lego1

A LEGO olyan mint az Erő: hatalmas.  Könnyen összeáll belőle egy Nebulon-B vagy egy csillagromboló! De születhetnek hivatalos készletek is, amihez nem kell más csak elegendő szavazat és egy jó téma! Na de mi lehet annyira ütős, hogy azonnal ezrek ugorjanak rá, és még senki más nem csinálta meg? Szabó Máténak van erre válasza: „I’m your father!”, azaz „Én vagyok az apád” készlet! Hát nem tökéletes?:)

Röviden megkérdeztük Mátét miként alakult úgy az élete, hogy ilyen csodát alkosson!

– Hogy talált meg az ihlet?

Mindig is szerettem Lego modelleket gyűjteni és építeni, főleg a klasszikus Star Wars trilógiával kapcsolatban, és ez volt az első alkalom, hogy kipróbáltam a Lego saját tervező szoftverét, amihez egyébként bárki hozzá juthat az oldalukon. Inspirálónak találtam, hogy az összes létező és forgalomban lévő építőelemük megtalálható a programban, és gondoltam, hogy ezt a jelenetet szívesen megalkotnám.

– Miért pont Lego , és miért Star Wars?

Nagyon sokan szerintem már akkor is építettünk Lego-ból Star Wars űrhajókat és járműveket, amikor a két franchise még nem állt kapcsolatban. Az első próbálkozásom egy X szárnyú volt, aztán megjelentek a hivatalos készletek, és jó sokáig nem is gondolkoztam egyéni ötletek megvalósításán ebben a témában. Viszont nemrég sikerült beszereznem egy Millennium Falcon készletet, az volt az a pont, amikor újra elkezdtem Lego-val foglalkozni.

lego4

– Miért választottad ezt a Témát, elég szokatlan ?:)

Úgy gondolom, hogy A Birodalom visszavág Felhőváros harca Luke Skywalker és Darth Vader között az egyik legikonikusabb jelenet mind a Star Wars Saga-ban, mind a film történelemben együttvéve. Érzelmileg és dramaturgiailag ez a fordulópontja és csúcspontja az egész történetnek, amikor a főhősben és a nézőben is egyszerre tudatosul egy nagyon komoly paradigmaváltás. A helyszín felépítése teljes mértékben harmonizál a film üzenetével és tudatosan alátámasztja az események alakulását. Megfogott, hogy azt az érzést szeretné elérni a nézőnél, hogy ráeszméljen, itt fény derül a titokra, innen nincs visszaút. Feltűnt, hogy a Lego hivatalosan 2003-ban adott ki egy Cloud City szettet, amiben már egyszerűbb formában de szerepelt ez a jelenet. Mivel csak nyomokban hasonlított az eredeti díszletre, az az ötletem támadt, hogy érdemes lenne egy pontosabb újragondolását megalkotni.

lego3

– Jól sikerül! 🙂 Mennyi idő/energia összerakni egy ilyen tervet?

Körülbelül fél évig tartott megépíteni, néhány nap kihagyással, naponta pár órát fektettem bele. Azt tartottam elsődleges szempontnak, hogy összegyűjtsek minden fellelhető referenciát az eredeti díszletről, így rengeteg werkfotót, koncept art-ot és filmből kimentett képet is alapul vettem, hogy arányaiban, formájában és színeiben is vissza tudjam adni az eredeti jelenet érzését. Szerettem volna egy olyan szettet megtervezni, ami játszható, és ami a Lego figurák méreteihez is igazodik.

– Mi fog történni? Hogyan lehet ebből hivatalos készlet?

Elsődleges szempont hogy tízezren támogassák a projektet. Miután összegyűlt a tízezer támogató, a projektet szemrevételezi a Lego, és ha tetszik nekik, akkor áldásukat adják rá, és elkezdődik a gyártás. Ehhez persze még rengeteg támogató szavazatára szükség lesz, és az eddigi támogatóknak is nagyon köszönöm, hogy érdemesnek tartják a projektet arra, hogy egy nap készlet legyen belőle.

lego5

– Ilyen mestermunka után biztosan vannak terveid. Merre tovább?

Szeretném valódi Lego kockákból is megépíteni a projektet, és közzétenni róla képeket a frissítéseknél, mert mégis kézzelfoghatóbb érzés életnagyságban látni a modellt. Star Wars mellett egyéb Sci-Fi témájú projektek elkészítése is érdekel, de mindig próbálok olyan ötletek megvalósítására fókuszálni, amit még nem készítettek el. Ilyet Star Wars-ban elég nehéz találni, de nem lehetetlen. Így a szavazáson túl ezzel a projekttel is mindenkit arra szeretnék inspirálni, hogy alkosson bátran és engedje szabadjára a kreativitását.

Mi már szavaztunk a projektre, és csak biztatni tudunk mindenkit, hogy tegyen így! Hát nem elképzelhetetlen az élet egy ilyen készlet nélkül?! Köszönjük Máté!

„I’m your father” készlet és az swmini legyen Veletek!