Még évekkel ezelőtt keresgettem az interneten mindenféle Star Wars dolgot. Akkor futottam bele az X-wing játékban szereplő Imperial Aces – kiegészítőben szereplő TIE Interceptorba.

imperial-aces-box-right

Rögtön megtetszett és elhatároztam, hogy megépítem. Anno neki is kezdtem, de az egyik nagyobb pakolás során valahogy eltűnt a félig kész makett. Mérgelődtem is eleget, de annyiban hagytam. Aztán decemberben megvettem a magyar nyelvű TFA kezdő szettet, és rögtön beugrott, hogy én meg akartam csinálni azt a vadászt.

Az egyik áruházban elég jó áron lehetett kapni a Revell cég snap fast kittjeit. Ezek régebben előre festett műanyagok voltak, kb egy óra alatt össze lehetett rakni, és mivel pattintós kittek voltak (a darabokat úgy kellett egymásba nyomni/pattintani), nem kellett hozzá ragasztó sem. A mostani kitteket „nehezítették”, és elhagyták az előre festést.

Ráadásul kaptam egy löketet az egyik Facebook csoporttól, amiben valaki azt írta, hogy ezek olyan gagyi makettek, hogy még a Star Wars fan-oknak sem kell. Nem szeretem az ilyet. Vannak készletek, amelyek bűnrosszak igen, de kellő türelemmel, és alázattal aránylag szép makettet lehet varázsolni belőlük. Így megvolt a motiváció, megvolt a készlet, és neki lehetett esni. Ez egy teljesen alap építés, alap technikákkal.

Íme a pár fotó, kommentekkel az építésről.

