mc30cfrigate_logo.jpg

Amikor a Birodalom megízleli a saját fegyverét

Az FFG meghozta nekünk Mon Calamari nép legújabb kis büszkeségét, amelyet bátran nevezhetünk a Lázadás gladiátorának. Gyenge páncélzata ellenére, a birodalmi stratégák által egyik legjobban félt hajó volt a csillagrombolókkal vetekedő tűzereje miatt. Ez a modell annyira sikeres volt a Lázadás kötelékében, hogy a Birodalom bukása után, az Új Köztársaság korai időszakában is még használatban volt (bár itt megjegyezném, hogy a Disney hivatalosan törölt minden Star Wars könyvet, képregényt, és egyebet, amely a Jedi visszatér után történt, így hivatalosan csak annyit mondhatok, hogy az Endor holdjánál történt csatában még biztosan a flotta egyik alappillére volt 😀).

Az MC30-as felderítő, vagy torpedó fregatt a Lázadó erők egyik legnagyobb tűzerővel rendelkező kisméretű csatahajója, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megszokott lézerütegek mellé egy viszonylag nagyobb mennyiségű torpedó-állás párosul, amely a játékban a Gladiátoréval vetekedő fekete kocka mennyiségben nyilvánul meg.

Áramvonalas kialakításnak és a könnyű páncélzatának köszönhetően kiemelkedően magas sebességet képes elérni (a játék szintjére fordítva 4!), habár ez néha a manőverezési készség rovására megy. Tengerlakó barátaink remekbe szabott, a jobb védhetőség érdekében hajótesten belülre épített pajzsgenerátora gondoskodik a Lázadóknál már megszokott hatalmas pajzsmennyiségről.

mc30c-scout-frigate.png mc30c-torpedo-frigate.png

Mint megfigyelhetjük az MC30-as ára elég borsos még a legolcsóbb verziója is a GSD felett van néhány ponttal. Ellenben muszáj felfigyelnünk arra a nem elhanyagolható apróságra, hogy a mérete ellenére 4!!! db Defense tokene van. Bár a négybe nem sikerült a felezésnek bejutnia de a 2 elkerülés – 2 átirányítás meglehetősen erős kombó más kártyákkal összepárosítva.

Intelmek az előrelátásról

Mindkét Title ami ebben a kiegészítőben érkezik szerintem meglehetősen izmosra sikerült. Bár nagyon szerettem volna látni már egy Demolisher-hez hasonló agresszív hajónevet a Lázadó oldalon is, de utólag úgy gondolom, hogy nem lehet okunk a panaszra.

Foresight, avagy nincs kettő négy nélkül

A Foresight a Lázadó hadtest egyik felderítő fregattja volt, amely alapvető feladataként a csaták helyszínein kutatott a roncsok között a hírszerzés számára használható információk után. Ironikus módon a végzete az lett, hogy az egyik megsemmisített birodalmi romboló automata fegyverzete a közeledésére reagálva aktiválódott és kilőtte a felkészületlen fregattot. Na ennyit az előrelátásról!

Mindenesetre a kártya képessége meglehetősen erős. Elkerülés token felhasználásakor nem egy, hanem rögtön két kockát semlegesítünk vagy dobatunk újra, átirányítás token felhasználása esetén pedig rögtön két szomszédos oldalra dobhatjuk szét a sebzést. Mon Mothma képességével összepárosítva, gyakorlatilag kapunk egy érinthetetlen hajót, amely hatalmasat üt közelre.

swm12_foresight.png

Mindemellett ha figyelembe vesszük, hogy Ackbar admirálissal kombinálva oldalra máris annyi piros kockával támadunk mint egy ISD. A Foresight title-es két teljes kockát kivehetünk az ellenfél dobásából, így long-rangeben veszélyesebbek lehetünk ezzel az aprósággal mint egy Csillagromboló.

longrangecombatdiagram.jpg

Admonition

Az Admonition hőstetteiről is zengenék ódákat, de hosszas kutatómunkám eredményeképp csak annyit sikerült kiderítenem róla, hogy egy MC30-as osztályú fregatt volt (kösz wookieepedia!). Mindenesetre képessége rendkívül hasznos lehet abban az esetben, ha túl kell élnünk egy  csillagrombolóról érkező támadást, vagy meg akarunk szüntetni egy zavaró kritikus találatot, ugyanis egy token végleges eldobásáért egy kockát teljesen semlegesíthetünk táv megkötés nélkül! Egy agresszív short-range-es támadásánal rendkívül hasznos lehet, ha közvetlen közelről bombázzuk az ellenfél rombolóit.

swm12_admonition.png

A háború áldozatokkal jár

„Rieekan tábornok vállát még mindig nyomja az Alderaan elpusztulása miatti bűntudat terhe. Megesküdött magának, hogy soha többet nem fog hezitálni, és nem hagyja, hogy a Birodalom kegyetlensége újra meglepje.” – Kem Monnon a Lázadó Szövetség főmérnöke

Carlist Rieekant az Alderaan megsemmisítése megtanította arra, hogy a Birodalommal folytatott háborút áldozatok nélkül nem lehet megnyerni. Ő volt a Hoth bolygóról való visszavonulást vezénylő tábornok, aki a Szövetség fennmaradása érdekében a szinte biztos halálba küldte a Lázadás gyalogosait és pilótáit, hogy időt nyerjenek az evakuáló csapatoknak.

A tábornok képességét szintúgy a filmből merítette az FFG, mint Ozzel admirális esetében, habár azt gondolom, hogy Riekannal még akár élő játékban is találkozhatunk. Carlist Rieekan életben tartja a hajóinkat és a nevesített vadászainkat a kör végéig, még akkor is ha azoknak egyébként elfogyott az életpontja. Hiába lövi ki az ellenség a még nem aktivált hajónkat, az játékban marad. Mivel ilyenkor már nincs tétje annak, hogy mennyi sebzést szedünk össze, ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor ügyesen manőverezzünk. Ha jó helyen hagyjuk a kilőtt hajónkat, akkor blokkolhatjuk az ellenfél lövését. Ezen felül neki is vezethetjük a hajónkat az ellenfélnek, és/vagy beállhatunk elé, hogy ő jöjjön nekünk, mert nekünk már úgy is mindegy.

swm12_general-rieekan.png

Rieekan jó párosítás lehet az MC30-asokhoz, ha nem akarunk védelmi fejlesztésekre költeni. Nyugodtan szembemehetünk az ellenfél csillagrombolóival mivel, ha ki is lőnek minket az elülső tűzívükről, utána close-rangeből oszthatjuk őket a teljes kocka-szortimentünkkel.

swm12_closecombatdiagram.jpg

Akiben még Solo is megbízott

„Ő szerencsejátékos, kártyás, és gazfickó. Szerintem kedvelni fogja.” – Han Solo Leia-nak Lando Calrissianról

Felhőváros vezetője az X-wing swm12_lando-calrissian.pngután végre az Armadában is nyakába veszi a lázadók védelmének fontos feladatát. És teszi mindezt szerencsejátékoshoz illően, stílusosan, kockázatos eredményességgel. 4 pontért egy extra, egyszer használatos védelmi tokenként illeszkedik be közénk és az ellenfelünk tüze közé. Lando eldobásával akárhány kockát újradobathatunk az ellenfél támadásából. Ha kapnánk egy Screed féle gyilkos kockasort több kritikus találattal, akkor egy kis szerencsével és a kockák újradobatásával megszüntethetjük a nem kívánatos Assault Concussion Missiles, vagy Proton Torpedos hatását.

 

Amiben a Mon Clamarik nagyot alkottak

swm12_redundant-shields.pngA Mon Calamari hajók egy dologban egészen biztosan jobbak voltak birodalmi társaiknák, ez pedig a pajzsgenerátoruk. Nem elég, hogy a Lázadók legkisebb hajói is közel annyi pajzzsal lófrálnak a csatatéren, mint a birodalom legnagyobb csillagrombolói, most még minden kör végén vissza is tölthetünk egy pajzsot egy általunk választott oldalra anélkül, hogy erre pajzsot vagy engineering pontot áldoznánk.

 

Ackbar teswm12_turbolaser-reroute-circuits.pnghetséges mérnök barátai újragondolták a turbólézerek áramköreit is, melynek köszönhetően egy elkerülés token felhasználásával egy piros kockát Kritikus találatra vagy dupla sima találatra fordíthatunk. Nem tudom kellően kihangsúlyozni, hogy mekkora előny lehet a Lázadás hajóinak ha jól használjuk ki a képességet. A Scout Fregattok még ráadásul két elkerülés tokennel is rendelkeznek, így nem kell félnünk, hogy védelem nélkül maradunk. Amennyiben Ackbar admirálist használjuk még olyan hajókon is működhet ez, amelyeknek egyébként nem lenne piros kockája.

 

swm12_assault-proton-torpedoes.pngMost pedig következzék az a lap amely kiváló helyettesítője lehet a méltán kedvelt Assault Concussion Missile-nak. Az Assault Proton Torpedo-kkal a szomszédos oldalak helyett itt most rögtön a hullt kezdjük fogyasztani, ráadásul kritikus sebekkel. Ezen felül további előnye a lapnak, hogy erre a sebre nem vonatkozik a felezés token, és még két ponttal olcsóbb is mint a birodalmi rakéta megfelelője.

 

Flották mindenki szája íze szerint

Mert mindenki a vadászokra készül

Most egy olyan Lázadó flottát fogok bemutatni, amely egy darab vadászt se tartalmaz. A bajnokság első fordulóján a birodalmi flottákban (egy kivételével) azt láttam, hogy mindegyik másik birodalmi flotta ellen készült. Hatalmas tűzerő hajókra, és jószerével annyi TIE Interceptor, vagy TIE fighter amennyi nagyon muszáj. Négy ilyen vadász (egy-egy kék kockával bombázhatják a hajókat) igazából nem jelent nagy fenyegetést ránk még akkor se ha teljesen figyelmen kívül hagyjuk őket a játék során (az 1 db kék kocka 50% eséllyel oszt egy sebet, ha nincs bomber képessege az ellenfélnek).

Mivel nem kell költenünk a relatív drága lázadó vadászokra ezért megengedhetjük magunknak, hogy annyi hajót pakoljunk be, amennyit csak tudunk. A Lázadók egyik legerősebb admirálisa (személyes kedvencem), Mon Mothma rendkívül jól illik az MC30-asokhoz a két evade token miatt. Ha ki akarjuk használni az MC30-asok fekete kockáit, akkor Close Range-be kell repülnünk velük a Birodalmi hajókhoz. Ez alapesetben azzal járna, hogy az Evade tokenekről lemondunk, de Mon Mothmával a hátunk mögött nyugodt szívvel szórhatjuk a torpedókat a csillagrombolókra. Míg a Paragonnal próbáljuk tartani a távolságot és védeni Mon Mothmát, addig a Dodonna’s Pride-al és az MC30-asokkal bombázzuk a csillagrombolókat és igyekszünk minél több felfordított sebzéslapot bevinni a pajzs alá. A Tantive IV Raymus Antilles kapitánysága alatt osztogatja a többieknek a Concentrate Fire tokeneket, hogy minél több újradobásra legyen lehetőségük a kritikus találatok maximalizálása érdekében.

amikor_a_vadaszok_otthon_maradtak.png

Engem egészen biztosan láthattok majd ezzel a builddel.

A Lázadás nevesített hősei

Igyekeztem egy olyan listát összeállítani, amely a leghatékonyabban használja ki Rieekan tábornok képességét. Bár így nem akkora veszteség ha kilövik az egyik hajónkat, de azért továbbra se az a cél, hogy minél hamarabb lenullázzuk a flottánkat. Az Admirális egy MC80-as Command Cruiserről (Defiance) irányítja a csapatait, és az elit bombázóit. Mivel ez a hajó jellemzően oldalazva próbálja mindig az egyik felét mutatni az ellenfélnek, ezért igen erősen javasolt hozzá az Advanced projectors fejlesztés, hogy a takarásban lévő oldalunk pajzsára átnyomhassuk az ellenfél tüzét. Szerintem továbbra is a Lázadók egyik legerősebb fejlesztése az XI7-es turbólézerek, amellyel a birodalom csak támadásonként egy sebet tud átnyomni a szomszédos pajzsaira, ezért ez is kötelező felszerelés. Ha a Deifiance aktiválását hagyjuk a körünk végére, akkor valószínűleg lesz olyan ellenséges hajó aki tűztávolságban van és megtoldhatjuk egy (vagy Concentrate Fire paranccsal kettő) fekete kockával a támadásunkat. A piros fekete kocka elég jó kombó, főleg Long Rangeben.

Ehhez csapódik hozzá az Admonition Torpedó fregatt Walex Blissex vezetésében. Mivel a fekete kockáinkhoz itt Close range-be kell kerülnünk így valósznűleg használnunk kell majd a Title képességét, és eldobott tokenért törölni az ellenfél kockáit. Walex-xel vissza tudjuk pótolni az így elvesztett tokent, hogy minél tovább használhassuk a hajónkat. Az Assault proton torpedó érdemeit pedig már nem taglalnám tovább, szerintem mindenki (Lázadás és Birodalom egyaránt) új kedvenc lapja lesz.

A flotta ezen kívül tartalmaz még egy MC30-ast (bár ez már név nélkül), a remek Ordnance Experts kártyával és proton torpedókkal, hogy minél nagyobb kárt tudjunk okozni az ellenfelünknek.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy Rieekan képessége vonatkozik a nevesített vadászokra is, így a flottámat megtoldtam még három nevesített bombázó vadásszal:

  • Luke Skywalker (bombázáskor figyelmen kívül hagyjuk az ellenfél pajzsait),
  • Dash Rendar (minden 1-es távra lévő hajóért és vadászért újradobhatunk egy kockát támadáskor),
  • Nym Havoc (kék kritikus találat esetén eldobathatjuk az ellenféllel az egyik általunk választott védelmi tokenét!).

Hogy a bombázóinkat ne zavarják az ellenfél vadászai, a csapatot kiegészíteném végül Jan Ors-sal aki a védelmi tokenjeit (2 felezés) felhasználhatják a közelben lévő vadászaink, és az 1-es távolságra lévő ellenfelek az Intel képesség miatt nem kötik le a bombázóinkat.

Ez a csapat 396 pont, így jó eséllyel miénk a döntés joga a kezdeményezésről. Ha jó küldetéseket választunk magunknak (pl.: Hyperspace Assault, Precision Strike, Superior Positions) akkor lehet, hogy érdemes átadnunk a kezdeményezést az ellenfélnek, hogy küzdjön ő a hajói mögött a hipertérből kilépő torpedó fregattal 😀

Előre is elnézést kérek az Advanced Projectors és Nym Havoc képéért, de sajnos csak ilyen beszkennelt / kiszivárogtatott formában sikerült eddig hozzájutni.

the_named_heroes_of_the_rebels_v2.png

Verdikt

Most már nyugodtan kijelenthetem, hogy a kiemelkedően jó második hullámból messze ez a legkedvencebb kiegészítőm. Sikerült a Lázadó oldalon végre valami ütős közelharci hajót alkotnia az FFG-nek, amely teljes mértékben pótolja a Gladiátor hiányát, és teszi ezt úgy, hogy közben nem érezzük azt, hogy egy olcsó klónt kaptunk volna. Az MC30-as csodálatosan ötvözi a Lázadó hajók agilitását és kiemelkedő pajzsait, a gyilkos fekete kockákkal.

Emellett az a gyanúm, hogy a bigott Birodalmi játékosok is rá lesznek kényszerítve legalább egy doboz beszerzésére a benne található fantasztikus fejlesztések miatt. A legnagyobb problémám már csak az, hogy szerintem ez is olyan kiegészítő lesz amelyből egy nem elég.

 swm12_layout.png

A legutolsó híreim szerint sajnos azonban sokat kell még várnunk a második hullám hajóira, ugyanis a legoptimistább források is november vége / december elejére jósolják a magyarországi érkezést.

Addig is a Blog legyen veletek!