armabr3.jpgScreed admirális csendben figyelte a hatalmas birodalmi csillagromboló maradványait a fehér törpe élettelen fényében. Két sztenderd napja fogták először a valaha Colosses névre hallgató romboló, automata vészjelzését. Ha a Lázadók tudták volna, hogy milyen hírszerzési információkat hordozott, valószínűleg alaposabban átkutatták volna a roncsokat a rajtaütés után. A Terminus rendszerben lévő támaszpontjaik koordinátái most ott sodródtak valahol a roncsot körülvevő aszteroidafelhőben.

Az előzetes kárfelmérés jelentései sorjáztak Screed admirális mesterséges szemébe épített digitális kijelzőn:
//Ion találat nyomai a fő hajtóművön//
//Reaktorszivágás az 1-es, 4-es, és 5-ös blokkokban, precíziós bombázás nyomai//
//Túlterheléstől felrobbant pajzsgenerátorok az orrban//

„A sérülések típusai alapján legalább két Nebulon-B fregatt, és kísérő vadászgépek. Meglepetésszerű támadás. A szenzorok alig néhány tucat TIE vadász roncsát látják csak szétszóródva. Valószínűleg találatot kaphatott a hangár még mielőtt kiküldhették volna az elfogókat. A Colosses feltehetően éppen hiperűrugrásra készült, hogy csatlakozzon a Mustfarnál állomásozó 7. flottához, amikor rajtaütöttek.” – Idriz első tiszt jelentése kizökkentette a gondolataiból az admirálist. Nem szerette ha megzavarják, de az első tisztnek általában jó meglátásai voltak. Nem véletlen érhetett el ilyen magas rangot 3 évvel azután, hogy letette a tiszti vizsgáját az Akadémián.

Dodonnára vall a taktika.” – Mormogta inkább magának, mintsem az első tisztnek Screed admirális, miközben visszasétált a Dominator – egy Victory osztályú csillagromboló – megfigyelőállásából a kapitányi asztalhoz, amelyet most az előttük lévő űrről készült térkép hologramja töltött meg. Ahogy a fél órája kilőtt kutaszdroidok sorban megtették a jelentéseiket úgy rajzolódott ki egyre több és több részlet a kivetített képen. Idriz első tiszt néhány kapcsoló lenyomásával néhány sárga pöttyöt tett fel a térképre a roncs köré.

„Az elemző csapatunk szerint ezek a pontok jelzik a Colosses-en tárolt adatkapszulák helyét, amelyekért Isard igazgató asszony küldött minket. A hajó felrobbanásakor szétszóródhattak a közeli űrben.” – mondta Idriz.

„Vegyük az irányt a legközelebbi kapszula felé. A hajón teljes harckészültséget rendelek el.” – adta ki a parancsot Screed admirális. Fél percen belül mindenhol megszólaltak a hadkészültségre figyelmeztető szirénák, feldübörgött a hatalmas hajtómű, és a Dominator lomhán megindult a másik hajó roncsa felé. Az admirális a kommunikációs tiszthez fordult. – „Kapcsolja a Demolisher-t!”

Az új Gladiator osztályú kísérő romboló kapitányának alakja megjelent a holo-kommunikátoron. – „Zaedi kapitány, szolgálatára.”

„Átkutatjuk a Colosses roncsait. Zárkózzanak fel mögénk! A nagy hatótávolságú szkennerekkel figyeljék a hiperűrt, nem akarok a Colossus sorsára jutni!”. – majd bontotta a kapcsolatot, és elfoglalta a helyét a parancsnoki székben.

Nem tetszett az admirálisnak a helyzet. A Klónháború idején még egy oldalon harcoltak Dodonnával. Ismerte a taktikáit, trükkjeit és remek stratégának tartotta a tábornokot. Csapdát sejtetett a vészjelzés mögött.

Az alábbi összefoglaló a szombati 300 pontos mérkőzésről készült, amelyet volt szerencsém Matl Attila kollégával lejátszani.