1
Maga a készlet nem egy atomfizika, de aránylag szépen meg van csinálva.
2
Egész kellemes.
3
A pilóta kicsit csúnyácska volt.
6-1
Ezért embert faragtam belőle! 😀
7
Az alapozás fekete. Hogy miért fekete? Akkoriban, amikor a Star Wars készült a kamerák egyszerűen nem látták a világos felületeket rendesen a kék háttér előtt. Így minden világosabb felület alatt fekete alapozás volt. Ez az alapozás sötétíti az alapszínt.
9
Az üveg felületek maszkolása. Maszkolás előtt kapott egy Humbrol Clear fűrdőt. A Clear egy lakk fajta, ami nagyon fényes felületet ad, és megvédi az alatta lévő dolgokat. A maszkolást Tamiya maszkoló szalaggal csináltam, valamint egy éles szikével. Fontos, hogy miden maszkoláskor teljesen új pengét használjunk, mert különben csak szaggatjuk a maszkoló anyagot.
10
A maszkolás végeredménye.
11
A pilóta a Császár elit gárdájához tartozott. Az Ő egyenruhájuk skarlát vörös. Ezért ilyen a pilóta. A piros színt szórópisztollyal fújtam fel. Az egyéb felületeket Vallejo Game Color felhasználásával, ecsettel festettem.
12
Az oldal paneleket is ecsettel festegettem.
13
Lakkozva. Fontos a fényes lakk a bemosások, koszolások előtt. Egyrészt megvédi az eddigi munkánkat, másrészt pedig megkönnyíti a befolyatásokat, és az egyéb felületi munkákat.
14
Előre gyártott panelvonal bemosót használtam. De most nem csak a panel vonalat mostam be, hanem a teljes felületet. Ez elkészíthető művész olaj festékből is (nem az occó kínaira, Lidl-ra kell gondolni. Minimum Pannon Color), vagy Humbrol enamel festékekből. A bemosó 60% hígítóból, és 40% festékből áll, de kedvedre lehet hígítani.
17-1
A nagyja visszatörölgetve. itt két módszert lehet alkalmazni. Az egyik az amikor kb 30 perc száradás után szárazon töröljük le a felesleget, a másik pedig valamilyen hígítóval történik. Én a kettőt szoktam kombinálni. A makacsul rossz helyen lévő matériát egy megnedvesített (tehát majdnem az egész hígítót kiszedem az ecsetből) ecsettel mosogatom vissza nagyon óvatosan.
18
A végeredmény. Bár itt használtam egy olyan trükköt, hogy a padlózatot megkoptattam dark steel pigmenttel. A pigmentet felvettem egy smink aplikátorra (nem röhög), és nagyon óvatosan megdörzsöltem vele a koptatni kívánt felületeket.
19
A pilóta is kapott bemosást
20
A kész fülke.
21
A szárnyat lelapoztam, és egy újfajta fém festéket próbáltam ki rajta. A terv az volt, hogy kicsit fémes hatást érek el a fehér betétekkel.
23-24
Sajnos nem sikerült a tervem, legközelebb egy kicsit másképp állok neki. Ettől függetlenül látszódik a színmódosító hatás, miután lefújtam fehérrel.
25-26
Sajnos kapkodtam. Már nagyon kész akartam lenni a makettel, és így rosszul raktam össze. Ahogy látszódik, a pilótafülke üvege nem kerül rendesen a helyére.
27-28-29
Különböző tömítő anyagokkal próbáltam eltüntetni a lukat. Először egy általános anyagot használtam, amelynek az a tulajdonsága, hogy az egyik festék fajta hígítójával gyönyörűen vissza lehet törölgetni. Ez azért fontos, mert így nem kell csiszolni. Csiszoláskor ugyanis óhatatlanul sérül a makett felülete, illetve bizonyos részek el is tűnhetnek. Miután ezzel megvoltam, egy finomabb anyagot használtam, azt is visszatörölgetve. …és a problémát orvosoltam is! 😉
30
A türelmetlen mindenemet. Lealapoztam a gombócot, és rögtön előjött az összes hiba. Ahogy az  látható vissza kellett csiszolni, és az előbb említett módszerrel kijavítani a búvó nyílás környékét. Az alapozás ilyen. Ilyenkor még lehet javítani a hibákat, bár plusz munkával jár. Ajánlatosabb az ilyen esetekben fekete festékkel körbekenni a problémás részeket (illesztések, javítások, stb), és ott rögtön eljönnek a hibák. Javítás közben pedig eltűnik a fekete festék, illetve körmöm polírozóval (nem röhög), vagy aceton mentes körömlakk lemosóval eltüntethető.
32
Mivel a referencia képeken elég sok fehér betét látszódik, így úgy gondoltam megcsinálom. Lefújtam fehérrel a kérdéses részeket, és elkezdtem kimaszkolni. A maszkoló szalag megakadályozza, hogy nem kíván helyre menjen a festék.
33-34
Itt a szárnyat készítem elő a fényes fekete festésre.
36
Megfestve a fényes fekete.
37
Kész a teljes maszkolás. Nem volt egyszerű.
38
A maszkoló szalag eltávolítása után látszódik, hogy pontosan mire is való.
39
Megint maszkolok. Most az eddig elkészült fényes festést óvom a következőktől.
40
Az a lila trutyi maszkoló folyadék, amely nagyon büdös – ammónia tartalmú – és gumiszerűre szárad. A fehér részeket védtem vele, mert ott nem lehetett annyira jól használni azt a sárga maszkoló szalagot.
41-42-43
Sáárgaaa! Hogy miért? Mert a sárga alap gyönyörű telített színt ad a pirosnak. (a piros gombócok PlayDoh gyurma, amit maszkolásra használtam)
A piros szín alatt látszódik egy kis piszok szerűség. Nah az direkt van. Hogy halványan látszódjanak a használat nyomok a gépen. Direktbe nem illik koszolni, lévén csak a testőrség gépe. Az Uralkodó nem lenne túl boldog, ha tökdzsuvás géppel repkednének körülötte. :D
A piros szín alatt látszódik egy kis piszok szerűség. Nah az direkt van. Hogy halványan látszódjanak a használat nyomok a gépen. Direktbe nem illik koszolni, lévén csak a testőrség gépe. Az Uralkodó nem lenne túl boldog, ha tökdzsuvás géppel repkednének körülötte. 😀
Az utolsó simítások előtt. Sajnos nagyon siettem, hogy kész legyek a szolnoki makett versenyre, így kimaradt pár lépés fotózása. Ahogy látszódik itt már eltávolítottam a maszkoló szalagokat, kijavítottam pár festési hibát. Ezután már csak pici koszolás és szín moduláció jött. Fotóztam én azokat, de a piros miatt – ami világított – nem látszik semmi. Szabad szemmel látható volt, ahogy a barna bemosó hogyan halványítja el a pirost, de fényképen nem lehetett követni.
Az utolsó simítások előtt. Sajnos nagyon siettem, hogy kész legyek a szolnoki makett versenyre, így kimaradt pár lépés fotózása. Ahogy látszódik itt már eltávolítottam a maszkoló szalagokat, kijavítottam pár festési hibát. Ezután már csak pici koszolás és szín moduláció jött. Fotóztam én azokat, de a piros miatt – ami világított – nem látszik semmi. Szabad szemmel látható volt, ahogy a barna bemosó hogyan halványítja el a pirost, de fényképen nem lehetett követni.

 

A végeredményt pedig itt láthatjátok:

1-COLLAGE

9

7-COLLAGE

10

Dobó János

1 hozzászólás

Comments are closed.