UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

Az előző írásomban megemlítettem, hogy Ashoka Tano egy Szürke Jedi, viszont ennek tisztázására, íme itt egy kis leírás, hogy mégis mi az a Szürke Jedi kifejezés:

A Szürke Jediket nehezen lehet definiálni, mivel sok módon válhat valaki azzá. Általánosságban igaz lehet, hogy ugyan érintik a Sötét oldalt, de nem merülnek el benne annyira, hogy az megérintse a lelküket, viszont így nem is tudják felhasználni annak teljes erejét.

Ashoka Tano, mint szürke Jedi
Ashoka Tano, mind szürke Jedi

Az egyik lehetséges módja a Szürke Jedivé válásnak, amikor az egyén nem ért egyet a Rend döntéseivel, életvitelével és ez okoz nézeteltéréseket. Emiatt legtöbbször nem helyezik a hasonló személyeket magasabb, vezető pozíciókba. Tökéletes példa Qui-Gon Jin: látva a korrupciót és a Rend lemorzsolódását,56229e7e335ee7bdec8a24163b43fc63 Jin a saját útját járta, ezzel okozott problémákat társai között. Képes lett volna a Tanács beleegyezése nélkül is tanítani Anakint, mert úgy hitte, hogy ő a Kiválasztott. Revan is ide sorolható. A mandalóri pusztítás után úgy döntött, hogy a Tanács ítélete ellen lép, és felveszi a harcot ellenségeivel szemben. Bár győzedelmeskedett, a háborút követő évek után is rengetegen tekintetek rá kívülállóként.

Luke Skywalker Erővillám használatakor
Luke Skywalker Erővillám használatakor

Jolee Bindo miután hitét veszítette a Jedi rendben, és annak tanításaiban úgy döntött, hogy otthagyja azt. Ezután Szürke Jedinek nyilvánították.

A következő típusú szürke Jediket a képességeikkel lehet ismertetni. Leginkább az Új Jedi Rend tagjaira volt igaz, hogy nem féltek alkalmazni olyan képességeket, amelyek alapjáraton a Sötét oldalhoz tartoztak, mint például Erővillámok (Force lighting). Azonban az alkalmazónak sosem szabad elhagynia a fényt, vagy elcsábulnia, mert ebben az esetben könnyen elmerülhet a Sötét oldalban örökre. Kyle Katarn egyike volt azoknak, akik újra gondolták az Erőt, mint fogalmat. Az Ő véleménye szerint, nincs olyan, hogy az egyik képesség jó, vagy rossz; azon múlik, hogyan használod.

ImpKnightRookiees-L46A harmadik halmazba azok tartoznak, akik ugyan nem Jedik, de használják mind a Sötét, mind a Világos oldal erejét, azonban nem fogadják el egyik életvitelét sem: ide tartoznak a Birodalmi Lovagok. Ők úgy edzették egymást akárcsak a Jedi lovagok, ám nem tartoztak sem a Sithekhez, sem a Jedi Rendhez. Sőt, ezekre mind riválisként tekintettek.

Ez az írás természetesen nem a teljesség igényével készült. Mind azon múlik, ki hogyan, és miként tekint egy Szürke Jedire.
Személyes véleményem néhány, még meg nem nevezett Szürke Jedire:
Mace Windu, Quinlan Vos, Galen Malek, Cade Skywalker, Jaden Core, és még sokan mások, a nézőpontok szerint.

„Nem létezik Sötét oldal, sem Világos,tumblr_nnsg6wUOp81u2cffeo1_500
Csak az Erő létezik,
Mindent megteszek, hogy fenntartsam az egyensúlyt.

Nem létezik jó, gonosz nélkül,
De nem szabad a gonoszt gyarapodni hagyni.
Szenvedély van, mégis béke,
Higgadtság van, mégis érzelmek,
Káosz, mégis rend.
Én vagyok a láng, mely védi az egyensúlyt,
Én vagyok a fáklya, mely megvilágítja az utat,
Én vagyok a láng, az egyensúly katonája,
Én vagyok az egyensúly védelmezője,
Egy Szürke Jedi vagyok.”

4 HOZZÁSZÓLÁS

    • Pedig bármilyen lehetetlen igenis az volt. Ahhoz, hogy szürke Jedi legyen valaki a pozíció amit a Renden belül, vagy kívül betölt lényegtelen. Kyle Katarnt is szürke Jedi volt, pedig az Új Jedi Rendben, Luke mellett ő volt a 2. legmeghatározóbb személy.
      A képessége alapján kerül ő ebbe a kategóriába, és nem a filozófiai ellentét miatt. Mace imádta, szívből szerette a Köztársaságot, és a Jedi Rendet, de olyan elemek birtokában volt, amik alapvetően a Sötét oldalhoz kapcsolható (Force Crush, Vaapaad). Ezért az én véleményem alapján szürke Jedi.