás kezdődött a magyarországi Star Wars rajongói közösségben. Nem is szaporítanánk a szót, fogadjátok szeretettel az újonnan megalakult The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klub vezetőjével, Fábián Péterrel készített interjúnkat.

Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésünket az interjúra, kérlek mutatkozz be röviden, hátha van olyan, aki nem ismer a magyar Star Wars rajongói közösségben.

Fábián Péter vagyok 44 éves és a civil életben egy biztonsági céget irányítok, amikor épp nem a gyermekkori hobbimmal foglalkozok ami mi más lenne, mint a Csillagok Háborúja. A Csillagok Háborúja őrület nálam olyan 8-10 évesen kezdődött de pontosan nem is emlékszem már rá hogy miként. Ami biztos hogy 11-ik születésnapomra már a magyar gyártású Chewbacca és Yoda bábut kaptam ajándékba. Mindig is az Erő sötét oldala volt az ami igazán vonzott és az eposz gonoszai fogtak meg igazán. Amikor pár éve megismertem a Csillagok Háborúja Jelmezes Rajongói Klubot kérdés sem volt hogy milyen jelmezbe fogok bújni. Többen azóta is egy Sith Nagyúrként ismernek a rajongói közösségben.

Péter, mint Darth Xhirex

Honnan jött az ötlet az új rajongói klub megalapításához?

2017. január 6-án megszerveztem a megemlékezést Carrie Fisher emlékére a Corvin moziban. Jó volt látni, hogy az eddig ellentétben álló csoportok egy közös megmozduláson vesznek részt. Csak azt sajnáltam, hogy egy ilyen szomorú momentum kellett ahhoz hogy a csapatok egységben legyenek. A magyar Star Wars közösségbe mindenképp változás kellett, ugyanis mindenki a múltban elszenvedett vélt és valós sérelmei miatt nem beszélt egymással. Célul tűztem ki, hogy ha már 2017-et írunk (ami ugye a 40. évfordulója az Egy új remény bemutatásának), zárjuk le a múltat és egységben próbáljunk meg rajongani a kedvencünkért, mivel mind rajongók vagyunk. Szerencsére ezt nem csak én gondoltam így. Felvettem a kapcsolatot a magyarországi 501-es és Rebel Légió frissen választott vezetőivel akik nem zárkóztak el az ötlettől, Sőt Tóth Zsolt az 501-es Légió vezetője a magyarországi Disney elérhetőségét is megadta segítségül, amiért azóta is nagyon hálás vagyok.

Hol tart jelenleg ez a folyamat?

Túl vagyunk már a Disney Magyarország engedélyezésén akik örömmel fogadták, hogy van egy ilyen elképzelésünk. Mivel ők nem engedélyezhetnek önállóan rajongói klubot, így átadták a Lucasfilm illetékeseinek elérhetőségét. Nagy izgalommal felvettük a kapcsolatot velük, nem is gondolva, hogy levelünkre pár órán belül választ kapunk. Steve Sansweet a Lucasfilm Fan Relations Team tanácsadója örömmel vette a megkeresésünket. Leírta, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk és milyen keretek közt mozoghat a klub. Tett egy névajánlatot is, ami a Hungarian Galaktic Fan Klub név volt. Tetszett is meg nem is ez a név először, aztán ahogy ízlelgettük, egyre jobban tetszett. Elé raktuk a The Force Alliance nevet és megköszöntük neki a keresztapaságot amit Ő szívesen vállalt. Mindez milyen érdekes, május 4-én reggel történt. Röviden összefoglalva, túl vagyunk az engedélyezésen, most a civil szervezet létrehozásán munkálkodunk. Pár napja elindult a Facebook-os oldalunk (https://www.facebook.com/galacticfanclub/) és a web oldalunk is készülőben van.

Az első vezetőségi megbeszélés

Mi lenne a célja a The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klub-nak?

A The Force Alliance klub célul tűzte ki hogy összefogja a teljes magyarországi Csillagok Háborúja közösséget. Ez a közösség már nem csak csupán a nyolc nagy film rajongóiból áll. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az elmúlt negyven évben elárasztottak minket az SW univerzum más termékeivel is. Hogy mire gondolok? Pc-s és konzolos játékok, kártya játékok, tábla játékok, Legok , animációs filmek, figurák, ruházatok, könyvek/képregények és sorolhatnám még napestig. Ezeknek a termékeknek mind meg van a saját rajongó tábora de mégis egy dolog összeköti őket és ez a Csillagok Háborúja. Mi ezt a teljes közösséget szeretnénk egy közös klubba összefogni az ország minden szegletéből.

Milyen rendezvényekre, megmozdulásokra lehet számítani?

