Szomorúan adjuk tovább a hírt, miszerint Erik Baursfeld, Ackbar admirális és Bib Fortuna hangja 93 éves korában elhunyt.

Szakmai tapasztalatot rádió darabokkal szerzett, a KPFA rádió drámai és irodalmi osztályának az igazgatójaként. Épp a Lucasfilm számára dolgozott egy rádió anyagon, amikor lehetőséget kapott, hogy az eredeti trilógia munkálataiban is részt vegyen.

Eredetileg Yoda hangjának megformálására kérték fel. Yoda hangszínésze végül is Frank Oz lett, de cserében a mára már ikonikussá vált „Ez egy csapda” az ő hangján maradt az utókorra. (A jelentet Ackbar admirálissal Tim Rose bábművész követte el.) Ugyan ebben a részben (A Jedi visszatér) ő adta a hangját Jabba főudvarmesterének, Bib Fortunának. (A karaktert Michael Carter formálta meg a vásznon.)

Ackbar hangját szolgáltatta még olyan videójátkokban mint a Star Wars: X-Wing (1993) és a Star Wars Battlefront: Elite Squadron (2009). De voltak kisebb hang szerepei az A.I. – Mesterséges értelem (2001) és a Bíborhegy (2015) filmekben is.

A vászonra idén tért vissza megint Az Ébredő Erőben, ahol szintén a legendává vált admirálisnak adta ismét a hangját.

Egy interjúban így mesél a legendás munkáiról:

Legyen neki könnyű a föld. 🙁

forrás: starwarsunderworld

Comments are closed.