a0Star Wars Micro Machines, a 90-es évek sztárja! Gallob (és a Hasbro) tömegével dobta piacra a kicsi hajóikat, embereiket, készleteiket és minden szuper cuccaikat ebben az időben Star Wars Micro Machines néven, és tették ezt nagyon helyesen egészen 2002-ig, amikor hirtelen csend lett. De az Erő csak pihent, mert most újraébredt! Szó szerint, mivel az új film mellé újraindul a sorozat!

Na de merengjünk először kicsit a múltba és nézzünk meg mivel bolondították a népet 20 évvel ezelőtt.

A Halálcsillag

a7

Azt hiszem én is ezt adnám ki először. Végül is három filmben a gonosz űrállomások kerültek a fő-elpusztítandó szerepébe, bár itt nem az a cél, hogy kutyánk szétrágja a kis gömböt.

Maga a készlet egy Halálcsillag piciny mása (milyen meglepő), ami mint egy Kinder tojás kettészedhető, és az aljában megtaláljuk a lényeget! Találunk itt lézer ágyút, vonósugarat, és a hangár kicsiny mását, ahol Vader jól lemészárolhatja Obi-Want, de bármilyen alternatív befejezés kivitelezhető. További cool képessége az állomásnak, hogy rejt egy titkos kacsolót, ami egy még titkosabb kis panelt nyit ki, amely alatt egy kis szoba bújik meg, amiben R2 éppen torrentezik. A figurákból is kapunk egy nagy adagot, az egész díszes főszereplő bagázs mellé jut jó néhány célzásképtelen rohamosztagos is.

Hoth jégbolygója

a6

Dübörgünk tovább a trilógiával, kabátokat fel és irány a Hoth rendszer! Echo bázis wellness paradicsomába kalauzolhatjuk Darth Vadert és barátait, hogy tegyen rendet a rendetlenkedő személyzet között. Mivel a lakosok nagy részének gondja van a hatóságokkal, újra végigjátszhatjuk a menekülési procedúrát, szigorúan az alternatív befejezésekre koncentrálva (Ha kicsit jobban csinálják a Birodalom kedvenc tábornokai, itt véget is ért volna a filmsorozat)!

A készlet számtalan vicces elemet rejt, mint a mozgatható ionágyú, vagy a „felrobbanó” pajzsgenerátor, és rohamosztagosok és Luke a bespini ruhában? Kicsit elaludt a tervező a Birodalom visszavág közepén, mivel nem teljesen ezek a figurák szerepeltek a támadásban. Mindegy van wampa és tauntaun, mi kéne még?

Endor

a5

Már a hatodik résznél járunk, a Jedi visszatér zárójelenetei felé. Az Birodalom legjobbjai által zseniálisan(?) őrzött pajzsgenerátort kell megvédjük a terrorista emberevő ewok zombi hordákkal szemben… vagy valami ilyesmi. Szintén egy alapkészlet, ami tartalmazza az összes figurát, hogy eljátsszuk ezúttal realisztikusan az endori csatát.

Itt is kapunk minden jót, csodaszép fákat, mozgatható pajzsgenerátort, ewok csapdákat és egy gombot a domb tetején amivel az előre rögzített hatalmas farönköket dobálhatjuk rá az AT-ST lépegetőkre. Az előző kit eltévedt tervezője itt is jelen van, Yoda és Boba Fett személyében a készletben… ezt most hogy gondolta mégis?

Dagobah

a4

Ugrunk vissza kicsit az időben, mivel az alkotó biztosan újranézte a filmeket. Tehát irány a mocsárvilág, Yoda száműzetésének a helyszíne (vagy egy közpark?). Kicsit a PC szerepjátékokra emlékeztet a készlet, minden fontos helyszín egymás szájában van, így nem kell túlizgulni miközben a hősünk eljut A-ból B-be. Valamivel kevesebb figurát kapunk, mint az előző jóságokban, de annál viccesebbeket. Van itt R2D2 a mocsári szörny gyomrában(amit egy gombbal kilőhetünk!), és megkapjuk az X-Wing miniatures elődjét a mocsárba zuhanva, de ha Luke nagyon koncentrál akkor akár ki is emelkedhet onnan. Yoda háza is fel van szerelve minden jóval, és Darth Vader is kijöhet a közeli nyilvános illemhelyiségből sötét fából.

Tatooine

a3

Elég vegyes készlet. Az alkotó itt is elengedte a fantáziáját. Jabba palotájában szó szerint hemzsegnek a rossz-fiúk, de ha bárkinek kedve támadt, a buckalakó takarítók által nagyon szépen karbantartott homokösvényen felsétálhat Sarlaccot nézni (értsd etetni). Cuki. Biztos ami biztos a jawa homokjáró is erre jár és valahonnan szereztek egy taun-taun szerű állatot is.

Szóval adott minden jó (Leia, Han) és rossz arc (Jabba és bandája), működő börtöncellával, és egy sarlacc-cal, aki képes „megenni” a boldog vendégeit, de nekem kicsit túlzsúfolta a „költő”.

Lázadó Transzport

a2

Némileg váratlan a témaválasztása a következő készletnek. A GR-75 szállítóhajó, vagy ismertebb nevén „az első transzport elindult!„ a Birodalom visszavágban tűnik fel, mikor a lázadók elszámolási vita miatt, igyekeznek elhagyni jelenlegi lakhelyüket. A filmben nagyjából 10 másodpercig látjuk a gépet, így nem teljesen értem miért ő lett a következő apróság.

A témát leszámítva igényesen rakták össze a lázadó Micromachine mérnökök. A teteje levehető, alatta pedig hemzsegnek jóságok: mozgatható radartányér és ágyú, lehajtható rámpák, titkos raktér, kinyitható hajtóművek és levehető konténerek. A Hoth készlettel szépen kiegészítik egymást, mivel tartalmaz földi egységeket is.

Felhőváros

a1

Megérkeztünk a végére, azaz filmek közepére. Felhővárosban sok veszett, Luke keze, Han Solo és majdnem az egész csipet-csapat. A készlet nagyon ütősre sikerült, a lebegő épület teje levehető és minden (Minden!) fontos helyszínt és karaktert tartalmaz hihetetlenül kidolgozottsággal. Well Done!

A város szívében lefagyasztathatjuk Han-t, kicsit körbejárva találhatunk egy felhő suhanót (azt a kétfülkés, nagyon használható narancssárga csodát), Ugnaught malacok által futtatott robotkrematóriumot, börtöncellát, mozgó liftet és a helyszínt ahol „Én vagyok a mikró apád!”. Minden mozog – kattog – zörög, nagyon tuti! Mindehhez kapunk néhány figurát (mint a megkínzott Han-t), de ezen a téren nagyon nem eresztették el magukat a Hasbro-nál.

Ezzel végére (közepére?) és értünk a régi trilógiának. Sajnos hozzám csak kevés jutott a fenti jóságokból, irigykedve nézem a gyűjtő kollégákat mikor elő-elő kapnak egyet. Talán egyszer nekem is jut.

Szerencsére számtalan egyéb kisebb készletet is piacra dobtak a témában ebben az időben, de ez már egy másik történet…

A Micro Machines és az swmini legyen veletek!

(forrás: starwars.com)