UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!
A Linkért kattintsatok ide!

vagy ide:
https://www.youtube.com/watch?v=purh8Oc4vgI

A Star Wars filmekben Mace Windu az egyetlen Jedi, akinek lila a fénykardja. Hogyan lehetséges ez?

JediGeonosisArenaA válasz igazából az, hogy maga a karaktert megjelenítő színész, Samuel L. Jackson egy egyedi fénykardot akart, hogy könnyen észrevehető lehessen a geonózisi csatában, emellett a lila volt a kedvenc színe. Ám a rendező, George Lucas hezitált, mondván a fénykardoknak három színe lehet csupán: kék, zöld, és vörös. Végül engedett a kérésnek és megalkotta a legegyedibb színű fénykardot a Star Wars univerzumában.

Most pedig térjünk rá a filmvásznon belüli válaszokra. Az egyik a Kánon – most már Legenda – szerinti, a másik pedig a Legenda alapján létezik.

ShatterpointFiatal Jediként, Mace képes volt látni „repedéseket” az Erőben, ezáltal bizonyos szinten a lehetséges jövőt is meg tudta jósolni. Így látta azt a fénykardot látomásaiban, amelyet végül megépített. Megpróbálta elkészíteni a látott kard másolatát, de minden alkalommal sikertelenül zárta próbálkozásait, mivel Mace a lehető legjobb alapanyagokat akarta szablyájához.

14 éves korában, amikor már a legtöbb társának volt fénykardja, engedélyt kért a Tanácstól, hogy elindulhasson egy önálló küldetésre, melynek keretein belül megpróbálja megtalálni a szükséges darabokat fénykardjához. Keresése közben elérkezett a Hurikane nevű bolygóra, amely ismert volt a ritka, lila színű kristályairól.

Mace Windu fénykardja
Mace Windu 2. fénykardja

Megérkezése után nem sokkal bennszülöttek kezdték el üldözni őt, és a menekülése során az őslakosok egyik tagja egy árokba esett, amit Mace a saját hibájának tartott. Látva a veszteséget amit okozott, Mace meggyógyította a bennszülöttet az Erőt felhasználva, a testrészeinek összeillesztésével. Hálájuk jeléül a vademberek megajándékozták őt ezekkel a ritka kristályokkal,  amelyekkel Mace végül meg tudta alkotni a saját fénykardját, amit évekkel ezelőtt megálmodott. Ez lett Mace Windu első fénykardja.

22 évvel a yavini csata előtt (22 BBY)*, Mace épített egy második fénykardot, közvetlenül a Jedi Tanács második legmagasabb pozíciójába való lépése után, egyfajta elismerésként. Ez a konstrukció azokon az elvek alapján készült, mint az első: precizitás, magas minőségű alapanyagok, és természetesen a lila kristálymag.

Darth Sidious fénykardja
Darth Sidious fénykardja

Ezen fénykard különleges alkotóelemekből állt, melyek nem voltak jellemzőek az akkori korra. Ilyen volt például az electrumból készült markolat, mellyel ellátta fegyverét. Az electrum azon kívül, hogy egy sárgás színt adott a szablyának és ritka volt, rendelkezett bizonyos mértékű ellenállással a fénykardokkal szemben. Palpatine fénykardja szintén rendelkezett electrum elemekkel, viszont az ő esetében ennek funkciója is volt. Egy tisztán dekoráciai szintű díszítés csak magas pozíciójú egyéneknek volt megengedve, miután bizonyították rátermettségüket. Ez a fegyver végigkísérte Mace-t az élete hátralévő részén. A Klónok háborújában feltűnt számos fontos eseménynél, mint például az első geonózisi csata, a rylothi felkelés, a malastarei csata, vagy a Coruscant ellen tervezett támadásnál.

4315044-1A második magyarázat azt takarja, hogy a lila színű fénykardokkal rendelkező Erőhasználók tudják használni mind a Világos, mind a Sötét oldalt. Ez a megállapítás tökéletesen igaz Mace Windura is, mivel így alkotta meg a Vaapadot is: felhasználta saját sötétségét, hogy a fény szolgálatába állítsa. Ezen Jedikről elmondható, hogy képesek használni a Sötét oldalt, anélkül hogy engednének a csábításának.

A Galaktikus Birodalom idejében a fénykardokat betiltották, vagy megsemmisítették. A kristálybolygók – ahonnan a fénykardokba szánt kristályok java származott –  pedig a Birodalom fennhatósága alá kerültek, mace-windu-anderson-silvaígy nagyon ritkának és értékesnek számítottak ezekben az időkben. A Sithek bosszúja események alatt (19 BBY), Mace Windu fénykardja kirepült Palpatine irodájának ablakán, miután Anakin levágta a kezét, és nem sokkal később ő is követte fénykardja útját. A fegyverről többet hivatalosan nem tudni, valószínűleg megsemmisült, vagy eltulajdonították. Az elkövetkezendő években egy Duros fajba tartozó férfi eladott egy törött fénykardod Sano Sauro szenátornak, ami állítólag Mace Winduhoz tartozott, ám ezt az állítást nem erősítették meg.

  • Érdekesség még, hogy a fénykardmarkolat egy szöveget is tartalmazott, a Bad Motherfucker volt olvasható rajta. A felirat azért nem látható, mert Mace a kezével eltakarja. Ez a sorocska a Ponyvaregény című kultikus filmben látható, amiben a színész Samuel L. Jackson is szerepelt.

*BBY – A yavini csata előtt (Before the battle of Yavin)

Az Erő legyen veletek! 🙂