A néhány héttel ezelőtt megtartott Star Wars: Lázadók kibeszélőnk alkalmával szinte minden szempontból megvizsgáltuk a Dave Filoni által megálmodott sorozatot amelynek kétségtelen, hogy rengeteg megrázó pillanata volt. Ezek közül az egyik pontosan a negyedik évad felénél következett be a Jedi Night (A Jedi estéje) című epizód során, ahol Kanan Jarrus az életét adta, hogy a barátai élhessenek.

Noha már több hónap telt el az adott epizód és a Lázadók konkrét befejezése óta, Filoni egészen mostanáig nem kommentálta ezt a döntést. Azonban Dave nemrég a Cinemablendel ült le beszélgetni, ahol igyekezett magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy pontosan milyen célt is szolgált Kanan sokak számára rendkívül fájdalmas halála.

„Már nagyon korán tudtuk, hogy ez egyszer be fog következni. Ez egy olyan dolog volt, amiben Freddie – (Freddie Prinze Jr. – Kanan eredeti hangja) – egyszerűen hajthatatlan volt, mivel úgy érezte, hogy ennek igenis meg kell történnie. Végül tökéletesen igaza lett. Persze ezt nem lehetett oly módon prezentálni, hogy „csak azért ölsz meg valakit, mert ő egy mentor figura”. George Lucas még nagyon régen azt tanította nekem, hogy amennyiben megölsz egy szereplőt, méghozzá egy főszereplőt, akkor annak bizony valamiféle jelentéssel kell bírnia. Különösen a gyerekek számára, akik szintén nézik a sorozatot, mivel az ő számukra is érthetővé kell tennünk, hogy miért tesszük ezt, valamint, hogy ennek milyen hatása lesz a történetre a későbbiek során. Szóval amiről már nagyon korán megegyeztünk, hogy mindenképpen meg akarom csinálni ezt az epizódot. Azonban azt akartam, hogy utána feltétlenül legyen még néhány rész, ahol a karakterek feldolgozhatják azt ami Kanannal történt. Időt szerettem volna nekik adni, hogy feldolgozhassák a veszteség okozta fájdalmat, mert biztos voltam benne, hogy a nézők is hasonlóképpen fognak érezni. Továbbá nem titkolt célom volt ezzel az is, hogy a rajongók megértsék Kanan döntését, hogy amit tett, az egy önzetlen cselekedet volt amit a barátai iránt érzett szeretet vezérelt”

Bár a Star Wars rajongók az évek során már rengeteg hőn szeretett karakterük halálával voltak kénytelenek megbirkózni, a legtöbb esetben a történet nem különösebben helyezett nagy hangsúlyt a veszteség után bekövetkező gyászra. Ugyan láthattuk, ahogyan az Egy új reményben Luke igyekszik meggyászolni Obi-Wan elvesztését vagy Az ébredő Erőben, amint Leia és Rey közösen osztozik Han halálának fájdalmán. Mégis a konkrét gyászra és a tehetetlenség bemutatására, ahogyan azt Dave Filoni véghez vitte a széria utolsó epizódjaiban, még nem volt példa a Messzi-messzi Galaxis történetében…

Az SWMini legyen Veletek! 😉