Knights of the old Republic? Battlefront? Mindenféle Star Wars MMO? Mit érdekelnek bennünket, amikor a 30 éves társasjátékok legalább ekkora élményt(?) nyújtanak, ha nem nagyobbat! Legalábbis így is gondolhattam volna a 80-as években, ha lett volna időgépem; de utólag azért örültem volna KOTOR-nak is.

Gyertek nosztalgiázni és lássuk mivel töltötte az asztalnál Star Wars generációm ezt az évtizedet!

0

+1, Star Wars – Csillagok Háborúja (1986)

Rögtön ezzel a pluszeggyel kezdünk, mivel ez egy igazi speciális rankor. Ez egy olyan magyarul megjelent Csillagok Háborúja játék, aminek a neve is Star Wars – Csillagok Háborúja és igazából csak nyomokban tartalmazza a negyedik epizódot és az igazi Star Warst. Igazi szoci kalózverzió, amely fittyet hányt az elavult és fertőző nyugat jogrendszerére, és újraértelmezte az epizód 4 fogalmát.  Nekem is meg volt; igazi élmény!

Adott egy igen érdekes tábla, amely rengeteg csudálatos’ grafikával van dekorálva, amelyeknek csak véletlenül van köze a filmekhez. Nem gond, talán jó is, ha az alkotó elengedi a fantáziáját. A figurák legalább tényleges Star Wars szereplők, mint Han, Lea, Obi-Wan, Luke, a robotok és hős katona 1-2. A másik oldalon is a jól ismert gonoszok sorakoznak: Dart Vader és Rohamosztagos egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét és  nyolc, néhány igen vagány beállással. A cél sem bonyolult: játsszuk újra a filmet, leányszöktetéssel, fénykardozással és Halálcsillag robbantással együtt. Van egy aprócska csavar amit nem tudott kihagyni a játéktervező: a robbantást nem elavult protontorpedóval vagy hődetonátorral kell elvégezni, hiszen ezek nem elég erősek egy egész űrállomás (ez nem hold!) elpusztításához; ehhez DINAMIT(!) kell! Komolyan!? DINAMIT! Ez most hogy a…jött?

01

A játék szórakoztató, ha nem vesszük komolyan. Ha nem Csillagok Háborúja lenne a dobozra írva, már rég elsüllyedt volna a felejtés mocsarában, mint Boba fett a sarlacc gyomrában. De ahogy talán Boba Fett is, ez a játék is feltűnhet még az életünkben.

 

1. Menekülés a halálcsillagról (Escape from the Death Star  – 1977)

1Az első fecskék egyike, 1977-ben került a boltok polcaira és végső soron a játékosok asztalaira. Hasonlóan a magyar játékhoz, hőseink itt is a Halálcsillagról próbálnak megszökni és elérni a lázadó bázist (cool űrcsata is van a végén!). Itt sem túl bonyolult a játéktér kialakítása, de azért több köze van a filmhez, mint a magyar változatnak. Külön extra, hogy nagyon zsír kézzel rajzolt kártyákból lehet a szívatásokat és az előnyöket kihúzni. Egy több személyes kooperatív játékról beszélünk, ahol az ellenfelet a szerencse testesíti meg – de nem kocka formájában -, hanem egy R2-D2 forgatót kell használni. 12 éves kor körül szórakoztató.

A Neten szembejöhet az eredeti reklámja is. Érdemes ránézni, nagyon retro.:)

 

2. R2-D2 kalandjai (Adventures of R2-D2 – 1977)

2Egy másik eredeti 1977-ből. A kis kék kukát, R2-D2-t kell végigtereljük a Star Wars IV eseményein; kezdve a Tantive IV incidenstől, a Halálcsillagon át, egészen a nagy záróbuliig. A játék egyszerű, mint Phasma kapitány karaktere, az a tipikus kisgyerektársas. Tekerj (ekkor a forgató nagy divat volt), lépj előre, ha rossz helyre jutottál kimaradsz/újradobsz/visszalépsz stb. Nem az, amivel a végletekig feszegethetjük a gyerekek kreativitását, viszont a játéktér nagyon szépen kidolgozott, kézzel rajzolt jelenetekkel a filmből. Hat évesen örültem volna neki.

 

3. Pusztísd el a Halálcsillagot (Destroy the Death Star – 1977)

3Még mindig ’77-ben járunk. A játékok nem tudnak szabadulni a Halálcsillagtól (jó, hiszen erről szól a film:)). Most azonban nem gyalogosan kell megszökni vagy dinamitozni, hanem X-wingre szállunk! A yavini csatát fogjuk újraélni, és ha jól csináljuk akkor túlélni is. A tábla nagyon menő, egyszerű, de mégis nagyszerű, a falamon is simán el tudom képzelni (nem beszélve a dobozáról, ami kimondottan tetszetős!)

Ez a játék már egyértelműen a nagyobbaknak készült, a dobozán is már 7+ szerepel, annak ellenére, hogy itt is a „tekerőt” kapjuk a kocka helyett. Mindenki egy három gépből álló köteléket vezet, amik ha sérülnek (TIE vadászok, elhárító ütegek), azonnal elvesztenek egy gépet. Ha mindent elvesztettünk bejöhetünk egy új osztaggal(spam point!), de a legelején kezdünk, így nagyon messze kerül az a bizonyos lyuk. Természetesen Darth Vader és az Ezeréves sólyom is bekavar; és most kapaszkodjatok: a Halálcsillag forog (ténylegesen tekerhető!), ami szintén nehezíti a berepülést! Ugye milyen menő? Azért tudtak alkotni akkor is, ha akartak.

 

4. Hoth, a jégbolyó kaland (Hoth Ice Planet Adventure – 1980)

4Az első játék ami kijött A Birodalom visszavág után 1980-ban. A cél egyszerű: le kell lépni a bázisról, miközben a gonosz birodalmiak mindent megtesznek, hogy ez ne sikerüljön. A Millennium Falcon tokennel kell elég Erő kártyát gyűjtsünk, hogy legyőzzük ellenségeink, mint a rohamosztagosokat,  felderítő robotokat,  AT-AT lépegetőket, Boba Fett fejvadászt (Hé Boba, Te mit csinálsz ott?), és természetesen Darth Vadert. Az előrehaladás, a győzelem vagy a vereség ezúttal is a tekerőn múlik.

Ez sem egy integrált áramkör bonyolultságú alkotás, talán ezért sem nyerte el az év játéka címet, viszont a tábla szép. Van hozzá eredeti reklámunk is!

 

5. Yoda a Jedi Mester (Yoda the Jedi Master – 1981)

51981-ben eljött az idő, hogy igazi, teljesen képzett jedi lovaggá váljunk a Dagobah kiképzőközpontjában (értsd mocsarában). Yoda vezetésével 2-4 Luke Skywalker fut versenyt az idővel, hogy elfogadható erőhasználóvá váljanak. A pálya egyedi, bár szépnek nem nevezném (Elég fura ötlet Yoda arca körül lépkedni), amit feldob néhány kép a filmből. Elfogadható.  A játék nem túl bonyolult, fogja kezünket egészen a jedi próbákig, ahol kicsit nehezebbé válik, de azért országos versenyeket nem fogunk rendezni.

 

6. A Nagy Űrkalandjáték (The Ultimate Space Adventure Game – 1982)

6Egy évvel később, az új film hype-vonatára ráülve készült el ez a csoda: egy újabb játék forgatóval. A társasjátékoknak is vannak divathullámai. szóval… Ez van. A terep kifejezetten csúnya, és a figurák is inkább egy szétnyomott bogárra hasonlítanak, mint X-wingekre. Biztosan nem ez a játék ihlette meg az ILM-et, mikor megalkotta az új film koncepciórajzait.

A lázadó szövetség parancsnokait alakítjuk, akik nagyon gyorsan el akarják érni a Dantooine-t, mert bedugva maradt a vasaló (más okot nem tudok elképzelni, mert a A birodalom visszavág idejében már semmi nem volt ott). Először is el kell hagyd a Hoth bolygó orbitális pályáját,  de nem a gyors úton, hanem szépen körözve, át az aszteroidákon! Ha ez nem lenne elég, Dart Vader is bezavar a TIE Advanced vadászgépével a IV.(?) részből. Van itt zavar az Erőben…

 

7. Csata a Sarlacc Veremnél ( Battle at Sarlacc’s Pit – 1983)

7Kijött az új film, és pörögtek is a játékgyárak! A Csata a Sarlacc Veremnél végre egy innovatív játék az 1983-as évből. Nincs szokásos tábla, hanem Jabba bárkáját kapjuk a játékhoz mellékelve, egy érdekes tányérral sarlaccal. Nem egy géppel tervezett profi 3D modell, de elmegy (főleg ebben az időben!). A papírmodell mellé kapunk 7+10 zsír figurát amik akár az Imperrial Assault előfutárai is lehetnének. Egész elfogadhatóan kidolgozottak, és szépen festhetőek (ha van hozzá affinitásunk), a doboza is igen tetszetős. Az egészen érezhető a gondos kezek igényes munkája.

A játékban Luke, Chewie, Leia, és Han mindent megtesz, hogy jobb létre (vagy sarlaccra) szenderítse Jabba-t és baráti társaságát, mint Boba Fettet, Vedaint (nikto őr) és 10 intelligens gamorait. A kisebbektől kezdve kell a nagyobbak felé haladni és Erő pontokat gyűjteni, hogy a nagy gonoszok is lekerülhessenek a pályáról (bárkáról). Jó kis játék!

 

8. Wicket, az Ewok (Wicket the Ewok – 1983)

8Szintén A jedi visszatér által ihletett alkotásról van szó. Nem túl bonyolult dolog, és szépnek sem mondanám. Az egésznek inkább Micimackó feelingje van, mint Star Wars, de mivel mindkettőt szeretem, ez nem akkora probléma.

Tehát irány Endor! Wicket, az ewok és kis barátai (Kneesaa, Paploo, és Latara mexikói drogkereskedők aranyos macik) a Star Wars: Ewoks rajzfilmből (ilyen is volt!) nekiesnek a természetnek, hogy egy kis elemózsiát gyűjtsenek, mert közeleg a Tél! A teljes neve a játéknak Wicket az Ewok és Barátai egy Ételvadászkalandban, és ezzel mindent el is mondtam róla Megyünk és szedjük gombát, gyümölcsöt meg az izéket, néha gyorsítva a folyamatot egy kis repüléssel vagy lovaglással. A filmhez képest erősen pacifikálták a játékot, nem kell embereket megsütni. Pedig milyen jó játék lehetett volna: MadMax, az ewok!

 

9. Ewokok, mentsétek a fákat! (Ewoks Save the Trees! – 1984)

9bElérkeztünk az utolsó klasszikushoz 1984-ből. A gyártó ugyanaz, mint aki az Wicket, az ewokot prezentálta, de ezúttal klasszisokkal jobb munkát végzett. A pálya gyönyörű szétnyithatós 3D fa és környéke, míg a figurák is igényesen kidolgozott ewok macik. Ha kedvünk van, akár nekieshetünk ecsetekkel és festékekkel, hogy még színesebbé tegyük a játékot.

A szabályokat nem mondanám bonyolultnak: fel kell jutnunk a fa tetejére, hogy értesíthessük az öreg ewokokat, akik hatalmas sereggel tesznek majd rendet. Hogy miért teszünk ilyet? Mivel egy csapatnyi retardált phlogs(?) őrjöng a falu körül, szétbarmolva a gyönyörű fákat. Meg kell kell őket állítani!

Hamarosan továbbugrunk a következő évekbe, addig az swmini legyen veletek!

Comments are closed.