maxresdefault.jpg

Adott a Star Wars epikus világa és egy szabadon bejárható, hatalmas terület. Gyermekközpontú, mégis szép és lendületes vonalvezetésű grafika. Tökéletesen eltalált aláfestő zene, karakter hangok. (Csodálkoztam rajta, hogy szinte nincs eltérés a filmben szereplő színészek és a figurák hangjai között.) Egyjátékos kampány amiben együtt tolhatjuk a sztori módot a gyerekekkel, vagy ha kiutáltak a kanapéról, akkor szomszéd sráccal/lánnyal közösen vihetik végig a játékot. A figurák nagyon szépek, igényesen kidolgozottak. Bátran megállják a helyüket akár egy gyűjtő polcán is.

Aztán itt van a Toy Box amiben elengedhetjük a képzeletünket és gyakorlatilag bármit alkothatunk, amihez kedvünk van. Az elkészült pályákat feldobhatjuk az internetre, és onnan mások alkotásait akár a saját konzolunkra tölthetjük le. Ezeken a pályákon egy időben négyen tudunk garázdálkodni (online) az összes játékhoz kiadott figurát bevetve a siker érdekében. Ráadásul az összes konzolon elérhető, ami megint egy jó pont a készítőitől. (XBox-One, X-Box 360, PS3, PS4, Wii U) Az pedig még jobb, hogy a megvásárolt játékainkkal, melyek az Infinity rendszeréhez tartoznak, az otthoni PC-n is játszhatunk! Elegendő bejelentkezni a Disney weboldalán és onnan letölteni a klienst. 😉

No de ne rohanjunk ennyire előre, kisebbeket ugorva a hipertérben kezdjük szépen az elejéről. 🙂

A játék

A Disney Infinity 3.0 Star Wars méretes dobozban érkezik, amely tartalmazza az adott játékszettet (esetünkben a Twilight of the Republic) két figurát (Anakin Skywalker és Ahsoka Tano), egy talapzatot, melybe a babákat pakolhatjuk, meg az aktuális történetfonalat jelképező „világgömböt”, amely meghatározza, hogy épp melyik kampányt fogjuk tolni. (Twilight Of The Republic, Rise Against The Empire, stb.)

A telepítéshez toljuk egy szabad USB aljzatba a Disney Infinity alapot. Kapcsoljuk be a konzolt, dobjuk bele a játék lemezét, majd szépen komótosan sétáljunk el a Disney webhelyére, ahol regisztrálnunk kell magunkat, valamint a megvásárolt játék kódját.

12188648_1650712548513418_1180023488_n.jpg
És ezek után indul a szívás, mert a tutorial végigjátszása nélkül nem tudod a játékot elindítnai. Van itt nyomokban Star Wars is, aztán szembejön egy neonzöld hupilila mesevilág Agymanókkal,  de tolhatunk autóversenyt Mickey egérrel is. Hogyhurrá. (Oké, a csajok tapsikoltak, ahogy meglátták…) Ha sikeresen átvészeltük ezeket, már játszhatunk is. (Aki ezt a tortúra tutorial részt kitalálta azt szépen csücsültetném egy vödör még langyosnál jóval melegebb parázshalmon gatya nélkül, mert simán megérdemelné.) Ha nem is hosszú, de cserében felettébb idegesítő demo dömpingen kell átrágnunk magunkat, ami mind a hajhagymákra, mind az otthoni sörkészletre veszélyes lehet.

Telepítés után a dokkolóra talapzatra helyezzük a kiválasztott karaktert jelképező figurát és már indulhat is a móka! 🙂

Igen, a figurák. Mindegyik másként mozog, harcol, különböző speciális képességekkel rendelkezik. Ahsoka egy macska könnyedségével libben akadályról akadályra, olyan csajosan, amire Michelle Pfeiffer volt képes csak még a Batman visszatérben. (Oké, ez egy másik dimenzió, világegyetem, és semmi köze a valósághoz. 😀 ) Yoda úgy nyomul és úgy harcol, mint egy szerpentinen kanyargó autóban, a visszapillantóról lógó Wunderbaum fácska, vagy mint egy zöld labda a kínai nemzeti pinpongverseny fináléjában. Obi Wan pedig annyira kimért, mint egy angol nemes, az ötórai tea fogyasztásának idején.

Az irányítás és a játék használata egyszerű, érthető. Én mint régi MMO veterán (Tudom, nem MMO.), azonnal otthon éreztem magam benne, annyira ismerős volt a felület, de aki korábban nem játszott hasonlóval az is pár perc elteltével tökéletesen fog mozogni a terepen. (Minek változtassunk azon ami jó, ami működik.) Ugyan úgy jelölik a felvehető Questeket, ismerős a térkép. Szintén megtalálható a Combat Tutorial (belépve a menübe, már Combat Kiosk, de ne legyünk szőrszálhasogatóak. Gyakorlatilag ismerteti az elérhető és megtanult spec. képességek használatának módját), elérhető a Mission Log (itt újra tolhatjuk a végig játszott pályákat, és megtekinthetjük, az épp rendelkezésre álló küldetéseket). Küldetéseket, beza. Mert nem csak a fősodor mentén haladhatunk, hanem elindulhatunk másfelé is, mellékutakon kalandozva a játék világában. A tájékozódás egyszerű, az éppen aktuális feladat távolságát és irányát folyamatosan jelzi a Quest indikátor. Részt vehetünk kölönböző kihívásokon, harci és vezetési skilljeinket csiszolandó.

A karakter szintje nem csak egy számban mutatkozik meg a képmása mellett, hanem új képességekkel leszünk gazdagabbak. Ezek szintjét is változtathatjuk, növelhetjük, amit a Talent Tree segítségével érhetünk el/követhetünk nyomon. Lehetőség van a későbbiekben újratalentezésre, ha más irányban fejlesztenénk a karaktert vagy egy – két pontnyi fejlesztés rossz helyre került.

Minden ellenfélhez másként kell állnunk. A sima, véletlenszerű gombspammelés nem igazán célravezető. Alkalmaznunk kell a karakter spéci képességeit, foglalkoznunk kell kitéréssel, blokkal, hárítással is.

A harcrendszer jól eltalált. Látványos és karakterenként egyedi. Az elsajátítható képességek a fiatalabb generáció számára bőven elegendőek (ha nem okés az ügy irány a Mortal Kombat X 🙂 ).

Minden nagyobb pályaszakasz végén üldögél egy Boss. Grievous tábornok, Darth Maul vagy épp Darth Vader (és még sokan mások:D ). A Bossfightok nem igénylik agysebészeti képességek birtoklását. Ha nem állunk az alá ami esik, elé ami felénk jön, és akkor ütjük, amikor sebezhető, akkor lenyomjuk őket, mint a bélyeget. (Jó, néha nem…)

Ráadásul most már a figurák tárolják az elért tudásukat, a megtanult képességeiket. Így ha a gyerekek összeülnek a szomszédékkal játszani, nyugodtan vihetik magukkal a kívánt hőst, a képességeivel egyetemben. Így nem a nulláról kezdenek, hanem fejlődhetnek tovább, élvezve a játékkal töltött időt.

Ezen kívül vásárolhatunk némi bónuszt a „Power Disc”-ek segítségével. Új ruházatot, járművet és még sok egyéb kiegészítőt is.

A kalandjaink során belefutunk még bizonyos „kémcsövekbe”, amelyek különböző színű kupakkal vannak ellátva. A zöld életerőt tölt vissza, a kék tapasztalati pontot ad, a lila pedig a spec képességünkhöz szükséges elhasznált energia szintjét pótolja.

Ahogy haladunk a történetben, találhatunk úgynevezett Champion Coin -okat. Ezek segítségével ha rendelkezünk az adott figurával, már szabadon hozhatjuk be a játékba. Így nyomulhatunk olyan súlyos arcokkal, mint Darth Maul vagy épp Vader Nagyúr. Han Solo-ról és Chewiee-ről már nem is beszélve. 🙂

Lehetőségünk van fogatot vezetni, repkedhetünk egy halom űrjárművel, száguldozhatunk Coruscant geopoliszában fejvadászt üldözve. Nem egy IL-2 Sturmovik kategória, de szórakoztató és tökéletesen elkapja a filmek hangulatát. Sok tekintetben nekem jobban bejön, mint az Old Republic-ban az adott „sínpályán” történő „szabad” száguldás…

Oké, értem, hogy gyerekes. Ilyen cuccok lógnak a kölkök szobáinak a plafonjáról, hevernek plüssként az ágyukon és inkább cukik, sem mint félelmetesek. De a célközönség Hölgyek/Urak a hat plusszos korosztály. És ők nagyon élvezik. Nem kicsit, hanem cserében nagyon. 🙂

(Bevallom, én is. Jó, nem fogok vele napokat farmolni, vagy órákat tolni a kampányt. Nekem, mint „felnőtt” embernek teljesen korrekt alternatíva arra, hogy délután leüljek a fiammal és kiengedjük a munkahelyi/iskolai gőzt.)

