k0i9V

A Star Wars VII. részének megjelenésével – mely számomra hatalmas csalódás volt – erősen felértékelődött a szememben az előzmény trilógia. Éppen ezért határoztam úgy, hogy a három rész egyik legikonikusabb – és szívemhez közelálló – egységének történetével foglalkozok egy kicsit. Ezek a fiúk pedig a rohamdroidok.

RBattle-Droid-01-iconögtön neki is estem felkutatni az internet bugyrait az információk után, ám meglepődve tapasztaltam, hogy vajmi kevés adat van róluk. Aztán szépen lassan egyre nagyobbra duzzadt a néhány soros anyag, így bátran állíthatom, hogy a végére a neten található legkomplexebb összefoglalót olvashatjátok itt róluk.

A B1-es harci robotok gyártását a Baktoid Combat Automata vállalat végezte, mely a Techno Unio tulajdonát képezte. Ezerszám ontották ki gépsorukról ezeket a gyilkoló masinákat a klónháború alatt, hogy térdre kényszerítsék a Köztársasághoz hű naprendszereket.

A legtöbb egységet mobilizált parancsnoki központokból irányították, mint amilyen az első részben felbukkanó Droid Vezérlő Hajó is volt. Néhány robotot azonban ettől eltérően önálló gondolkodásra is programoztak, melynek eredményeképpen sok esetben léptek fel hibák, amik személyiségjegyek kialakulásához vezettek. (Szerény meglátásom szerint éppen ettől lettek olyan szerethetőek ezek a figurák. 😉 )

    Alapfegyverük az E-5-ös sugárvető, mely az elülső rész méretes gázkamrájának köszönhetően nagy erejű lövést adhatott le, éppen ezért erősebbnek számított a hagyományos sugárvetőknél. Hátrányt jelentett törékeny felépítménye és a folyamatos egymás utáni gyors lövések okozta túlmelegedés. Ez ugyan nagy problémát okozott az élő harcosok számára, de nem a robotoknak. Éppen ezért vált szinte a teljes robothadsereg rendszeresített fegyverévé.

Battle_Droids_Trade_Federation_h2    Harci képességeiket nézve egyesével nem vehették fel a versenyt a Köztársaság képzett klónkatonáival, legfőbb erejük a harcok során mennyiségükben rejlett. A tervezők célja az volt, hogy létszámukkal vívják ki a győzelmet és, ha ez adott volt, akkor lézerlövedékek sűrű függönyét boríthatták ellenfeleikre. Felépítményüknek köszönhetően igen kis célfelülettel rendelkeztek – amit ennek ellenére meglepő precizitással találtak el hőseink. Továbbá nagy előnynek számított, hogy a szélsőséges körülményeket is jól viselték, így ott is bevethetőek voltak, ahol más szerves lények nem. A felelhető adatok alapján sajnos a pontos méretük nehezen behatárolható, de a források többsége 190-195 cm magasnak határozza meg őket. Humanoid alkatuk, és karjukon 3-3 ujjuk volt. Külsejükkel csontvázakat akartak imitálni készítőik és fejüket is ennek megfelelően alakították ki. Ezen testrészük ugyanis egy halott neimoidia múmifikálódott fejére emlékeztet.

A nagy mennyiség csatatérre történő eljuttatásáról, külön járművek gondoskodtak. Az MTT-k (Multi Troop Transport) százával voltak képesek a rohamdroidok szállítására, akik a gyomrukban  embriópózba gubózva várták a parancsot, hogy megindíthassák rohamukat. Ezzel el is jutottunk az első rész legmonumentálisabb jelenetéig.

 A B1-es harci robotok elődje az OOM széria volt. A korábbi verzió külsőre teljesen megegyezett az utódáéval, azonban fejlettebb és függetlenebb programozással büszkélkedhetett. A polgárháború kirobbanásáig gyakran találkozhattak vele a Kereskedelmi Védelmi Erőben, ami a szövetség érdekeit szolgálta. Elsősorban hajóik és telephelyeik biztonsági állományát és kiszolgáló személyzetét adták. A későbbiekben pedig a B1-es droidok mellett harcoltak az ütközetek során.

