Ewan-McGregor-Wallpaper-4

Ahhoz, hogy egy karakter jó legyen, mindenképpen szükséges egy nagyszerű színész, aki által nem csak egy „sablont” kapunk, hanem egy élettel teli szereplőt. Obi-Wan Kenobi talán az egyik legmeghatározóbb személy a Star Warsban: rengeteg szál fut hozzá, valamilyen szinten ő képviseli a múlt (a Köztársaság) és a jövő (a lázadók győzelme a Birodalom felett) között lévő kapcsot.
Félreértés ne essék:  az első Obi-Wan Alec Guiness volt, az ő öreg Benje adott alapot a később leforgatott előzmény trilógia fiatal Obi-Wanjához; azonban a karakter egészét látni az Ewan McGregor által megformált Kenobi révén lehet jobban.

Nem szeretnék senkit sem egy átlagos McGregor életrajzzal „untatni”, rengeteg más helyen olvashattok róla adatokat.
Sok színészt szeretek, azonban vannak többen, akiket interjúik, ill. a média által lehozott cselekedeteik, stb. alapján emberként nem szívesen ismernék meg személyesen. (Na jó, ez talán barokkos túlzás; azonban attól, hogy valaki jó színész, még nem lesz jó ember.) Ellenben… Ewan McGregor egy tökéletes példa arra, hogyan lehet valaki úgy híres, hogy az nem veszi el tőle az emberségét.

Ewan-McGregor-Wallpaper

Ewan McGregor 1971. március 31-én született  Skóciában; drámatagozatra járt a Kirkaldy Főiskolán. Először  ahogyan a legtöbben  kisebb szerepeket kapott, az igazán nagy ismertséget 1999-ben a Star Wars I. – Baljós árnyak hozta el neki. Feleségével és lányaival boldogan él, és… Ki is ő?

Szerintem nem kell sok interjút megnézni vele ahhoz, hogy rájöjjön az ember: kevés ennyire jó humorérzékkel megáldott ember rohangál világszerte. Azonban aki azt hiszi, hogy karrierje és élete végig egy felfelé ívelő görbe volt, nagyot téved.

A siker és hírnév veszélyes méreg; Ewan pedig kapott belőle egy nagy adagot. A Star Wars meghozta neki azt a népszerűséget, amire a legtöbb színész vágyik, azonban ezzel a média kíváncsi karmai is együtt jártak. Amikor 1996-ban a Trainspotting-ban játszotta Mark Rentont, a heroinista srácot, valószínűleg nem gondolta, hogy egyszer ő is hasonló helyzetbe jut. Pontosabban csak közel hasonlóba, szerencsére.

Obi-Wan2005-ben súlyos alkohol problémákkal küzdött, azonban – rajongói nagy örömére – időben eljutott a felismerés stádiumába, még azelőtt, hogy karrierjének gyors és csúnya vége lett volna. És mit tehet egy színész, hogyha ilyen helyzetbe kerül? Valószínűleg sok mindent, ő azonban a motorozást választotta. Kétszer körberobogta a Földet, amelyből dokumentum film is készült; majd visszatért, hogy még több jó filmet készíthessen. És ez ilyen egyszerű lenne? Talán igen.
Kissé meghökkentő volt olvasni azt az interjút, melyet még a PlayBoy készített vele 2005-ben. Állítólag több filmet is forgatott úgy, hogy kicsit „felöntött a garatra” még reggel, de egyetlen rendező sem szólt neki, hogy „Haver, ez így nincsen rendben. Hagyd ezt abba.” Lehet hogy jól tették, ugyanis ennek felismerése jelentette számára a változtatáshoz vezető utat – a PlayBoy szerint legalábbis.
Érdekes, hogy ez időtájt, ugyancsak 2005-ben jelent meg a Sith-ek bosszúja; azonban nem hinném, hogy George Lucas azok között a rendezők között volt, akik nem szóltak neki ezért. A film készítése kapcsán rengeteg videó található akár a youtube-on is; amikor akármelyik stábtag róla beszél, mind azt hangsúlyozzák, hogy mennyire elhivatott volt Obi-Wan szerepe kapcsán.

Obi-Wan

Apropó, Obi-Wan. Kicsit visszarepülve az időben, 1999-hez: amikor megkapta a szerepet, nagyon sokat tanulmányozta Alec Guiness munkásságát, hogy minél hűebben tudja visszaadni a karaktert. Nem tudom, ki hogyan gondolja, de szerintem nála jobban senki sem tudta volna megformálni a fiatal jedit.
És ha már az elhivatottságnál és tanulmányozásnál járunk: a ’96-ben megjelent Trainspotting miatt majdnem úgy döntött, kipróbálja a heroint – azonban erről végül mégis letett. (Talán jobb is.) Ugyanezen film kedvéért fogyott 15 kilót, ami barátok között sem kevés (főleg, hogy nem volt túlsúlyos előtte). Mindegy, hogy milyen szerepet játszott, nem hinném, hogy felkészületlenül valaha is odaállt már a kamerák elé.
És hogy cáfoljam magam: érdekes, de egyszer mégis megtette ezt: a nemsokára megjelenő Szépség és Szörnyetegben Lumiere hangját adja, így erős francia akcentussal kellett énekelnie a felvételkor. Egy interjúban mesélte el, hogy ez mennyire nem sikerült neki: azt hitte a tény, hogy már 20 éve együtt él francia származású feleségével elég lesz ahhoz, hogy gyakorlás nélkül is menjen neki a francia akcentus. Hát… Nem így lett. A közönség legnagyobb örömére egy pár másodperc erejéig meg is mutatta, hogy hogyan lett a franciából mexikói, ami valljuk be nem igazán illik Lumiere karakteréhez.

987642-325f2928-3c51-11e3-a7a8-fd7949ba8dc3

E kapcsán kihagyhatatlan élmény meghallgatni őt, ahogyan skót akcentussal beszél. Aki nem sokszor hallott ilyet, hiába tud angolul, elsőre biztosan nagyon furcsának fogja találni, már ha nem egyenesen érthetetlennek. A már többször említett Trainspotting kitűnő választás ehhez; bár a filmben lévő skót szleng csak dob egy lapáttal az egészen. (Természetesen Skóciában is több akcentus létezik, a hozzáértőktől elnézést, de az egyszerűség kedvéért, illetve a laikus, „skót-beszédet-nem-hallgató” számára ez lényegtelen.) Ugyancsak 2005-ös film A sziget, ahol egy ember és a klónja képében saját magával beszélget, azonban a klón amerikai-, az klónozott pedig skót akcentussal beszél. Talán ez a csúcspont e téren, ha a film egészét nem is feltétlenül, de ezt a pillanatot mindenképpen ajánlom megtekintésre.

Női (és meleg) rajongói legnagyobb örömére Ewan nem az az ember, aki fél ledobni a ruhát a kamerák vagy a nagyérdemű előtt. Elmondása szerint, amikor még régen színházban játszott, egyszer egy kalapot kellett volna „ellopnia” egy kanapéról, hogy azzal takarhassa el magát; azonban megcsúszott, így az első sor HD-ban csodálhatta meg/szörnyülködhetett. (Mindenki döntse el maga.) Azóta számára ez egy nem sok felhajtással járó dolog, bár ez a tény kissé összeegyeztethetetlen azzal, hogy ő egy határozatlan embernek vallja magát – a kalapos sztori szolgált magyarázatul azt ellentmondásra egy interjú során. Ahogyan ki is mondta, pont saját „bizonytalansága” miatt szereti az olyan karaktereket, mint Obi-Wan, vagy akár Az óriásölő lovagja, Elmont.

509819-ewan-mcgregor

Talán kiderült abból, hogy körbemotorozta a Földet: szeret a vasparipák hátán közlekedni. Azonban azon túl, hogy tekintélyes motorgyűjteménye van és lányai drága iskolába járnak, a McGregor család nem él fényűző életet. A 2005-ös megingása óta maradék szabadidejét jótékonykodással és kis kampányolással tölti, főképp a világ hátrányos helyzetű gyermekei érdekében.
Idevág talán öltözködése is: legszívesebben mindig egy farmerben és egy pólóban lenne. Bár túl a negyvenen azért hozzátette, hogy inkább megkérdezi a feleségét, hogy felveheti-e még azt a bizonyos ezeréves pólót.

Ha lehet ilyen mondani, Ewan McGregor egyszerű ember. Természetesen ezt csak az tudná igazán elmondani, aki közelről ismeri; azonban a vele készült interjúk, cikkek és egyéb felvételek ezt igazolják. Talán nekem Obi-Wan túl kedves és ez befolyásol; de szerintem egyike azon színészeknek, akik nem csak a képernyőn, hanem azon kívül is követendő példával tudnak szolgálni.

The Best of Ewan McGregor - http://www.bestofewan.com/
The Best of Ewan McGregor – http://www.bestofewan.com/

Pár videó vele kapcsolatban (angoltudás szükséges):

Aki nem tudná: sok jelentet kellett újraforgatniuk az előzménytrilógiában, ugyanis megállíthatatlan, kényszeres „fénykard-hang-utánzó” (és most már van ilyen jelző). Aki nem hinné, hogy egyébként az SWIII szinte nem látott dublőrt (se Ewan, se Hayden részéről), annak talán egy kis bizonyítékul szolgálhat ez az interjú (mert élő adás volt, nem beállított jelenet). Szóval kattints és élvezd az élményt, kedves Olvasó! *jedi elmetrükk, mert tényleg szeretnéd látni*

 

 

A mexikói Lumiere (egy kis előzmény beszélgetéssel, a videó második felében kerül szóba ez)

 

 

Még egy kis Szépség és Szörnyeteg, amit újfent nem lehet nevetés nélkül megállni:)

 

 

És még egy kis Graham Norton Show

 

 

Egy kicsit Obi-Wanról, ezt mindenképpen ajánlom minden SW rajongó figyelmébe
És egy trailer a már sokat emlegetett Trainspotting-hoz, amit csak ajánlani tudok (de 16 alatt semmiképpen)

Az Erő és az swmini legyen Veletek! 🙂

Források: http://www.people.com/people/article/0,,1079768,00.html; http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2121649/Ewan-McGregor-I-got-away-unnoticed-I-maniac-booze-I-remember-fondly.html.