(Alábbi szösszenet Vajda János billentyűjéből röppen elétek. Olvassátok Élvezettel)

Az egész történet ott kezdődött, hogy az X-Wing Hungary csoportban Off Jenkins beírt egy meghívást a Lengyel Tournament-re, Varsóba, amit idén nemzetközivé akartak tenni. Később kiderült, hogy felkeresték az összes európai X-Wing csoportot. A kezdetektől rengeteget segítettek a srácok, például a hotel foglalásban is, és mire eljött az utazás, már egy kész térképes guide készült nekünk.

Gulyás Attilával megbeszéltük, hogy kimegyünk együtt, majd szervezés közben beterveztünk egy városnézést is előtte a barátnőinkkel. Maga a verseny szombat-vasárnapra esett, mi már szerdán kimentünk, a lányok viszont visszajöttek pénteken. A hotel egy egycsillagos, munkásszálló jelleg volt, de ár-érték arányban nem lehetett panaszunk. Igazából három épület volt, egy-két-három csillagos részlegekkel. Ami meglepett minket az a dohányzó szobák. Viszont minden nap volt takarítva és kaptunk tiszta törülközőket.

Az első találkozás a többi versenyzővel péntek este ért minket, a hotelben meghívást kaptunk a „609-es” buliba, amit a krakkói versenyzők szerveztek rengeteg vodka társaságában. A buliba később benézett pár német, osztrák és két spanyol versenyző is. Én éjfél környékén kidőltem hullarészegen, Attila még bírta egy darabig. Mint utóbb kiderült nagyjából 70 versenyző töltötte abban a hotelben az éjszakát.

Másnap kora reggel erősen másnaposan, de sok új ismerőssel, nekiindultunk a versenynek. A helyszín Politechnika Warszawska, azaz a műszaki egyetem. A verseny két helyszínen zajlott, egy nagyobb teremben 60 asztallal, ami egy műszaki gyakorlati terem lehetett daruval felszerelve, illetve a galérián lévő kis teremben 12 pályával. A nagyobb teremben volt a vezérlő is, kivetítővel, és vásárlási lehetőséggel. Volt ott Imperial Raider, meg sok szép Wave 7-es hajó, amik nálunk ezen sorok írásakor még mindig nem elérhetőek. Sajnos lengyelül volt csak, bár ez Attilát nem riasztotta el, hogy vegyen egy Punisher-t.

Maga a program a következő volt szombatra: 10-11 között regisztráció, utána hat mérkőzés, fordulónként 70 (80?) perc játék, majd 10-20 perc szünet. A regisztrációkor megkaptuk a Tournament eredménylapokat, a lengyel sérüléskártyák párosítását az angolokkal, illetve ajándékként pár kártyát. Újrarajzolt lengyel nyelvű Recon Specialist-ot és Luke Skywalker-t, illetve két pilótákártya méretű mozgásokat összegző kártyát az összes addig megjelent hajóval (Raider és Wave 7 is!).

Egy lengyel sráctól kaptunk még ajándékba Attilával egy-egy lengyel újrarajzolt Soontir Fel és Scum Boba Fet pilótakártyát is. Nagyon sokan voltak, végül 135 induló volt, bár 144-et vártak. A regisztráció lassan ment, az első csata 12 körül kezdődött.

A világ minden részéről érkezett játékossal összesorsoltak, volt lengyel, német, spanyol, sőt másnap egy amerikai sráccal is játszottam, igaz ő Varsóban él jelenleg. A csaták jellemzően jó hangulatban teltek, volt egy lengyel arc, aki miután felmosta velem a padlót adott ajándékba 4 akril pajzs tokent, hogy ne legyek annyira szomorú. Sajnos a verseny nemzetközi része nehezen ment, a hátralévő időt és egyéb fontos dolgokat jellemzően lengyelül mondták be, ez elég nagy problémának bizonyult, bár ez főként másnap jött elő, de erről később. Általánosan elmondható, hogy sportszerűek voltak az ellenfeleim, egy-két kisebb csalást leszámítva a mozgásokkal, de a legtöbb bőven belefért a véletlen kategóriába. Végül Attila 87.-ik, én 51.-ik lettem, de ez csak napokkal később derült ki.