Attila vezette a lázadó flottát az alábbi felépítésben:
– CR90 B korvett
+Overload Pulse
– Nebulon-B Escort fregatt (Yavaris)
+Engineering team
+Weapon liason
– Nebulon-B support fregatt (Salvation) – Flagship – Objective ship
+Engineering team
+General Dodonna
– 3x X-wing, 1x B-Wing, Keyan Farlander (B-wing), Tycho Celchu (A-wing)

A birodalmi flotta az én vezetésemben az alábbi felépítésben vett részt:
-VSD-II csillagromboló (Dominator) – Flagship – Objective ship
+Gunnery team
+Overload pulse
+Admiral Screed
-GSD-I
+Gunnery team
+Assault Concussion Missiles
-7x TIE figther, Howlrunner (TIE figther)

Objective: Intel sweep

Az Intel Sweep mission lényege, hogy 5 db kritikus adatot tartalmazó konténer (alias objective) lebeg az űrben, amelyeket a két objective shipnek kell összegyűjtenie. Amelyik csapat több konténert gyűjt az 75 pontot hozzáadhat a kilőtt hajók pontszámához.

A pályán egyenletesen elosztva felraktuk az aszteroidákat és az objectiveket, középen a a station-el.

A Birodalom 2 hajója kb középen helyezkedett el szemben az ellenfél 2 Nebulon B fregattjával. A kis korvett a pálya bal szélen helyezkedett el.

Az első relatíve eseménytelen kör után felgyorsultak a történések. A CR90-es korvett bemanőverezett a VSD mögé, de pechére close-rangbe került a GSD oldalához. GSD támad, 4 fekete kocka. Critical hit, 1-1 seb megy az oldalakra is, elölről eltűnnek a pajzsok és marad 2 élete a korvettnek. A GSD kihasználja a képességét, hogy a második lövését leadhatja lépés után is. Nekirepül a Salvationnek (Objective ship), majd a bal oldali tűzívről 5 fekete kockávál (concentrate fire), oldalba lövi a sérült Nebulon-B-t. 6 sebzés (critical hittel) + 1-1 seb a szomszédos oldalakra. A sebzés felezésével is már csak egy élete maradt a Salvationnek. A GSD-t itt össztűz alá veszi az ellenfél, és felrobbantja.

A következő körben a VSD kezd. Egy-egy lövéssel eltakarítja a sebesült CR90-est, és az ellenség zászlóshajóját, majd nekirombol az utolsó megmaradt lázadó hajónak. Itt már súlyos veszteségeket szenvedtek a birodalmi vadászgépek, már csak 2 db TIE fighter raj próbálja feltartani a lázadó bombázókat a VSD-től. A 4. kör elején a VSD lelövi az utolsó fregattot, majd teljes gőzzel elindul összegyűjteni még egy objectivet. A lázadó vadászok megsemmisítik az utolsó két kellemetlenkedő birodalmi vadászt és reménytelen hajszába kezdenek a csillagrombolóval. Az utolsó két kör szintén eseménytelenül telik. Mivel a vadászok nem tudnak egyszerre lépni és lőni ezért azt leszámítva, hogy kullogtak a VSD után sok hasznuk nem volt.

Így végeredményben a birodalom 2 db begyűjtött adattárolóval nyeri a küldetést és a meccset.

Tapasztalatok:

  • Ugyan a Gladiator, nem lőtt ki egyetlen hajót sem, de olyan mértékű sebeket osztott ki közelre, hogy végeredményben ez döntötte el a játékot.
  • A VSD nagyon jól alkalmazható dodgem-ként mert sokkal jobban tűri az ütéseket mint a kisebb lázadó hajók.
  • A birodalomnak égető szüksége van az Imperial Figther Suadron kiegészítőre, mert TIE fighterek önmagukban nem igazán használhatóak másra mint időhúzásra.
  • Nem lehet hibázni a CR90-es korvettel, mert szinte azonnal elhullik a Rombolókkal szemben.
  • A Nebulon-B-k oldalról nagyon sebezhetőek az 1 pajzs és a nagy felület miatt.
  • Admiral Screed nagyon szereti a fekete kockával rendelkező hajókat, mert a fekete kockán az összes kritikus találat együtt jár egy sima találattal is, így az üres kockákat rögtön két sebbé alakítja.

