UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

Miért nem érezték a Jedik Palpatine-t, amikor ő volt a legerősebb Sötét oldal használó az idejében?

rew

Bizonyára sokan tudjátok az egyszerű választ erre a kérdésre, de meglehet, hogy ennél kicsit többről van szó, és újat tudok mondani nektek.

qweAz igazsághoz hozzátartozik, hogy ugyan a Jedik érzékelték valaki, vagy valami jelenlétét az Erőn keresztül, ami a Jediket fenyegeti, de nem tudták megállapítani pontosan, hogy mégis mi az. Jedi mester Pong Krell-t, bár megfertőzte a Sötét oldal, mégis látta előre a Jedi Rend pusztulását, ami belülről a Köztársaságból származik, nem pedig külső erő hatása. Egy másik példa, Sifo-Dyas mester. Ő is érezte, hogy sötét idők közelednek, és ennek érdekében (is) rendelte meg a klónhadsereget a Köztársaság számára.

Palpatine egy olyan képességet használt, amely elrejti jelenlétét az Erőben. Ez egy nagyon összetett készség, melynek neve Force Cloak, vagy Erő Álcázás. Alkalmazása közben úgy tünteti fel magát, mintha nem tudná érzékelni az Erőt, magyarul nagyon kevés midikloriánnal rendelkezik.

Disciple_of_TwilightA másik magyarázat arra, miért nem érzékelték Palpatine-t, igen érdekes. A Rule of Two Sithjei évezredeket töltöttek el azzal, hogy megismerjék ellenségeiket, és a galaxist melyben élnek. Az oka, hogy Palpatine képes volt a saját malmára hajtani a vizet azért történhetett meg, mert mind a galaxis, mind a Jedi Rend olyan helyzetben volt, amikor nem tudták útját állni az eseményeknek.

A Jedi Rend abban a tudatban volt, hogy a Sithek réges-régen kihaltak már, így más dolgokra kezdtek koncentrálni. Kiszámíthatóvá váltak, és megmaradtak a régi elavult szintjükön, miközben a Sithek folyamatosan a galaxissal együtt változtak. Palpatine úgy gondolta, hogy az ő idejében a Sitheknek nem is kell fénykarddal harcolniuk, hiszen a politikai életben vívják meg a maguk csatáját, és nyíltan sosem tevékenykednek.

dsa

A Jedik, bár mindig is érezték a Sötét oldalt, sosem léptek ennek érekében, és mindig csak megállítani tudták terjedését, sosem megtalálni a forrását. Ez volt az oka, hogy Palpatine miért volt képes elrejtőzni a Jedik elől, hiszen ő az ideje nagyobbik részében nem is volt aktív. Ritkán tevékenykedett Sidousként, és akkor is csupán az utasításait adta ki, sosem lépett személyesen, csakis, ha a szükség úgy hozta. Yoda maga említette ezt meg, hogy az ő idejében a Jedik annyira távol akartak maradni a Sötét oldaltól, hogy teljesen idegen lett a végén számukra, és ezért nem is tudták sosem kinyomozni eredetét. sadTanulva a hibájából, évekkel később Luke tréningje közben, Yoda arra utasította tanítványát, hogy menjen be a bolygón található barlangba, amiről köztudott volt, hogy átjárja az Erő Sötét oldala. Így érve el azt, hogy a sötétség elleni küzdelemben megismeri az ellenséget. Ez mind darabja annak a nagy egésznek, hogy miért volt képes Palpatine manipulálni az egész galaxist.
A háború kitörésekor a Jedik tudták, hogy a háttérben egy Sötét Nagyúr munkálkodik. Megkísérelték felkutatni ezt a Sith Lovagot, de mindig le voltak maradva jó pár lépéssel. A világ méretű konfliktus lehetőséget nyújtott Palpatine számára, hogy lecsökkentse a közelében lévő Jedik számát, és inkább a győzelemre fókuszáljanak az ő előkerítése helyett.

A cikk egészen eddig talán nem sok újdonságot tartalmazott, de most jön csak a lényeg.

A Coruscanon található Jedi Templom sok-sok ezer évvel ezelőtt, egy ősi Sith ereklyéket tartalmazó síremlék tetejére épült, így jelképezve azt, hogy a Sithek ideje lejárt. És bár a síremlék eltemették, mégis a rengeteg ereklye sötét ereje képes volt felszínre törni. Így néha még maga Palpatine is megtehette, hogy felhasználja ezeket az energiákat.

Darth-Plagueis-1-850x560-700x461Palpatine kiismerte ellenségeit, és kihasználta arroganciájukat. A Jedik hiába talátak több perdöntő bizonyítékot a Sithek visszatérésére, mégis képtelenek voltak elfogadni ezt. Amikor megérezték a Sötét oldal jelenlétét első ízben; amikor Obi-Wan legyőzte Darth Mault a Naboon; amikor Dooku átcsábult a Sötét oldalra; ezek mind-mind megakadályozhatóak lettek volna, ha a Tanács idejében lép.

A Rule of Two Sithjeire sokan hivatkoznak úgy, hogy elrejtőztek, és kivárták a megfelelő alkalmat. Ez egyszerűen nem igaz. Éppen, hogy az ellenkezője. Akárcsak mestere Plaugies, Palpatine is igen befolyásos ember lett még a szenátori kinevezése előtt is. A Jedik több ezer éves tapasztalataikra támaszkodva nem tudták elképzelni a Sitheket másképpen, mint a frontvonalakban harcoló, elvakult mészárosokként. A Rule of Two Sithjei ezért voltak ennyire hatásosak. Az ellenség orra előtt voltak nap, mint nap, csak éppen a Jedik ezt nem tudták.

weqEz a fordulat felfoghatatlan volt a Jediknek. Egészen a háború befejezéséig a legsötétebb lyukakban, eldugott területeken keresték a Sitheket, ahelyett, hogy a saját házuk tájékán néztek volna szét.

Az utolsó érv sikere mellett azt szól, hogy remekül játszotta a szerepét. Palpatine kancellári pályafutása során számos veszélynek tette ki magát, legtöbbje a saját indíttatására. Ilyenkor mindig tökéletesen eladta magát, senki sem gyanúsította volna meg őt. A háború vége felé a Jedik képesek voltak visszavezetni a nyomokat egészen a coruscanti gyártelepig, ahol rendszeresen tevékenykedett Sidiousként. Itt kis híján el is kapták, ám furmányosságának köszönhetően (és a Corouscant ellen tervezett offenzíva miatt) ismét kereket oldott.

 

Az Erő és az SWMini legyen veletek! 🙂

 

Források: