Emlékszem, mikor még „kicsit” kisebb voltam, a fennálló szocialista rendszer némileg szűrve engedte át a káros nyugati filmeket a tiszta érintetlen kultúránkba. Mivel apám munkája miatt néha külföldre kellett utazzon, viszonylag hamar szereztünk videomagnót, és áradhatott is a lakásba a nyugati Szenny. Mivel az idegennyelvi képességeim igen szerények voltak ebben az időben, ezért túl sokat nem értettem az angol filmekből, de szerencsére a találékony honfitársaink feltalálták a megoldást!

Ebben az időben nagyon menők voltak a hangalámondásos filmek, azaz egy érzelmekkel és hangtónussal abszolút nem rendelkező egyének monoton hangon felolvasták a film fordításait. Emlékszem a Rokira vagy a Terminátorra, döbbenetes élmény volt. A célnak végül is megfeleltek, 7-8-9 éves fejjel kicsivel közelebb kerültem a film mondanivalójához, bár elvitt a művészet bizonyos mélységeibe, de nem vagyok biztos benne, hogy a film eredeti alkotóinak ez volt a célja.

Tehát nehéz idők jártak a magyar mozirajongókra és VHS felhasználókra, de a STAR WARS mégis szinkronnal jött ki! Már az a tény, hogy nem valamilyen felfoghatatlan idegen nyelven kerül elénk, már valamit sejtetett az óvatlanul moziba tévedt közönségnek. Nos, nekem is Hatalmas élmény volt! Ma is emlékszem mikor egyik délután először láttam az Új Reményt, teljesen Magyarul! Erő, rohamosztagosok, Vader, Luke, Halálcsillag és  az ultra menő X-Wingek! Azt hiszem lehet hozzá köze, hogy bloggolok a témában.:)

Most némileg hasonló a helyzet, bár közel harminc évvel idősebb lettem, és felszedtem némi idegen nyelvi tudást, mégis valahogy hasonló érdeklődés fogott el mikor meghallottam, hogy az egyik kedvenc játékomból lesz magyar kiadás!

Azt hiszem nem kell nagyon bemutatnom a játékot a Blog olvasóinak, számtalan módon foglalkoztunk az angol verzióval, beleértve a szabályokat és az első élményeket is, de azért röviden mégis megteszem.

Adott a Star Wars világában repkedő fantasztikus dizájnnal megáldott vadászgéppark, egy nagyon jó, a második világháború légi csatáit is megszégyenítő harci jelenet az első negyedik részből, ahol a HALÁLCSILLAG végül jobb/rosszabb sorsra jut. Nos ez maga a Játék, most erősen megfűszerezve az Episode VII. élményeivel.

TIE vadászokat, X-Wingeket és számtalan érdekes pilótát reptethetünk egymás ellen egy fordulatos és pörgős játékban. Nagyon jól visszakapjuk a különböző hajók „feelingjét” a különböző képességeken át. Mindegyik kicsit másképpen mozog, lő és bírja a gyűrődést. Nyilván egy TIE gép ha eltalálják könnyen leesik, de nagyon gyors és jól manőverezik. Az X-Wing pedig X-Wing.:) A számtalan kiegészítő hajóján (és kis pénzmagon) át pedig mindenki megtalálja a szerelmét. Külön jó dolog, hogy nem kell eladjuk a lakást, hogy tudjunk vele játszani, igaz nem egy kinevet a végén kategória, de ugye valamit, valamiért. 😉

A szabályok könnyen érthetőek, de nem árt némi angol tudás, hogy a mélységeiben is átérezzük. Azaz most már az sem kell.:)

 The Box A Doboz

Elég komoly repertoárral rendelkezem az angol kiadású gépekből, így van mihez hasonlítani a magyar változatot. Jó hírem van, nem loptak ki belőle semmit! 🙂 Az FFG pontosan ugyanott, ugyanazokkal és ugyanolyan technológiával gyártotta le, mint az angol nyelvűt. A tokenek, a kártyák, a mérők és a kockák ugyanazt az anyagot használják, egyetlen különbség, hogy a feliratok magyar nyelven érkeznek. Bevallom, először nagyon furán hatott az X-Szárnyú és a Ómega ász, valahogy idegen az eddigiekhez, de a fordításról később.

A játék lényege a hajók, azaz a modellek. Itt nem nagyon van mit magyarítani, mivel ezek modellek. Szerencsére nem fordulhatott elő, hogy kínai barátaink az olcsóbb, gyatrábban festett TIE vadászokat dobálják be kicsiny hazánk fiainak. Ugyanazt kapjuk mint bárki más. Az FFG nagyon sokat fejlődött az utolsó években mint figura gyártó (is). Az újabb és újabb hajók jobban kidolgozottak és szebben festettek, mint az előzőek (Nincs félrefestés!). Bár ez más cégeknél is jellemző, de ott az árak is követik a változást és valahogy nem a minőséggel arányosan (Khmmm….Games Workshop…).

Az új EP7 X-Wing és TIE vadász nagyon igényes. Az FFG, mivel nagy és új durranásról volt szó, frankón odarakta magát, hogy elkápráztassa a közönséget. Hogy kinek mennyire jön be az új-régi dizájn az már nem a gyártó döntése, ők megtettek mindent.

Álljunk meg egy Szóra!

Azt hiszem a fordítás a legkritikusabb része az egésznek. Ha itt valami hibádzik, megette az egészet… a sarlacc.