Az átvezető videók humorosak, gyakran mosolyodik el rajta az ember fia. A kölkök pedig hangosan kacagnak, ha sorra kerül egy. A történet szépen felépített, és annyira monoton, mint bármely más MMO tud lenni. (Tudom, tudom ez nem MMO, de a kampányban visszaköszönnek átemelt ötletek.)

Könnyen tájékozódhatunk a feladatok között, élvezik a manók a játékot, ragyogó szemmel figyelik a fénykardok táncát, a karakterek mozgását. Az ő szórakoztatására tökéletesen megfelel. Nem egy mélyRPG, és nem is akar az lenni. A küldetésfonal nem tudom hány órányi játékidőt biztosít egészen pontosan. Darálva végig lehet tolni csupán két – három óra alatt, ami egy ennyibe kerülő játéknál nem szerencsés. Vizsgálódva, elmerülve benne, ennek a korábban említett játékidőnek a többszörösét is simán eltölthetjük az egyes kalandokban.

A küldetésekkel nem csak a fősodor mentén haladhatunk, hanem elindulhatunk másfelé is, mellékutakon tekeregve  keresztül a történetben. A tájékozódás egyszerű, az éppen aktuális feladat távolságát és irányát folyamatosan jelzi a Quest indikátor. Résztvehetünk kölönböző kihívásokon, harci és vezetési skilljeinket csiszolandó. Eljuthatunk olyan helyekre is akár, mint Őméltósága a Sarlacc – verme.

És mindezt tehetjük akár együtt, osztott képernyőn egyszerre ketten, online pedig akár négyen is.

Toy Box

Ez kérem ami újabb ízt ad a játéknak, és hosszú ideig játszhatóvá teszi. Itt kedvünkre kergetheti Vasembert Anakin Skywalker, mialatt Sparrow Kapitány Pókembert hajtja, mert szerinte járna neki egy kis Chemotox.

Olyan világot építhetünk fel, amit csak szeretnénk (vagy amire képesek vagyunk). A rendszer nagyon hasonlít a Minecraft világára, de sok tekintetben jobban kezelhető és „felhasználóbarátabb” megoldásokat kínál. A határ itt tényleg a csillagos ég. Úgy alakítjuk ki a tájat, ahogy szeretnénk. Létrehozhatunk buján zöld vegetációt. Építhetünk egekbe törő, zsúfolt metropoliszt, versenypályát, vagy akár egy űrállomás felszínét is megalkothatjuk. (A belsejével egyetemben.)

A testett öltött végterméket aztán benépesíthetjük különböző NPC-kkel, járművekkel, növényekkel szinte bármivel, ami csak az eszünkbe juthat. És mindezeket úgy tálaljuk, ahogy szeretnénk.

A Toy Boxban elkészített pályáinkat feltölthetjük, hogy a közösség is gazdagodjon vele, de ami nekünk kedvünkre való, azt a felhőből minden teketória nélkül lekaphatjuk a saját konzolunkra is.

Ésmostakkor?

Összességében egy pofás családi játékot kapunk a csomagban. A kampány szerintem teljesen a helyén van, szórakoztató, élvezetes. Nagyon jól eltalált a Toy Box környezet, hiszen a játékos közösség által generált, szinte korlátlan tartalom körülbelül a végtelenségig játszhatóvá teszi. A gyerekeim oda vannak érte és jó együtt kizökkenni ha csak percekre is a hétköznapokból. A grafika a célközönség számára teljesen rendben van. (Nekem is, szóval erről ennyit. 😉 Csak ajánlani tudom. Ja, és még valami, ami miatt a szívembe zártam.

Helyre rakhatjuk benne, az univerzum legnagyobb tévedését; Jar Jar Binkset…

A Blog legyen veletek! 😉

A játékot az 576KByte bocsátotta a rendelkezésünkre!