A Sithek bosszújában deutáló főgonosz, Greivous tábornok első megjelenése óta (ami bár a 2002-es klónok háborújában volt) rendszeresen köhög. Mi ennek az oka?

general_grievous_remaster_by_oblivionhunter1-d976p10

Az itt elhangzó információk kizárólag a régi Kánonra érvényesek, ezek mára már mind a Legenda  részét képzik.

Mivel Star Warsről beszélünk, biztos vagyok benne, hogy létezik egy teória miszerint Greivous intergalaktikus náthában szenved, de higgyétek el nekem, nem erről van szó. Komolyra fordítva a szót, az első számú ok, a 2003-as klónok háborúja sorozatban látható, de olvasható a Gonosz útvesztője könyvben is (ami mára szintén legenda -.- )

cw_space_battle_endMiután Darth Sidious nyomát sikerült visszakövetnie a Köztársaságnak, szorulni kezdett a hurok a nyaka körül. Ennek érdekében megparancsolta Greivous tábornoknak, hogy hajtson végre nagyszabású offenzívát a Köztársaság fővárosa, Coruscant ellen. Ezzel azt a célt akarta elérni, hogy demoralizálja a magvilág lakosait, akik eddig úgy hitték sebezhetetlenek, és a háborút csak a harctéri adásokból látták. Másfelől, így elterelik a Jedik figyelmét az ő kereséséről. Mint oly sokszor ennél a taktikai lépésnél is remekül időzített: a Köztársasági flottát teljesen meglepte a rajtaütés, hiszen a Szeparatista flotta a mélyűrből érkezett. Azoknak a koordináták felhasználásával, melyet Tarkin, és Ashoka szerzett a börtönből való szabadulásukkor, és melyet Sidious/Palpatine bocsájtott a tábornok rendelkezésére.

nevtelenMiután sikerült a Köztársasági erőket teljesen meglepnie, és szétszórnia, Greivous földi offenzívát hajtott végre, hogy elfogja a főkancellárt. Bár a védőkíséret félelmet nem ismerve küzdött, Greivous kelepcébe csalta őket, és egyedül Shak Ti maradt életben. A főkancellárral az oldalán Grievous sikerrel hajtotta végre küldetését, és éppen a siklójára terelte fel Palpatine-t. Ebben a pillanatban érkezett meg Mace Windu, akinek mindössze egy Erőzúzásra (Force-Crush) maradt ideje. Ezzel a mozdulattal összezúzta a kiborg teremtmény mellkasát, ami erősen károsította a szerves részeit. Ez a sérülés vezetett a filmben is hallható köhögéshez, hiszen a zászlóshajójára érkezve nem volt ideje megkezdeni a szükséges javításokat. Sokan úgy gondolják, hogy nem a Mace Winduval való találkozása okozta Greivous köhögésének okát, de mindenképpen rontott az állapotán.

grievousflameout-rotsA másik leírás szerint, mesterséges és organikus kapcsolatra vezethető vissza. Miután Greivous életveszélyes sérüléseket szenvedett a neki felállított orvtámadásban, San Hill felajánlotta neki, hogy kap egy új robotikus testet. A geonózisi tudósok közreműködésével létrehozták a megállíthatatlan testét Greivousnek, azonban a hosszantartó szimbiózis lévén, idővel felszínre törtek a technika hiányosságai. A Greivousnél felhasznált módszer nem volt még kipróbálva, ezért joggal mondható egy prototípusnak. Így a köhögés is egy olyan válasz volt a szervezet részéről, amely jelezte, hogy kezd kilökődni a sok implantátum a testéből. Évekkel Greivous halála után Darth Vadernél a Greivouséhez hasonló technikát használtak fel életben tartásához. És bár Grievous tökéletes mintaalany volt, idővel még Vadernél is jelentkeztek kisebb-nagyobb problémák, amiket ki kellett javítani.

A színfalak mögött, a Sithek bosszújában hallható köhögés valójában maga a rendező, George Lucas hangja.

 

És mint mindig, az SWMini, és az Erő legyen veletek! 🙂