UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

Nem mondod, hogy még ennek is van magyarázata?! Pedig képzeld el, hogy van!

yoda-dagobah-clone-wars-611

Yoda, miután kudarcot vallott Sidious legyőzésében, megértette, hogy a Jedik ideje lejárt. Legalábbis abban az értelemben, ahogy eddig éltek mindenképp. Ennek érdekében hívta fel a figyelmét Obi-Wan Kenobinak arra, hogy innentől elrejtőzve kell élniük, remete módjára. Hogy ellenségei fürkésző tekintete ne leljen rá, Yoda nagy körültekintéssel választotta ki lakhelyét. Ennek érdekében igyekezte elkerül a sűrűn lakott világokat, így keresése a Peremvidékre kalauzolta.

dagobah_ep3A Dagobah bolygó elszigeteltsége, és az a tulajdonsága, hogy elrejtett hiperűr útvonalakkal lehetett csak megközelíteni, valamint kedvezőtlen lakhatósága miatt tökéletes választásnak tűnt Yoda számára. Mivel a Peremviéken volt található, és közel s távol nem volt benépesített bolygó, nem kellett attól tartani, hogy esetleg felfedezik őt.

Ezen tényezők valószínűleg elősegítették Yoda rejtve maradását, azonban az újonnan megalakult Birodalom eltökéltsége, hogy levadásszák az összes túlélő jedit idővel bizonyára a bolygóra kalauzolta volna őket. Ezért, Yoda új lakhelye megválasztásakor nem csak arra fordított hangsúlyt, hogy elkerülje a feltűnést, de mint erőérzékeny arra is, hogy lehetőleg ne tudják megérezni a jelenlétét. Ennek megfelelően szükséges megértenünk a fontosságát a bolygón található, szimplán csak a Gonosz Barlangjának elnevezett helynek.

dark_side_cave_tfuiiA Dagobah-n található gonosz-, vagy sötétség barlangja szokatlanul erős kapcsolatban állt az Erő Sötét oldalával, továbbá ez a hely egy nexusként is szolgált, nagyjából úgy, mint a Mortis bolygó. Ennek következtében az üregben természetellenesen munkálkodtak a Sötét oldal energiái, amit láthattunk a Birodalom Visszavágban, amikor Luke bemerészkedik ebbe a mélyedésbe. Ahogyan Luke évekkel ezelőtt a klónháborúkban, Yoda maga is átélt egy víziót a barlangban, mely előrevetítette a Jedi Rend összeomlását. A barlang az elképesztően erős kapcsolata lévén betekintést adott egy lehetséges sötét jövőképbe. Ezen tényezők elősegítették, hogy Yoda felfedezetlenül maradhasson a kíváncsi szemek elől egészen hátralévő élete végéig.

star-wars-episode-v-the-empire-strikes-back-yoda-lukeEz mind szép és jó, de ha Yoda tudatában volt ennek a bolygónak az adottságaival, akkor logikus a felvetés, hogy nyilván mások is tudhattak a hollétéről. A kérdés jogos, de a válasz az, hogy nem. Yoda mester, miután misztikus hangokat kezdett el hallani, úgy sejtette, hogy ez valahogyan a halott Qui-Gon Jinn lehet. Ennek a gondolatmenetnek, és a hangok útmutatásának köszönhetően jutott el Yoda titokban a Dagobáhra. A bolygón, Yoda is bemerészkedett a barlang belsejébe, ahol víziókat kezdett látni a Jedik lemészárlásáról, és a Sithek felemelkedéséről. A bolygón eltöltött megpróbáltatásai után Yoda úgy érezte, hogy ez a bolygó kiváló opció lehet, ha esetleg a látomásban történtek egyszer beteljesülnének. Nem csupán a barlang, és a bolygó természetes sötétsége miatt, ami elrejtené őt a Sithek elöl, hanem a tisztasága, és a rendellenes kapcsolata az Erővel teszi egyedivé a planétát.

 

És mint mindig, az Erő, és az SWMini legyen veletek! 🙂

 

forrás: Star Wars Reading club