Az első adatkonténert éppen akkor húzta be a vonónyaláb a Dominator raktérbe amikor szenzorokon feltűntek a lázadó hajók. Már-már megkönnyebbüléssel fogadta Screed admirális amikor a roncs túloldalán kilépett a hiperűrsebességből a két Nebulon-B fregatt. Nem kell tovább kétségek között várnia, hogy csapdába sétál-e vagy sem. Felállt a parancsnoki székből és a híd elejéhez sétált. – „Minden energiát az elülső elhárító pajzsokra. A vadászok tartóztassák fel a bombázókat.”

„Uram. Az Yavaris és a Salvation az. A jelentések alapján Dodonna flottájához tartoznak.” – lépett az admirális mellé Idriz. – „A felderítéshez használt kutaszdroidjaink folyamatosan küldik a jelentéseket, de az elemzéseim alapján kell lenni legalább egy harmadik hajónak is. Semelyik Nebulon-B nincs felszerelve olyan ion ágyúval, amelyik kiiktatta a Colosses hajtóműveit.”

„Zaedi kapitány! Húzzák fel a pajzsokat és maradjanak mögöttünk. Az ellenségnek van még egy hajója lesben. Valószínűleg…” – a mondat közepén hangos sercenéssel megszakadt a kapcsolat a két hajó között. A birodalmi hajóktól balra az aszteroidamezőből előtört egy coreliai korvett és azonnali tüzet nyitott az ion ágyúiból a hozzá közelebb lévő Demolisher-re. Ugyan a lövések pontatlanok voltak de az egyik eltalálta a híd fölött található adóvevőt. – „…egy CR90-es gyors reagálású korvett lesz.” – fejezte be mintegy magának a mondatot Screed admirális. Dodonna mindig szerette használni ezeket a kisméretű, fürge hajókat. – „Az elülső ütegek azonnal nyissanak tüzet a Salvation-re amint lőtávolba érünk. Az oldalát célozzák a hajónak, ott gyengébbek az elhárító pajzsok!”

Az admirális visszasétált a térképhez, amelyre időközben felkerültek az ellenséges hajók pozíciói. A Dominator még éppen el tud manőverezni a balra előttük lévő aszteroidamező mellett, hogy tüzet nyithasson a fregattokra, de a Demolishernek kerülnie kell majd, amely fájdalmas időveszteség lesz. Screed ezután a kis CR90-es mozgását figyelte aggodalmasan. Ha a kis korvett ki tudja lőni a hajtóművet, mint ahogy a Colosses-nél is tette akkor nem sok esélyük marad. Az amúgyis lomha rombolók könnyű célpontot nyújtanak mozgásképtelenül.

A Restless névre keresztelt korvett teljes sebességgel elrepült a Demolisher alatt, majd ráfordult a nagyobb hajó tatjára. Hirtelen robbanás fénye töltötte meg a Dominator hídját a hátsó megfigyelőablakokon keresztül. Az utolsó pillanatban, mielőtt tüzelhetett volna a korvett a Demolisher kilőtte a jobb oldali rövid hatótávú rakétáit, melyek telibe kapták a kis korvett oldalát, ideiglenesen megbénítva azt. Nem volt sok ideje a megnyugvásra Dominator legénységének, ugyanis ezzel szinte egyidőben a két fregatt tüzet nyitott a nagyobbik hajóra, vörös lézernyalábokkal töltve meg a látóteret. A csillagromboló tüzérei azonnal viszonozták a támadást, de szemmel látható hátrányban voltak a két Nebulon-B össztüzével szemben.

Uram, ez ellen a tűzerő ellen nem fogják sokáig bírni a pajzsok!” – Próbálta túlkiabálni az első tiszt az ütegek robaját. Screed adirális gondolatai vadul cikáztak. Valahogyan egyben kell tartania a hajót, amíg közelebb érnek a fregattokhoz. A szemébe épített kijelzőn folyamatosan figyelte, az elhárítópajzsok romló állapotát, miközben megpróbált előállni valamilyen megoldással. Ekkor vette észre, hogy a Demolisher teljes sebességgel elhalad mellettük, magára hagyva a sérült CR90-est.

