Dave Filoni nevét az elmúlt néhány napban a Klónok háborúja nagy visszatérése miatt emlegetik ismét a rajongók, pedig a mester pár hónappal ezelőtt a Star Wars: Lázadók elképesztően érzelmes, és nem mellesleg sokkoló sorozatfináléjával is rengeteg beszédtémát adott a Star Wars közösségnek. Mint azt feltételezem tudjátok, a szombati napon a Barcarft Nyugatiban egy kibeszélő délután formájában, alaposan górcső alá vettük a Star Wars: Lázadókat, így arra gondoltunk, hogy adunk némi betekintést azok számára is, akik esetleg valamilyen oknál fogva nem tudtak jelen lenni a kibeszélő alkalmával. Az alábbiakban tehát némi ízelítőt kaphattok abból, hogy pontosan miről is ejtettünk szót a már említett rendezvényen.

 Nagy visszatérők a Klón háborúk idejéből
Noha Filoni jövőre végre tényleg megkapja a lehetőséget arra, hogy egy minden tekintetben méltó lezárást adhasson a Klónok háborújának, a mester már a Lázadókban is igyekezett néhány helyen választ adni az előző sorozatában megválaszolatlanul hagyott kérdéseinkre. Biztosra veszem, hogy Rex százados és Ahsoka Tano nagy visszatérése rengeteg nézőben előhozta a jóleső nosztalgia érzését, amit az alkotók nem is hagytak parlagon, elvégre mindkét szereplő egy olyan új karakterívet kapott a széria folyamán, amelyre nemcsak Filoni, de Ahsoka és Rex szinkronhangjai is méltán lehetnek büszkék.

Senki sem fekete és fehér… Még a Birodalom sem
Valljuk be őszíntén, az eredeti trilógia során nem sokat tudtunk meg a Galaktikus Birodalomban szolgáló emberekről, motivációikról, maximum annyit, hogy a legtöbbjük bizony rettegett egy bizonyos Darth Vadertől és a csak uralkodóként emlegetett Darth Sidioustól. Pedig ahogyan azt a későbbi epizódok során magunk is láthattuk, Tua miniszter és Kallus ügynök sem voltak feltétlen hívei a Birodalom olykor szövetséges életeket sem kímélő módszereinek, hogy a különböző belső hatalmi harcokról már ne is beszéljünk.

Elfuthatsz, de el nem bújhatsz… Mert a Birodalom verőlegényei megtalálnak
A 66-os parancs végrehajtása, majd az eztán következő Sötét idők során nem volt egyszerű azok élete, akik valamilyen oknál fogva, szálkaként voltak jelen a Birodalom ideológiájának szemében. Ide tartoztak a lázadók, a megmaradt Jedik, és mindenki más is, aki csak bármi olyan információval rendelkezett a Birodalommal kapcsolatban, amit a felsőbb vezetők esetleg veszélyesnek tituláltak.

Noha Palpatine legtöbbször magát Darth Vadert bízta meg azzal, hogy takarítsa fel a lázadó söpredéket, valamint hogy levadássza a megmaradt Jediket, a Lázadók első évadában hamar világossá vált, hogy Vader olykor maga is másokkal végezteti el a piszkos munkát. Az Inkvizítorok noha nem Sithek, azonban a sötét oldalt szolgáló Erő használókként, nem egyszer okoztak kellemetlen perceket a Szellem legénységének. Filoni pedig a kánonbeli reintegrációjukkal nemcsak hogy méltó ellenfeleket alkotott a hősöknek, de arról sem felejtett el szót ejteni, hogy Palpatine, az Erő-érzékeny gyermekekről szóló sötét terve sem maradt a múlt homályában.

I’m the one in the middle… The Bendu!
Filoni már a Klónok háborúja során is bebizonyította számunkra, hogy ha arról van szó, akkor nem fél kockázatot vállalni az Erő mélyebb értelmezésének, az Erő használó lények bemutatásával kapcsolatban. Míg a Klón háborúk során a Mortis gyermekei történet szálban az Atyával, a Leánnyal, és a Fiúval ismerkedhettünk meg, addig a Lázadókban Filoni egy magát Bendunak nevező élőlényt tárt a szemünk elé, akinek az értelmezése az Erő természetével kapcsolatban, egészen más, mint ahogy azt a Jedik vagy a Sithek ősidők óta tanítják. Fogalmazhatnék úgy is, hogy Bendu maga az egyensúly a világos és a sötét oldal között, akit nem hatnak meg a Jedik és a Sithek gyerekes háborúi, hiszen az ő felfogásában csak az Erő létezik…Amely mint tudjuk, mindent, és mindenkit átjár.

Egy admirális mind felett 

Mitth’raw’nuruodo-t, avagy ismertebb nevén Thrawn főadmirális karakterét még anno Timothy Zahn alkotta meg a 90-es években, azonban kétségtelen, hogy Filoni remekül ráérzett a kékbőrű admirális figurájára. Thrawn felbukkanása nemcsak azért volt rendkívüli pillanat a sorozat történetében, mivel a főadmirális személyében egy lenyűgöző stratégát, és egy már fellépésében is valódi fenyegetést jelentő antagonistát köszönthettünk, hanem azért is, mivel Thrawn materialista felfogása, egy egészen új színt kölcsönzött a Lázadók és a Birodalom közötti harc dimanikájába. Thrawn a Birodalom többi magasrangú vezetőjével ellentétben egy egészen más oldalról közelítette meg a Lázadás problémáját, amely nem egyszer majdnem a vesztét okozta nemcsak a Szellem legénységének, de az ekkor még éledező Lázadásnak is.

A történet folytatódik…Üdvözlet az Ellenállásnál!
Ezra Bridger és a Szellem legénységének története ugyan végetért, azonban a messzi-messzi galaxisban történő események még korántsem. Filoniék noha egy gyönyörű happy endet kanyaríntottak a Lázadóknak, rengeteg olyan nyitott kérdést hagytak megválaszolatlanul, amelyekre előbb vagy utóbb, de biztosan megadják majd a választ. Ahogy azt már tudjuk egy ideje, Filoni és csapata idén ősszel a Star Wars: Resistance című animációs sorozattal kívánja tovább bővíteni a Star Wars kánot, amely a Jedi visszatér és Az ébredő Erő közti időszakban lévő űrt hivatott majd betölteni.

Bár a konkrét premier dátuma még nem ismert, a minap egy német Star Wars rajongói oldal lehetséges, hogy véletlelenül leleplezte a Resistance bemutatóját, ami elviekben idén október 13-án lesz esedékes. Emellett az is kiderült, hogy az első szezon 22 epizódból fog állni, és ahogyan a Lázadók esetében is történt, a premier rögtön egy dupla epizóddal érkezik majd meg, amely a „The Recruit” vagyis a „Toborzás” alcímre fog hallgatni. Az epizód rövid szinopszisa pedig az alábbiakban olvasható: „Poe Dameron azzal bízza meg a Kaz Xiono névre hallgató ifjú pilótát, hogy szerezzen információkat az ekkor még a sötétségbe burkolódzó Első Renddel kapcsolatban. Hogy Kaz sikerrel teljesíthesse a küldetését, elutazik a Colossus névre hallgató űrállomásra, amely egyfajta űrkikötőként szolgál az utazók számára. Azonban az állomás néhány közel sem veszélytelen versenynek is helyt ad, melyekbe Kaz is belekeveredik egy felelőtlen hencegésnek hála.”

Az SWMini legyen Veletek!