A szabálykönyvek korrektek. Nyilván akik 1000 éve az angol verzióval fekszenek és ébrednek (mint én), nagyon fura néhány kifejezés és leírás. Ettől függetlenül szépen végigvezeti az új játékot az alapokon, nincsenek benne ordító hibák, talán egyet leszámítva. A játéktér mérete nem 1×1 méter hanem 3×3 láb! Nagyon nem mindegy, egy olyan játékban ahol a millimétereknek is jelentősége van.

Van egy apró elnyomtatás a Sérülés Pakliban, de ez egyértelműen a gyártó hibája, de mindenki figyeljen oda, hogy mennyire „vakul” meg a pilótája.;)

Azért Grétsy tanár úr is megakadna egy-egy jól sikerült mondaton, biztosan nem ebből fogjuk tanítani a magyar nyelvet. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy a kiadónak milyen körülmények közt kellett a munkát végeznie, teljes titoktartás, pár napos határidők, nem is olyan rossz teljesítmény. Sőt, ha minden igaz, a következő kiadásban már javítva lesznek ezek a hibák, így ha nyelvtannáci lelkes nyelvész kollégák úgy érzik, hogy valamit javítani kéne, szerintem szívesen veszik a kommenteket.

Egy kis Próba

Mivel ez volt az első találkozásom az új alapdobozzal, Botond kollégával neki is estünk tesztelni. Először eszetlenül egymásnak feszültünk, azaz nem törődve mindenféle küldetéssel összezavartunk 35 pontnyi szépséget. Mivel mögöttünk van már néhány csata, így nagy meglepetés nem ért minket, ezek a hajók is „repülnek”. A vége egy nagyon közeli döntetlen lett, birodalmi „győzelemmel”, de úgy, hogy az utolsó pilóta a fogaival tartotta össze a gépet. Úgy tűnik figyeltek az erőegyensúlyra. Mind a ketten magunkhoz képest jól játszottunk, ami nem a képességeink, hanem a hajók mennyiségének tudható be. Egy-két hajót azért még el tudunk vezetni. A küzdelmet gyakorlatilag a kockák döntötték el, ami ilyen esetben abszolút elfogadható (sokkal elegánsabb mintha agresszív diplomáciával rendeznénk a kérdést).

Szerencsére elég kiegyensúlyozott a doboz. Nem tűnt erősebbnek az egyik vagy a másik oldal. Az már egy másik kérdés, hogy erősebbnek tűntek a hajók, mint a régi alap gépei, de ez egy másik történet.:)

Szerencsére található néhány ötletes küldetés a dobozban, ami feldobja vagy kicsit megcsavarja az egymás megsemmisítésének módját. Ha veszünk még egy dobozt, akkor megint más a játék, ha kiegészítőt is akkor… Na de ne legyünk telhetetlenek.

Az alap is szépen játszható, de készüljünk fel, hogy nagyon hamar megjön az étvágy, és MÉÉÉÉÉÉG… AKARUNK SOKAT!

Örülünk Béla…?

Miért ne örülnénk? Adott egy nagyon jó játék, valamint egy nagyon nagy Star Wars rajongói bázis. Miért ne eresztenénk össze őket? Valljuk be, eddig az X-Wing egy rétegjátékként szerepelt. Egy erős és korlátokhoz képest nagy játékosbázissal, de azért mégiscsak rétegjátékként. Magyarországon, ha valami nem magyarul jelenik meg, az csak egy zárt közösséghez fog eljutni. Ez van, ezzel kell együtt élni. Vannak speciális boltok amik ezeket árulják, de ne számítsunk rá a nagy láncok polcain.

Na most ez változik. Rengeteg új, fiatal játékost tud bevonzani az új kiadás. Belépőknek nincs ennél ideálisabb lehetőség. Az alapdoboz szuper és még magyar is. Ja és Star Wars:) A játékosbázis exponenciálisan megsokszorozódhat, ha a Delta Vision kiadó a marketingre és a disztribúcióra megfelelő hangsúlyt fektet. Szerencsére ebben nincs hiba. Az 576 boltjaiban, és roadshowin népszerűsíti a játékot (persze árulja is;)), ami egy igen szép bolthálózat, így sok emberhez juthat el a dolog. Szerintem ez attól függetlenül, hogy szeretjük/gyűlöljük a magyar változatot, egy Nagyon jó dolog. Sok játékos, sok hajó -> NAGY VERSENY!

Még egy fontos „apróság”: Jönnek a kiegészítők az anyanyelvünkön! Egyfelől az új dobozok már magyarul is kijönnek, és a Delta Vision, a játékosok szavára hallgatva, sorra meg fogja jelenteni a régi hajókat is. Az EP7 hajókat decemberben, a régi-újakat nyárra várhatjuk. (Lesz itt kicsi-nagy-mindenféle)

Ha még bizalmatlanok vagytok, vagy csak simán kipróbálnátok a játékot ÉS velünk is találkoznátok, akkor várunk titeket November 14.-én a Lurdy házban a Star Wars napon, vagy november végén Szegeden, a Delta Vision/576 roadshow pedig szerte az országban várja a népet!

addig is a Blog legyen Veletek!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Megmondtam már, nincs most rá pénzem, felsleges három naponta kirakni egy ösztönző cikket. Na. 🙂
    Egyébként már rég beszálltam volna. Sok sikert a térítéshez, és a gyártónak a terítéshez. Mindig jó az ha sokan vagyunk valamiben.