Mivel ezt a szériát önálló gondolkodásra is programozták, ezért különböző speciális feladatokra lehetett őket használni. A négy fő kategóriát színekkel jelölték a könnyebb beazonosíthatóság érdekében.

  • parancsnoki droid (sárga)
  • biztonsági droid (piros)
  • pilóta droid (kék)
  • nehézfegyveres droid (fekete)

OOM-series_line_up

Biztonsági Droid

Ez a fajta OOM széria volt az alapja a későbbi B1-es modellnek, bár utódjának programozása lényegesebben egyszerűbb, mindazonáltal a korábbi verzió jobb koordinációs és célzó szoftverrel rendelkezett nagyobb fokú önállósága miatt. Testük egyes részeit pirosra festették, hogy jelöljék funkciójukat, mely az őrzést és az illetéktelen behatolások felderítését jelentette. Ezt általában nagyobb csatahajókon, vagy bázisokon, kisebb csoportokban végeztek egy parancsnoki droid vezetése alatt.

Review_BattleDroidSecurityPOTJ_still

Pilóta Droid

Testalkatukra ők sem tértek el a többi OOM szériás robottól. Legfeljebb csak annyiban, hogy funkciójuk miatt egyes páncéllemezeiket vázukon kék színűre festették. Programozásuk azonban merőben más volt, mert elsődlegesen az egyes járművek – legyen az szárazföldi, vízi, vagy légi, – vezérlésének gyors analizálására és kezelésére tervezték őket. Pilot_Battle_DroidsGyakran alkalmazták ezeken túl a sürgős javításra szánt alkatrészek és szerszámok, vagy lőszerkészletek szállítására, szétosztására. Széleskörben való bevethetőségük miatt a felsoroltak mellett még utántöltési és monitorozási, szerelési, vagy ritkán szabotázs feladatokat is láttak el. Igazi Jolly-Joker figurák voltak ők és egyaránt dolgoztak parancsnoki droidok, vagy élőlények vezénylete alatt is.

Leggyakrabban fegyverzet nélkül teljesítették napi rutinjukat, azonban a harcokat megelőzően thermodetonátorral, vagy SE-14C sugárpisztollyal szerelték fel őket. Szabotázs küldetésük során pedig TB-47-es időzített bombákat juttattak át az ellenséges űrhajókra.

Parancsnoki Droid

Az OOM széria egy kisebb részét vezetői feladatokra programozták, és a hirtelen felmerülő váratlan helyezetek kezelésére. Ezektől a tulajdonságaitól vált ez az egység képessé csoportok irányítására. Sárga színnel jelölték meg őket a fejükön és mellkasukon, az utóbbin egy nagy pöttyel. A parancsnoki droidok voltak az egyetlen egységek, amik függetlenek voltak a központi irányítórendszertől, az általuk tapasztaltakról pedig a nagy hatótávolságú rádióadójukon keresztül tettek közvetlenül jelentést. Amennyiben kapcsolatuk a vezérlővel megszakadt képesek voltak további 3 percig működni, melyet egy 10 perces készenléti üzemmód követet a tényleges leállás előtt. Egyes robotok még csatahajók, vagy nagyobb seregek  parancsnoki vagy épp koordinációs feladatait is ellátták.

OOM-9A széria legismertebb droidja OOM-9 volt. Őrá bízták a Naboo bolygó megszállásának irányítását. Miután sikeresen a Kereskedelmi Szövetség ellenőrzése alá vette a főbb városokat, a vezetést elvették tőle. A parancsnokságot a megszállás ellen lázadó gungan-ek megsemmisítésére kapta vissza. Az ellenállókat ugyan sikeresen legyőzte, de droid vezérlő hajó kilövésével ő is deaktiválódott.

 Ezzel el is jutottunk a robothadsereg – és egyben a B1-es modell – gyenge pontjához. Gazdáik ugyanis a feltétlen hűségük miatt választották az „agyatlan” gépszolgákat. Szerintem éppen ezért butíthatták le a B1-es szériát is a fejlettebb OOM után. A kézi vezérlésnek azonban ára van. Amennyiben az ellenség megtalálja a vezérlőközpontot és kiiktatja azt, – mely jelentheti fizikai megsemmisítését, vagy csak a kapcsolat zavarását, – akkor a teljes sereg nem ér majd többet, mint amennyiért kilóra bevenné őket a területi hulladéklerakó. Ez az eltúlzott biztonsági protokoll, már rögtön a polgárháború kezdetén megbosszulta magát.

A probléma kezelésére a harcok során újabb és újabb megoldások születtek. Létrehoztak kisebb alközpontokat, melyek közvetlenül is képesek voltak az egységek irányítására, illetve egyes droidokat abban a kiváltságban részesítettek, hogy saját robotagyat kaptak, így a központi vezérlővel való kapcsolat megszakadása után is tovább tudták folytatni a műveletet.

A Kereskedelmi Szövetség sikere abban rejlett, hogy a háború kezdeti időszakában egyetlen világ sem volt felkészülve a bolygóközi fegyveres konfliktusokra. Katonai erejük jelentős részét pusztán a rendfenntartó erők, és a protokolláris díszőrségek jelentették. A felkészületlen rendszerek így könnyen áldozatul estek a robothadseregnek.

Battle_droids_EGTWAz idő előrehaladásával – és a klónhadsereg színrelépésével – azonban szükségessé vált fejlettebb robotok gyártása is, akik felvehették a versenyt a jól képzett és harcedzett klónkatonákkal, vagy akár képesek voltak speciális feladatok végrehajtására is kis létszámban. Ennek következtében újabb és újabb droid típusok jelentek meg a csatatéren.

A rohamdroidok a polgárháború végéig szolgálatban maradtak, és a lázadó rendszerek hadseregének gerincét képezték. Miután a háború számukra vereséggel zárult és a Köztársaságot felváltotta a Galaktikus Birodalom, a megmaradt droidhadsereg deaktiválásra került, a gyártó Techno Unio vállalatait pedig államosították. Az idő szépen lassan éppúgy eljárt felettük, mint a klónkatonákon.

A fellelhető anyagok között azért találtam egy érdekességet is. Ebben a robotokat a filmvászonra megálmodó csapat egyik tagja John Duncan beszél az alkotás folyamatáról. Elmeséli, hogy mivel fontosnak találták a fejformájukat, ezért több koncepciót is kidolgoztak rá. Szerették volna, ha a droidok csontvázakra emlékeztetik a nézőket, éppen ezért az első tervek fehér robotokról szóltak és csak a későbbiekben nyerték el végleges sárgásbarna színűket. A kidolgozás során nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy a gépek valóban „működőképesek legyenek” és ne csak annak tűnjenek. Ha valaki megépíti őket, akkor a megfelelő helyeken mozogjanak, forogjanak az egyes részeik. Bár a tervezés során nem tudták még, hogy mit fognak csinálni egészen pontosan a filmben, de abban biztosak voltak, hogy mozogni és fegyver fogni mindenképpen kell nekik, így ezeket is kidolgozták. És íme a videó azoknak akik részletesebben is kíváncsiak rá:

Az előzménytrilógia filmjeit egy népszerű rajzfilmsorozat követte a Disney Csatornának köszönhetően. Itt mindenki újra találkozhatott velük, figurájuk azonban sokkal gyermekibb volt mint Lucas filmjeiben. Annak ellenére, hogy a sorozat gyermekek számára készült, nagyon sok felnőtt is nyomon követte a történéseket, köztük én is. 😉

Nagy reménységem van benne, hogy előbb, vagy utóbb ezek a robotok beköszönnek az Imperial Assault táblajátékba. (Hamarabb, mint az Első Rend harcosai!) Ha eljön ez a felemelő pillanat , akkor egy biztos vevővel számolhat a Fantasy Flight Games. 😉

star-wars-naboo-battle-droids

Az swmini legyen Veletek!

 

Forrásanyagok:

http://www.starwars.com

http://starwars.wikia.com