tie_advanced_x1_starfighter.png

A TIE Advanced x1 vagy szimplán csak TIE/x1 prototípus űrvadászgépet Darth Vader megrendelésére tervezte és készítette Raith Sienar és vállalata, és a TIE/LN vadászgépek utódjának lett kikiáltva. Az űrhajót személyesen Vader tesztelte a yavini csata alatt és bár nem került sorozatgyártásba, a legjobb tulajdonságai átültetésre kerültek a tervezésük során olyan gépekbe, mint amilyenek a TIE/sa Bombázók vagy a TI/IN elfogóvadászok lettek később. A típust további fejlesztésnek vetették alá, amely végül a TIE Avenger és a TIE Defender típusok megszületéséhez vezetett.

Történelem

A Kenobi tábornokkal és egyben Mesterével vívott, balul sikerült párbaj után Darth Vader minden szálat meg akart szakítani Jedi múltjával, így kapcsolatba lépett a Galaktikus Birodalom űrvadászgép beszállítójával, a Sienar Fleet Systems elnökével és vezető tervezőjével Raith Sienarral és felkérte őt egy új típusú űrhajó elkészítésére. Sienar és csapata elfogadta a kihívást és kis idő elteltével bemutatta a Nagyúrnak a TIE Advaced x1 névre keresztelt űrvadászt. A típusból több példány is készült, többek között eggyel biztosan June Eclipse repült, amikor még a Fekete Nyolcas (Black Eight) század tagjaként szolgálta a Birodalmat. Miután a Yavin 4 vader3.jpgmelletti híres lövészárok-futam közben a hajó megsérült, Vader ragaszkodott a megjavításához és a későbbiekben is többször használta.

A Nagyúr által biztosított pozitív referenciákkal felvértezve magát Sienar bemutatta az x1-est a Birodalmi Haditengerészetnek és indítványozta a tömeggyártás elindítását. A Birodalom végül azonban úgy döntött, hogy nem kezd bele az TIE/x1-es nagy tömegekben való gyártásába, elsősorban a rendkívül magas előállítási költségekre hivatkozva. Egyes tengerészeti tisztek magánbeszélgetéseik során azonban bevallották, hogy féltek egy olyan űrvadászgépet megrendelni, ami rendelkezett hiperhajtóművel, ugyanis ez ürügyet adott volna a bürokratáknak arra, hogy megkurtítsák a csillagközi hadihajók rendeléseinek számát, ugyanis ezeknek az ára köztudottan igencsak borsos volt. Mások attól féltek, hogy ha egy hiperűrugrásra alkalmas hajó kerül szolgálatba, az megkönnyítené a dezertálást. Végül is csak egy pár kiválasztott űrrepülőszázadot szereltek fel az x1-esekkel. Ennek ellenére Vader továbbfejlesztette az Advancedet, melynek során egy módosított változat is elkészült, melyről az a hír járta, hogy a szárnypanelek közé napenergia gyűjtésére szolgáló lemezsorokat szereltek.

A megépítésre került csekély számú hajó Csillagrombolók és egyéb birodalmi járművek fedélzetén lett állomásoztatva. Storm parancsnok Pursuit osztályú könnyűcirkálójáról is x1-esek kerültek bevetésre a Kerék nevű úrállomás elleni támadás során, mely eseményt a Birodalom a Lázadók rovására írta, ezzel adván ürügyet az tiex1_egvv.jpgállomás feletti kontroll átvételére. A Vihar (Storm) űrrepülőszázad, mely a Birodalom egyik legelitebb egységének számított, gyakran használta a típust akcióik során.

Az Advanced bevezetése helyett a Birodalom döntnökei végül az TIE/IN Interceptor elfogóvadász mellett tették le voksukat, mely az Advanced típus hajtómű rendszerével rendelkezett. Ugyan az Interceptorba nem építettek hiperhajtóművet és energiapajzsokat, viszont rendkívül gyors volt, hihetetlen manővereket lehetett vele végrehajtani és jóval olcsóbb is volt, mint a TIE/Adv típus. Az endori csata idejére az elfogóvadászok számának megnövekedése okán leállították az x1-esek gyártását. A Lázadás pilótái által csak „fényesnek” hívott Avanced szárnyformája a kettőzött hajótesttel rendelkezett TIE/sa bombázókon élt tovább.

