„A fekete árny lassan elvonult a pilóták sorfala és Howlrunner előtt. Gépi légzését még ilyen messziről is jól hallotta, de valahogy a Nagyúr jelenléte már jóval korábban a hajó minden zugában beette magát. A pilóta sorfal rendje alig láthatóan megbomlott, egyikük a fejével követte a nagyurat. Újonc.

– Mindent pusztítsanak el, de Skywalkert élve akarom! – dörögte a nagyúr. – Ne hibázzanak!

Howlrunner felhúzta a sisakját és biccentett az osztagának, hogy kövessék. Egy újabb átlagos nap…”

space-star-wars-star-destroyer-1920x1200_armada

Hosszú kihagyás után szeptember elején végre megérkeztek az új hajók! A Liganapon már feltűntek az új hullám hírnökei, de mintha nem tettek volna nagy hatást a metára. Krisztián kollégával tesztsorozatot indítottunk a GeekHub jóvoltából a BarCraft 2-ben, hogy merre is van az a balra.

A flottilák nekem nagy kérdőjelként laktak eddig a fejemben, így úgy gondoltam, hogy elsőként őt fogom a tesztharcasztalra tenni. A Netet feltúrva találtam egy buildet, amit igen ígéretesen tűnt. Kicsit módosítottam rajta és ez lett a vége:armada1

Eddig masszív csatahajó buildeket toltam, sőt gyakran nem is használtam a darazsakból, de most! Éreztem, hogy ma valami meg fog változni!

SAMSUNG CSC

Krisztiánnak annyira megtetszett Márky Dani kishajós fluff-verseny flottája, hogy valami hasonlóban gondolkodott, leszámítva egy apróság: dögivel hozott vadászokat!

armada2

A címmel ellentétben Luke végül nem került bele a flottába, így Vader csak abban reménykedhet, hogy a fia helyett a lányát tudja elkapni. Ha nincs ló…

Felállás!

Krisztián úgy döntött, hogy – bár kevesebb pontja van – mégis átadja a kezdeményezést. Mivel a flotta gerincét közelharcosok adták, így ez nem volt túl szerencsés döntés.

br0

A flották a hiperből egymáshoz képest kicsit eltolva léptek ki, aminek az volt az oka, hogy a rombolót a végén raktam fel, azzal az elhatározással, hogy időt nyerjek. A megszokott frontális roham most nem lett volna szerencsés, a torpedónaszádok megették volna a nagy háromszöget. A bombázóknak kell előre mennie, hogy megtizedeljék az ellent és az Avanger csak kivégezze őket. Mivel a lázadóknál is szép számmal voltak vadászok, így időt kellett nyerjek míg megszerezzük az „űrfölényt” és a bombázók tehessék a dolgukat. Ha túl gyorsan érnek oda a Lázadó torpedók, akkor lőttek a tervnek (és a rombolónak). Meglátjuk.

Közelíts, közelíts… támadás!

Birodalom hajói lassan úsztak az ellenfél felé, miközben a lázadás hajói a hajtóműveiket maximumra tekerve igyekeztek közel kerülni. A vadászoknál Han Solo és Wedge az elfogókat megelőzve igyekezett lecsapni Boba Fett által kísért bombázókhoz. Vader, Howlrunner és társai a TIE-okból a maximumot igyekeztek kipréselni, hogy időben odaérjenek.

Mindeközben a flottilák surranópályán követték a pálya ívét, Leia Organa annyira kimanőverezte magát, hogy részt sem vett a játékban a transzportjával.

br1

Az első két körben komoly esemény nem történt leszámítva Rhymer őrnagy és bombázó bandáját akik már itt megsimogatták az egyik MC30-ast. A nagy távolság miatt azonban a bombák csak töredéke ért oda.

Egy gyenge Solo

A Milleneum Falcon speciális képességét kihasználva rácsapott a bombázókra és Rhymert vette a célba, akinek a segítségével a bombázók hatótávja jelentősen megnő. Nem sokkal után a torpedófregatt is becsapódott a TIE-ok közé és fő célpontjaként szintén az őrnagyot jelölte meg. Ekkor érkezett meg Howlrunner Istennő, Soontir, Vader és a többiek. Annyi biztos, hogy a Lázadók nem itt forgattak propagandafilmet, mivel az elfogó kötelékek apró hulladékra lőtték az Ezeréves Sólymot. Solonak még a szeretőjének sem volt ideje búcsú űr-SMS-t küldeni.

A harc itt nem ért véget, Wedge bosszúból kilőtte a megmaradt Rhymer bombázókat, de nem sokáig örülhetett, mert Boba Fett némi TIE vadász segítséggel posztumusz hőssé avatta a nagy Lázadó sztárt.

br2

Mivel a vadászveszély ideiglenesen elhárult, a TIE Bomberek tehették a dolgukat. A bátran közel merészkedett MC30 sem tette ki az ablakba amit kapott, csak az erős pajzsainak köszönhette, hogy megélte a következő kört.

