Dodonna tábornok elveszett a csíkká torzult csillagok által formált alagút villodzó fényeiben. Megnyugtatta látvány, noha a helyzet távolról sem volt megnyugtató. Lando Calrissian még mindig a bakta tartályban lebegett, küzdve az életéért. Pár hete, a Birodalommal és a kalózokkal folytatott küzdelemben, majdnem a hajójánál is többet adott egy igen értékes rakományért, és csupán egy részét sikerült megszereznie. Ökölbe szorította a kezét. Azok a ládák nem maradhatnak a Birodalomnál!

– Tábornok úr… Tábornok úr! – Dodonna kiszakadt a gondolataiból, majd az ifjú tiszt felé fordult. – Pillanatokon belül kilépünk a hipertérből.

A tábornok biccentett. Az ereiben tombolni kezdett az adrenalin. A szíve nagyot dobbant ahogy Redemption elhagyta a hiperteret és visszatér a valóságba kísérőhajói társaságában. Bár már sokadik csatáját fogja vívni, a küzdelem előtti feszültségen még mindig nem tudott úrrá lenni. Sosem tudta megszokni a halál gondolatát.

Kijelzőkön a szenzorok által érzékelt információk villantak fel egymás után. Az űrállomás, amely az értékes rakományt rejti, aszteroidák, hajóroncsok – az előző összecsapás maradványai -, és két Csillagromboló: VSD Hyperion és VSD Rage. 

Dodonna előrébb hajolt, hogy jobban lássa a taktikai kijelzőt, erősen szorítva annak peremét. Figyelte, ahogy a rombolók gyomrai a TIE vadászok tucatjait indítják útra, amelyek mint a mérges darazsak rajzani kezdenek a birodalmi hajók körül. Nem lesz könnyű menet. Sokan meg fognak ma halni. Legalább a Birodalmi osztályú romboló nincs ma itt, hogy már a csata előtt eldöntse annak sorsát. Van esélyük.

Kommunikációs tiszt felé fordulva biccentett. – Kezdjük fiam!

Intésére keresztszárnyú kötelék váltak le a fő egységtől és a gyors korvettek társaságában elindultak, hogy a lomha rombolók hátába kerüljenek. Mindeközben a főerők lassan az értékes rakományt rejtő űrállomás felé úsztak. Dodonna a kommunikátor gombjára tenyerelt, az egész flottához szólt:

– A rakományért jöttünk és nem hősködni! Mindenki vigyázzon magára, és az Erő legyen velünk!

Miután az első ismerkedési körökön túlestünk, úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk egy 300 pontos ütközettel és kilépünk a „való élet kemény világába”. Mivel úgy alakult, hogy a jelenlévők közül (ketten voltunk;)), csak nekem volt Lázadó hajóm, így bevállaltam a terrorista flotta vezetését.

A következőkben inkább a tapasztalatokra helyezem a főbb hangsúlyt, mint egy teljes körről – körre követett csataleírásra.

 A birodalmi oldalon két erősen felturbózott VSD II lépett a színre (VSD Hyperion és VSD Rage). Howlrunner Istennő vezetésével hat TIE vadász kötelék biztosította a kíséretet.

A Lázadó flotta két Nebulon-B vel érkezett (NB Redemption és NB Last Hope) az Escort fajtából, két CR90A társaságában (CR Dodonna Pride és CR Greene) . Maga Luke Skywalker is tiszteletét tette a csatatéren, méghozzá öt kötelék keresztszárnyú kíséretében.

Küldetésnek a Contested Outpost került kiválasztásra és a Lázadók kezdték a köröket (kevesebb pontból jöttek).

A Birodalmi tábornok nem bonyolította túl a helyzetet, hadihajóit egyenesen az elfoglalandó/megvédendő űrállomáshoz lehető legközelebb léptette ki hipertérből (értsd: rakta fel), a vadászokat pedig nagy tömegben a rombolók jobb oldalára dobta ki.

Dodonna bekerítésre játszott. Főerőként a két Nebulon-B-t helyezte szembe az űrállomással, míg a két szélre a korvettek kerültek, jobb oldalon megerősítve az X-Wingekkel.

Az első hiba

Gyorsan kiderült, hogy a mozgási sablonokkal és parancsok ütemezésével még kihívásokkal küzdök. Az egyik Nebulon-B-t sikerült túl nagy sebességre gyorsítani (NB Last Hope). Ugyan elsőként érte el az űrállomást, de már nem tudott idejében „utazósebességre” lassulni, és nagy sebességgel a két romboló felé száguldott. A két VSD méltóságteljesen  közeledett az állomáshoz, és nem úgy tűnt, mint akik ki akarnak térni a kisebb fregatt elől.

NB Last Hope inkább a gyáva megfutamodás mellett döntött és megkezdte a fordulását , de már túl közel került a rombolókhoz. A két birodalmi hajó első tűzívről koncentrált tűz paranccsal megszórták a menekülőt, majd VSD Rage turbólézerekkel megsemmisítette a fregattot.

