VI. Epizód – A Jedi visszatér

Jabba palotája
jabba palotaÚjabb klasszikus fantasy injekció a birodalom modern gépezeteinek fogaskerekei közé. A Jedi visszatért láttam először a Star Wars filmek közül, ráadásul 6 éves voltam és feliratosan vetítették. Amire emlékszem az egészből, az Jabba baromi nagy pofája, dülledt szemei és tekergő nyelve. Nem csoda, ha az egész Jabba palotája rész a mai napig a kedvencem. Persze azóta már látom, hogy némelyik szörny gumijelmeze eléggé… hát mit mondjak… gumis, és a gamorrai őrök ujjai is többet fityegnek a kelleténél, de akkor is! Micsoda helyszín ez! Táncos nők, Bib Fortuna, gombnyomásra nyíló csapóajtó, amely a Rancor ebédlőjébe vezeti a vendéget! És ott a Salacious Crumb, akinek a vihogását minden valamire való bakiparádé alá be kéne vágni. És ne felejtsük el a droidokat kínzó droidot sem –  az gyerekként eléggé félelmetes volt, ahogy megsütötték szegény talpát. Még most is nagyon jónak találom az ötletet.

Carkoon nagy verme
SarlaccÉs ez az überkedvenc! Nem is akkor akadt be nálam amikor először láttam a nagy vásznon hanem, amikor a tévében a Három kívánságban az egyik kis srác elcsípett egy pöttyös labdát, és részletet kért a Jedi visszatérből. Részletet! Mai napig libabőrös leszek ha visszaemlékezem, milyen izgatott lettem! Kitágult szemekkel rátapadtam a képernyőre, és… Luke elkapta a fénykardot, felkattintotta, kaszabolt, aztán Boba Fett megkötözte és valahol itt vége is lett. Nagyon csalódott voltam, hogy csak ennyi volt ám utána annyit, de annyit gondoltam erre a részre, hogy máig az egyik kedvencem lett.
Tetszik, hogy a Felújított változatban csápokat kapott a Sarlacc így sokkal félelmetesebb lett szerintem, mondjuk az új száját nem értem hiszen volt már egy nagy szája. Vagyis, hogy az egész lény egy nagy száj. Az sokkal, de sokkal érdekesebb. Na mindegy.

A Császár trónterme
trónteremÚj Halálcsillag? Ejj. Lucas kifogyott a fantáziából vagy már kicsit besokallt a Star Wars-tól, nem tudom. Mindegy, azért emelte a tétet: nagyobb Halálcsillag, gonoszabb a főgonosz, akinek saját rezidencia kell. Kellően gonosz hely, természetesen, pazar kilátással a pusztításhoz. Imádom a pókhálószerű ablakot, és előtte a forgószéket, a trónhoz vezető széles lépcsősort, a kék és fekete színeket.

Erdő az Endoron
endorA klasszikus trilógiában kimaxolták a földi éghajlatokat és növényzetet, adta magát, hogy sivatag, hó és mocsár után az erdő következzen. Hatalmas égig érő fák, amelyek között nyilván a legkényelmesebb és legbiztonságosabb robogókon száguldozni. Ja, nem 🙂 Mindenesetre látványos, a mai napig tátott szájjal nézem, hogy kergetik egymást a főhősök és a scout trooperek.
Azt se felejtsük el, hogy itt az erdőben csap össze a kellően felfegyverzett, páncélozott Birodalom a kőkori hadászati technológiával rendelkező, primitív őslakosokkal. Fair küzdelem. Ahogy a lépegetők táncolnak a talpuk alá gurított farönkökön, megfizethetetlen.

Az ewok falu
ewok faluA fákon élő erdei lények ötlete szintén mitológiai eredetű, ne felejtsük el Tolkien tündéit. Lucas ráadásul eredetileg vukikkal képzelte az egész ütközetet – ami, valljuk be hitelesebb lett volna. Mindegy, kaptunk emberevő mackókat, akik a fatörzsekre telepített házaikban élnek boldogan. Szerintem látványosak a függőhidak, a törzsi jelvényekkel teleaggatott ewokok, és kifejezetten vicces lett az a rész, amikor a főhőseinket meg akarják sütni vacsorára.
A faluba a film – és a trilógia – legvégén térünk vissza, hogy lássuk milyen szépen táncol és tapsol mindenki, és hogy elbúcsúzhassunk Luke-al együtt az elhunyt Hayden Christensentől Jediktől.

Az SWMini legyen Veletek 😉