A TIE/Advanced x1 típus története során sok fontos esemény résztvevője volt, többek között egy ilyen gép biztosan részt vett a Második Halálcsillag elleni támadás során kialakult űrcsatában, valamint Coruscant felszabadításakor legalább két fényes is azt a feladatot kapta, hogy őrizzék a Császári Palota fölötti eget, de feladatukat nem sikerült teljesíteniük. A Yuuzhan Vong elleni háború idején sok TIE/Adv volt magánkézben, többek között Lando Calrissian is rendelkezett eggyel, amivel a Dubrillion bolygó körüli aszteroida gyűrűben található állomásán szórakoztatta az arra vágyó közönséget. A dubrillioni csatában Jace Jaina és Anakin Solo – történetesen Vader unokái – is három ilyen típusú űrvadászgéppel vették fel a harcot a Yuuzhan Ving hajóival szemben.

Felépítés

A két darab SFS P-s5.6 típusú iker ion hajtóművel a TIE/Adv x1 9.2 méter hosszú megerősített duraacél ötvözetből készült hajóteste 1200 km/h atmoszférikus végsebességre képes, míg legnagyobb gyorsulása 4.150 G. Energiaellátásáról, ahogy az a TIE/LN esetében is, egy SFS I-s3a napenergiával működő ion reaktor gondoskodik. Az x1 egy kicsit újragondolt hajóvázat kapott, melynek során a hátsó fedélzetet meghosszabbították. A vadászgépen a legfontosabb újításnak a hajlított szárnyak számítanak, amiknek megnövekedett felületük nagyobb mennyiségű napenergia elnyelésére tette őket alkalmassá, viszont vaderstieadvanced-tcgcore.jpgoldalnézetből csökkentette az x1 látható részét, így nehezebb volt pontos lövést leadni a szárnyakra. A sebesség viszont csak kis mértékben növekedett a hajótest többletsúlya miatt, valamint a panelekből nyert extra energiát a védőpajzs generátorai használták fel. Ugyan az x1 kevésbé manőverezhető, mint az eredeti TIE, viszont csata közben sokkal rugalmasabb szerepet tudott betölteni. A pajzsok mellett beépítésre került egy 4-es osztályú hiperhajtómű is, valamint egy 10 hiperűr ugrásra alkalmas navigációs rendszer, viszont létfenntartó rendszert az Advanced sem kapott. A hajótest rakterében 150 kilogrammnyi egyéb rakomány szállítására elegendő hely lett kialakítva és teljes feltöltöttség mellett a vadászgép öt napig volt üzemképes.

Vezérlőrendszer és elektronika

Vezérlőrendszere és elektronikája szinte teljesen megegyezik a TIE/LN szériába beszereltel, azonban a célzórendszer már kiforrottabb volt, mint a sztenderd vadászgépeknek, igaz csata során y0zo7.pngfolyamatos finomhangolásra volt szükség a legjobb hatékonyság elérése érdekében. Ezt a yavini csatánál is nyomon követhetjük a 4. epizód során, amikor Vader folyamatosan tekerget egy kapcsolót a személyes x1-esének az irányítófelületén.

Fegyverzet

A hajótest elejére L-s9.3 típusú iker nehéz lézerágyúk lettek beépítve, rögzített előrenéző pozícióban, illetve egy klaszter rakétavető, melyben 20 darab rakéta tárolására elegendő hely van.

A TIE/Advanced x1-es prototípust csak a Birodalom legképzettebb és legtapasztaltabb pilótái vezethették, viszont a hajói tulajdonságait kihasználva képesek voltak felvenni a versenyt egy párharc során a Lázadók rettegett T-65-ös X-szárnyújával is. Olyan hírességek, mint Zertik Strom, Alozen parancsnok, a már fentebb említett Juno Eclipse, valamint Akal Colzet hadnagy és természetesen Darth Vaderről sem szabad megfeledkeznünk.

Remélem ezúttal is sikerült érdekes és információkban bővelkedő olvasnivalót alkotnom nektek Kedves Olvasóink, jövőhéten újra találkozunk.

Felhasznált források:

  •  A Wookiepedia témába vágó cikkei

  •  Bill Smith Star Wars – The Essential Guide to Vechicles and Vessels