Sajnos a reggeli csúszás miatt, fél 10 körül fejeztük be az első napot. A szervezők hívtak minket bulizni, de mi Attilával inkább visszacsúsztunk a hotelba egy kiadós vacsorázást követően, tekintettel arra, hogy egész nap alig ettünk.

Másnap már rendesen kijózanodva új erővel vetettük bele magunkat a küzdelembe. Vasárnapi program a Top 16 számára egyenes kiesésben 4 játék lejátszása, míg a többiek választhattak, hogy Armadáznak, Imperial Assault-oznak vagy Escalation-t játszanak.

Mi az Escalation mellett döntöttünk. Ez nagyon felgyorsult volt, egyik csatámat se fejeztem be időben, és csak 10 perc volt két játék között. A legnagyobb sportszerűséggel aznap találkoztam. Egy dán úriember, Poul, elfelejtett egy damage kártyát (-1 támadás) az egyik Kihraxz Fighter-én, amin már volt két seb, és így sikerült lelőnie az egyik már sérült Academy Pilot-omat. A következő kör közepén eszébe jutott a sérüléskártya, és sűrűn szabadkozva levette cserébe a hajóját (ez nekem +8 pontot jelentett). Emiatt a a pár pont miatt veszítette el a játékot egy körrel később. Sajnos annyira nem élveztem a játékokat aznap, mivel a támadókockák nagyon nem működtek, bár így is 16-ik lettem, míg Attila 24-ik az 53 indulóból, de ugyanannyi MOV-al!


A verseny körülbelül 16 óra felé ért véget, utána voltak a díjkiosztók. Mi semmit se nyertünk sajnos. Escalation-ban a Top 12-őt díjazták, bár Attila szerzet két duplaméretű kártyát, egyik oldalán Imperial Boba Fett, másik oldalán Han Solo-val.

Fél 6 felé véget ért az esemény és végre mehettünk enni, amire nem volt lehetőségünk reggel óta. Vacsora után visszatértünk a hotelbe, ahol összefutottunk pár német, egy dán és két angol hobbitárssal, akikkel beültünk a mellettünk lévő hotel bárjába meginni pár sört és beszélgetni. Sajnos a hotelünkben lévő lengyelek busszal voltak, így ők verseny után már el is indultak haza. Később benézett az egyik főszervező is, aki utána ott is ragadt a sörözés végéig, illetve a két spanyol srác is. Jó hangulatban elbeszélgettünk velük nagyjából éjfélig, aztán mindenki elvonult aludni.

Másnap pakolás, aztán kora délután repültünk is haza.

A tapasztalataink igen jók, bár a szervezőknek van hova fejlődniük még, de leginkább a csúszások okoztak gondot, illetve a lengyel nyelvű bemondások. Szerencsés módon más nyelvi problémánk nem volt, ami azért meglepő, mivel a lengyeleknek az FFG kiadta a játékot a saját nyelvükön. Ami még érdekes volt, hogy listákat nem kellett leadni egyik nap se, elég volt ott felírni a verseny pontozólistájának a hátoldalára. Sokat beszélgettünk a srácokkal, és eléggé megütközve hallották, hogy milyen kevés játékos és aktív versenyző van nálunk, ott kint rengetegen játszanak és versenyeznek. Amin mi ütköztünk meg az a rengeteg családos ember jelenléte, például a győztesnek is felesége és kisbabája van. Azt biztosra mondták nekünk, hogy máskor is szívesen látnak minket (szerintem biztos, hogy megyünk is), és ők is szívesen jönnének hozzánk, ha egyszer szerveznénk mi is egy ilyen versenyt.

Én mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el egyszer egy ilyen rendezvényre, nagyon jó volt a hangulat végig.

A fő tournament eredménye, csata és sereglistája az alábbi linken érhető el: http://lists.starwarsclubhouse.com/get_tourney_details?tourney_id=668

Az esemény Facebook linkje: https://www.facebook.com/events/850464485046499/

Sok kép az eseményről: https://www.facebook.com/events/850464485046499/

Vajda János