A Gladiator osztályú csillagomboló keresztülvágott az útjában álló sűrű aszteroida mezőn. Az elülső pajzsai egy kék villanás kíséretében megadták magukat a túlterhelésnek, és leváltak. A becsapódó meteoritok nyomán kisebb robbanások rázták meg a hajó felszínét, de ez szemmel láthatóan nem lassította le a kisebb rombolót. Amint a Demolisher kilépett az aszteroidamező másik oldalán kilőtte a megmaradt torpedóit a Salvationre. A fregattnak nem volt ideje felhúzni a pajzsait a váratlan támadás ellen. Az alapvető rendszerek azonnal megadták magukat a becsapódasokkor. A tüzérségi ütegeknek megszűnt az energiaellátása, és kialudtak a folyosókon a fények. A zsilipkapuk azonnal lezáródtak a találatot kapott szektorokban, hogy megállítsák a levegő szökését, de ez már csak késleltette a hajó pusztulását.

A Yavaris lassú fordulóba kezdett, hogy felvegye a harcot a testvérhajója támadójával, és az elülső ütegeit azonnal a Demolisher aszterodidáktól tépázott felszínére irányította. Egy B-wing raj leszakadt a TIE vadászoktól, és végigbombázták a sérült hajót. Az egyik torpedó áthatolt az elgyengült borításon és közvetlen a főreaktor mellett robbant fel. A Demolisher egy hatalmas kék energiarobbanással megsemmisült, elnyomva egy másodpercre a közeli csillag fényét.

Screed admirális eközben kihasználva a kísérőhajója okozta káoszt parancsokat ordibált a Dominator legénységenek. – „A hátsó pajzsokról minden energiát a taton lévő ütegekre irányítani! Lőjék ki a korvettet amíg még lehet!” – Ez kockázatos manőver volt. Ha nem sikerül megsemmisíteniük a korvettet akkor hátulról védtelenek maradnak. De az admirálisnak nem volt ideje ezen rágódni, ha legalább az egyik hajóját meg akarta menteni. – Az oldalsó pajzsokról az energiát áttölteni az elülső elhárítókra! 115%-os fordulatra generátorokat és minden megmaradt energiát a hajtóművekre. Az ion ütegekkel is lő távon belül akarok lenni, mielőtt még a fregattok észbe kapnak!”

Az első sortűz darabokra szedte a Restless-t. A második megadta a kegyelemdöfést a Salvationnek. A Yavaris ugyan újra tűz alá vette a nála lényegesen nagyobb rombolót, de még a megmaradt bombázói kíséretében is meg volt pecsételve a sorsa. A Dominator már minden ágyújával lő távon belülre került és csak akkor hagyta abba a tüzelést, amikor a második Nebulon-B fregattot is a elpusztították a lángok.

Screed admirális tudta, hogy ha a Demolisher nem kezd vakmerő támadásba az aszteroidamezőn keresztül, akkor valószínűleg a Dominator automata vészjelzési berendezése lett volna a következő csali Dodonna csapdájához.

(Makfalvi Márton András írása)

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sziasztok!

    Régi olvasótok vagyok, de most először szólok hozzá. A következő kérdéseim lennének.

    1. Mennyi volt a pontszám felkelők és bitodalmi oldalon?
    2. Utólag nem éreztétek-e soknak a vadászok számát?
    3. Mennyi ideig tartott a csata?

    Előre is köszönöm

    UM

  2. @UrsaMAior:
    Szia!

    1.) A meccs 300 pontos volt.
    2.) A TIE fighterekét biztosan. Nem sok hasznuk volt. Ha nem hullottak volna el a lázadó hajók olyan gyorsan akkor jók lettek volna Lázadó vadászok. „Sajnos” irányító hajó nélkül a vadászok nem tudnak mit kezdeni még egy olyan lomha hajóval se semmit mint a VSD.
    3.) Kb. 2-2,5 óra előkészüléssel, csapatösszeállítással és pakolással.

    Üdvözlet,
    Makfalvi Marci

  3. Szia!

    Köszönöm a gyors választ. Ha mindkét oldal pontosan 300 pont volt, mi döntött a kedzeményezésben? Azért kérdezem mert a atapsztalataim szerint egy kezdeményezéssel rendelkező, tuningolt VSD + segéderők ellen AF II nélkül nincs esélye a lázadóknak.