Rendezvények? Természetesen lesznek. Páran emlékeznek még és a tagjaink közt is vannak páran, akik jártak/jártunk az azóta már lebontott Petőfi Csarnokban megrendezett Star Wars klubba. Ezt a klub életet szeretnénk feléleszteni. A BarCraft vezetése szívesen vette megkeresésünket, hogy a havi rendszerességgel tervezett klub napjainkat tarthatjuk-e náluk. A klubnapokon különféle előadások apróbb kiállítások lesznek amiket a tagjaink fognak prezentálni, illetve ez akár egy csere-bere alkalom is lehet a gyűjtők közt. A jelmezesek átadhatják egymásnak tudásukat, segíthetik az „újonnan érkezőket”, a kisgyermekek találkozhatnak a kedvenc hőseikkel és a rajongók személyesen is megismerhetik egymást. Nagyobb rendezvények is tervbe vannak véve. Eddig két alkalommal segítettünk az SWMini stábjának a május 4-ei Star Wars Night program lebonyolításában, ezt továbbra is szeretnénk folytatni és természetesen a filmbemutatók környékén egy-egy nagyobb klub rendezvényt összehozni. Klub tagjainknak biztosítani fogunk sorszámmal ellátott klubkártyát is, amely egyben igazolja a tagságot és különböző kedvezményeket nyújt majd kultikus gyűjtőhelyeken. Ezügyben már felvettük a kapcsolatot pár magyarországi SW relikvia forgalmazóval, akik örömmel vették megkeresésünket.
A Lucasfilmtől engedélyt kaptunk saját logos termékek előállítására – amit azért velük engedélyeztetnünk kell a minőség miatt – így biztos hogy lesznek polóink, matricáink, bögréink. Reméljük egyszer eljutunk oda hogy a mi saját bögrénk is gyűjtői relikviának számít majd.

Milyen közeli és távoli terveitek vannak?

Közeli terveink közt szerepel elindítani a klubnapokat különféle tematikájú rendezvényekkel. Hogy mire gondolok? Lehet, hogy az egyik klubnap tematikája a figurák körül mozog, amíg egy másik űrhajók-robotok körül. Sokakat érdekel és elég látványos is a fénykardvívás, szerintem ez is megérne egy klubnapot. Az utóbbi időben nagyon sok könyv, képregény jelent meg és akkor még nem beszéltünk a különféle kártyás és tábla játékokról. Én úgy gondolom van ebben a csodálatos univerzumban annyi érdekesség amit érdemes megismerni. Úgy szoktam fogalmazni, hogy ha a Star Wars univerzumát egy tortának vesszük akkor ez a torta nagyon sok szeletből áll. Valaki csak egy-két szeletét szereti de vannak olyanok, akik az egészet szeretnék megismerni. Mi azért találtuk ki ezt a klubot, hogy minél több emberrel megismertessük a teljes egészet és azt hiszem ezzel válaszoltam is a távolabbi terveinkre. A klub alapítói közt vannak szerencsére olyan tagok is akik nem budapestiek. Szeretnénk ha ők a saját régióikban vinnék tovább a klub eszmeiségét, hogy vidéken is tudjunk SW rendezvényeket/kihelyezett klub napokat tartani.

Felveszitek a kapcsolatot a magyar rajongói szcéna többi résztvevőjével is?

Mindenképpen! Ez idáig is már sikerült felvennünk a kapcsolatot több nívós csoporttal/szervezettel. A klub megálmodása óta szoros kapcsolatban állunk az 501-es és Lázadó Légióval, az SWMiniatures Portállal, a Vader1-el és a CsHJRK-val. Ezen csapatok több képviselője tevőlegesen részt is vett a klub létrehozásában. Felmerülhet a kérdés, hogy a Magyar Star Wars Klubbal miért nem tettük meg ugyanezt…
Szándékunkban áll a klub vezetésével együttműködni és ami nagyon fontos a mi klubunk nem ellenfél akar lenni a régi klubnak. Mi egy kicsit másképp szeretnénk csinálni a klub életet. Mindannyian részt vettünk már az SW Klub kiváló rendezvényein és ha ők is úgy gondolják szívesen segítünk ezek lebonyolításában. Mi nem zárkózunk el egyetlen rajongótól vagy rajongói közösségtől sem. Mindannyian ugyanazért rajongunk, együtt közösen szerintem.

Végezetül van még valami amit szívesen elmondanál?

Talán még annyit hogy a klubunk egy non-profit szervezet, éppen ezért tagdíj sem lesz. Továbbra is szeretnénk folytatni a jótékonysági cselekedeteinket akár jelmezben akár „civilben”. A Lucasfilm kérése az volt felénk hogyha bármilyen profitunk termelődne azt kizárólag magyarországi karitatív célokra használhatjuk fel. Ez nem fog nehezünkre esni, hiszen már eddig is sok szervezettel állunk kapcsolatban.

Továbbá várunk ötleteket a rendezvény tematikába, rajongókat akik szívesen segítenék a klub működését, munkáját.
Jelentkezni a klubunk Facebook oldalán vagy Facebook üzenetben lehet.

Végezetül pedig egy hosszú felsorolás:

Szeretnék köszönetet mondani Stőszer Lórántnak, Szabó Dánielnek, Molnár Attilának, Tóth Zsoltnak, Béres Sándornak, Könczöl Gábornak, Ország Anitának, Buzder-Lantos András Ferencnek, Szabó Sándornak, Gyenes Anitának, Rékasi Nórának, Tógyer Tibornak, Mengyi Gábornak, a Bányai Klánnak, Botha Sándornak, Nemes Zoltánnak, Harsányi Andrásnak, Bérci Dánielnek, Szolyák Szabolcsnak – és sorolhatnám még a kiváló embereket – de egy embernek mindenképp aki révén ezeket az embereket megismerhettem, Horváth Mikulásnak! Köszönöm!

AZ SWMini legyen Veletek!