Na és itt jött elő, hogy nem volt okos dolog a kezdeményezést elpasszolni. Az MC30-nak így sajnos nem volt esélye a saját torpedóit elpostázni, mert az ISD Avanger kezdett… Squadron parancs… bombázók és Boba küldte az anyagot, majd a romboló intett a turbólézerekkel, hogy el lehet hagyni a pályát.

A Lázadás vissza(vág?)

Nem alakult ideálisan a helyzet a Lázadás számára. Egy keresztszárnyú osztagnak kellett volna felülkerekednie Boba, Vader, Soontir és Howlrunner négyesen (a sima TIE-okról nem beszélve) és megvédenie a komótosan közeledő B-Wingeket. Nem árulok el nagy titkot: nem sikerült. Mint egy TIE tornádó hajította ki a pályáról az X-Wingeket Vader és csipetcsapata. A B-Wingeknek sem volt esélye, a lázadás elvesztette a vadászait.

Hozzá kell tenni, hogy nem lett volna ennyire egyszerű ha van támogatása a lázadó gépeknek, de csak a Birodalom spammelte a squadron parancsokat, „sajnos” a lázadásnak már nem nagyon volt mivel.

br3

A Salvation és a Romboló frontális játékba kezdett, amit nem meglepő módon nem a Nebulon-B erőssége. Egyik a Barcraftban vendégeskedő kolléga meg is kérdezte, hogy mi f… keres ott egy kórházhajó. Nos a Salvation messze nem kórházhajó, de a legénysége gyorsan odakerült.

A megmaradt MC30 túlmanőverezte magát, de annyira nem, hogy a bombázók ne érjék utol és végeztek is a kis bálnával.

Verdict

A Birodalom néhány pajzson túl csak a Rhymer-t vesztette el, míg a Lázadásból egyedül Leia menekült meg. Ennyire nem volt nagy a különbség a két flotta közt. Krisztián nagy hibát követett el, hogy átadta a kezdeményezést és miután elvesztette a vadászfölényt vége lett a játéknak.

Viszont a flottilák nagyon jól szerepeltek. Eddig azért nem éreztem rá az ízükre, mert a nagy hajókat kevésbé támogatják mint a vadászokat. A Bombardment Centerrel nagyon megdobják a bombázókat, jó túlélők és olcsó squadron értékük van. Lázadó oldalon ugyanazt olcsóbban ki lehet szerintem hozni, igaz a transzportoknak nincs fegyverzetük, de a Gozanti ágyuk is inkább tücsökpöcsök, mint fegyverek. Pár apróságot lehet változtatok legközelebb rajta (Vector és Leading shot nem biztos, hogy kell), hogy biztosan enyém legyen a kezdeményezés.

A másik oldalon a Salvationt és a transzportot váltanám be egy Libertyre, hogy legyen anyag a flottában és ne az MC30-ak legyenek a fő célpontok. A B-wing-hez kell a gyorsítás, így annyira nem életképesek.

A játék végeredményétől függetlenül jól szórakoztunk. Nagyon Köszönöm Krisztián derekas kitartását, legközelebb ő nyer!:)

tie-fighters-carrier

Nem fogadom el! – üvöltötte a kapitány Howlrunnernek. – A nagyúr szerint itt van Skywalker. 

A nő nem emelte fel a hangát. A férfi egy igazi seggfej, de nem akar neki lehetőséget adni, hogy a szavakon túl másképpen is kimutassa.

– Ha ott is van, már biztosan meghalt.

A tiszt meg sem hallotta a válaszát, jól láthatóan rettegett. Howlrunner megértette de nem érdekelte a tiszt helyzete, Lord Vader nem jól tűrte a kudarcokat.

– Töltsék fel a gépeket és takarodjanak ki megkeresni!

– Nem.  – Az egész hangár elhalkult a Nagyúr hangjára. Lord Vader a parancsnok és Howlrunner közé lépett és a férfi felé fordult. – Így is túl sok időt pazarolt a keresésükre. 

A parancsnok személyisége eltűnt. Egy szánalmas roncs próbált kiutat találni, de erről a hajóról már nem volt menekvés.

Vader  átlépett a parancsok testén, hogy kitöltse Howlrunner látóterét.

A nő szíve ritmust váltott. Távolba nézz!  Fülében a vér elnyomott minden zajt. Egyenes állj! Az a gépi légzés! Félelmetesebb, mint rakéták visító hangja. 

– Töltsék fel a gépeket. – Vader a kijárat felé indult. – A menekülő teherhajó után megyünk.  

Howlrunner még percekig állt a halott parancsok teteme mellett. 

Szolgálati közlemény: A GeekHub jóvoltából a Barcraft 2-ben vannak X-Wing és Armada (vagy bármilyen wargame) asztallapok, kérjétek a pultosoktól!