A második hiba

 A megmaradt lázadó hajók próbálták a legtöbbet kihozni abból a helyzetből, hogy a rombolók nem velük foglalkoznak, és megkezdték a bekerítő hadműveletet. Vadász fölény egyértelműen az X-Wingek oldalán volt. Ha megsemmisítik a kísérő TIE-okat, a rombolók mögé kerülve protonokkal komoly károkat okozhattak volna. Birodalom az előző csatában minden parancsot egy körrel később adott ki, mint kellett volna, de (sajnos) most nem követték el ezt a hibát. Kötelék (squadron) paranccsal aktiválták a TIE vadászokat akik rárepültek a keresztszárnyúakra és le is szedtek két osztagot. Némileg fura volt, hogy nem kell védekezésre dobni, hanem csak nézhetem ahogy hullnak a gépek (nem dobott rosszul a kolléga). Ettől függetlenül, úgy nézett ki, hogy  lázadásnak áll a zászló. Megmaradt három kötelék ellencsapása nem maradt el… azaz mégis. Bár a szerencsének sokkal kisebb a szerepe a játékban, gyakorlatilag 12 kockából egy vagy két találtat ment be. Itt elvesztették a harcot Luke és barátai, de bosszúból a megmaradt Nebulon-B (Redemption) becsapódott a TIE-ok közé és brutális aratást végzett. Gyakorlatilag minden gép vesztett 1-2 életerőt (a háromból!!), de végül Luke Skywalkerrel együtt az összes lázadó pilóta a kórházhajón fejezte be a harcot.

Végjáték

Lázadók elvesztették az egyik hadihajójukat és a teljes vadászgép állományt, míg a Birodalom két gyakorlatilag érintetlen rombolóval rendelkezett. Viszont a TIE vadászok is inkább jelképesen maradtak a pályán. Kis túlzással összesen egy köteléket tudtak kiállítani. A két korvett és a Redemption sikeresen a rombolók mögé kerültek, de mivel az űrállomás birtoklása volt a cél, ezért ezt csak taktikai sikernek nevezhetjük. Dodonna ekkor választás elé került, ha maradnak, hátulról egy rombolót minden bizonnyal meg tudtak volna semmisíteni, de további veszteségeket szenvednek, vagy visszavonult. Figyelembe véve, hogy a Birodalom már 4 VP-t szerzett az állomás birtoklásáért, a csatát már nem nyerhették meg, így a visszavonulás mellett döntött.

Tapasztalatok:

  • Rombolók szemből halálosak, de nagyon hiányzik nekik a kísérő, így könnyen megkerülhetőek.
  • Lázadó hajók szemből gyengék, nagyon hiányzik nekik az ütős hajó. 🙂
  • Pont emiatt elég kiegyensúlyozott az alapdoboz. Más megközelítést kell a két frakcióhoz.  Wave 1 után új korszak jön! 🙂
  • Squadron parancs hihetetlenül fontos! Nélküle a gépek effektív ereje drasztikusan lecsökken.
  • A játék nem a teljes megsemmisülésről szól. Bár a Lázadók vesztettek, de a flotta jó része fent maradt. X-Wingben az esetek nagy részében KO-ig megy a játék.
  • Meg kell tanulni, hogy lehet manőverezni! 🙂 A nagy sebesség nem feltétlen előny.
  • Tarkin képessége nagyon jó! Jelentősen megnöveli a Birodalmi hajók rugalmasságát, az ingyen parancs tokenekkel.
  • Védekező tokenekkel a játék igazán eltalált taktikai elem. Howlrunner képessége, hogy egy sebzést negálhat, hihetetlenül megnöveli a túlélési esélyeit!
  • Csatahajók meglepően jól bírják. Tényleg körökig lövik egymást, és robbantják le a különböző elemeket a másikról. Hihetetlenül jól sikerült ezt a feelinget eltalálni.:)
  • Válassz jó küldetést, gyakorlatilag már ott eldőlt a játék:) Mea culpa!
  • Rosszul játszottam, Botond pedig jól 🙂

Nagyjából két órát vett igénybe a játék, de sokszor megszakítottuk, hogy a szabályokat értelmezzük. Minden estre nagyon jól szórakoztunk. 🙂

Howlrunner eredményes napot zárt. A várható esti mulatozás után részegen újabb nyolc kis keresztet fog felvésni a szeretett gépének oldalára. Sokat fognak inni. Hét pilótát vesztet csak az ő osztaga, és közel hatvan TIE vadász sérült vagy semmisült meg a csatában. 

A nő megmaradt két kísérőjével a kettétört a Nebulon-B, a Last Hope mellett haladt el. A roncs darabjai némán hirdették Lázadó szövetség vereségét. Egyik turbólézer ütötte lyuk melletti ablakban mintha mozgást látott volna a szeme sarkából. Néhány túlélő akik nem érték el időben a mentőkapszulákat, és a levegőjükkel együtt egy kabinban rekedtek, várva, hogy megmentsék őket. Hamarosan azt kívánják, hogy bár meghaltak volna a roncsban. Bakta tartály helyett cellák, orvosok helyett vallató droidok fogják őket várni. A Birodalom nem kegyelmez az ellenségeinek. Ezt kívánja a Galaxis érdeke.

Howlrunner megcsóválta a fejét. Valami megőrjíti a lázadókat és kalózokat ebben a szektorban. Előző héten a rajtaütés, most pedig ez. Még nem halott róla, hogy könnyű hajókkal rombolókat támadjanak meg szemből. Rinat, a titkosszolgát hadnagya, pár napja arról pletykált, hogy a terroristák nagyobb hajókat akarnak szerezni. Assault Fregattokat!

A pilóta ász megfordította a hajóját, hogy újabb kört írjon le az űrállomás körül. Akár igaz a szóbeszéd, akár nem, Howlrunner biztos volt benne, hamarosan újra a TIE vadásza lézerágyúi mögött találja magát, miközben védi a Galaxis Rendjét…