Véget ért a 2015-ös X-Wing magyar liga. Átlagosan havonta volt egy mérkőzés, és az első 6 helyezett kapott Ligapontokat. Év végén mindenkinek a legjobb 5 eredményét beszámítva alakult ki a végleges sorrend. A bajnoki cím, és vele a kupa az utolsó hónapig kétséges volt, végül az Epic forduló (400 pontos X-Wing Epic verseny) megnyerésével Tóth Benjámin lett a liga győztese. Hivatalos díjkiosztás várhatólag az idei első Ligaversenyen, január végén. A friss hírekért érdemes belépni az X-Wing Miniatures Hungary facebook csoportba.

kupa.jpg

 Balról: Tóth Benjámin, Kenessey Márton és Patkós Ferenc, villognak a frissen megérkezett kupával a Feri által tervezett pólókban.

Üdvözöllek az Olvasók nevében is! Kérlek, mutatkozz be, mivel foglalkozol és mit csinálsz szabadidődben.

Helló! Tóth Benjámin vagyok, 23 éves informatikus. Szabadidőmben társasjátékozok, főleg X-wingezek ahogy azt kitalálhattátok, emellett csellózom

Mikor és hogyan ismerkedtél meg az X-Wing-gel? Játszol vagy játszottál valami hasonló wargame-et?

Körülbelül két éve hallottam a játékról először egy nagy társasos barátomtól. Már akkor is nagy Star Wars rajongó voltam, így gondoltam megéri kipróbálni. Más hasonló játékkal nem játszottam azóta sem igazán.

Kezdetben milyen listákkal repültél, és ez hogyan változott az új Wave-ek kijövetelével?

Ahogy elkezdtem játszani (Wave 3) a TIE-Interceptorok szerelmese lettem, kiváltképp Sontir Fel-é. Első versenylistám három TIE-Interceptorra épült akiknek elsődleges céljuk az volt, hogy úgy általában idegesítőek legyenek. Ez a kapcsolat később sem változott, Soontir még mindig központi figurája a legtöbb listámnak, azonban már körülbelül minden lehetséges kísérettel kipróbáltam. Emellett a lázadó oldalon A-wingek lettek a kedvenc hajóim, de törekszem arra, hogy mindenféle listákat kipróbáljak és megismerjek. Utóbbi időben pedig a “swarm”-ok irányába kezdek kacsingatni, és jövőre valószínűleg ennek fogom sokféle variációját próbára tenni.

Mik a kedvenc X-Wing-es pillanataid?

Nemrég még egyértelműen azt válaszoltam volna, hogy egy jól sikerült manőver aszteroidák közt, amivel kibújsz az ellenfél karmai közül az mindennél élvezetesebb, mostanában azonban egy jól sikerült blokk amivel megállíthatsz egy agilis ellenfelet azokért élek és halok X-wingezés közben.

Mesélj nekünk kicsit a 2015-ös X-Wing bajnokságról. Mik voltak a céljaid és elvárásaid, amikor először neveztél?

Amikor megtudtam, hogy lesz mindenekelőtt egy konstans játéklehetőségnek vettem a ligát. Meglehetősen földhözragadt elképzeléseim voltak, egy-két dobogós helyezéssel elégedett lettem volna. Azonban az első pár forduló nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, sok hibával játszottam és annak ellenére, hogy minden forduló jó hangulatban telt, csalódott voltam a bajnokság felénél. Azonban az év második felében megnyílt a lehetőség a heti szintű gyakorlásra, és ezzel elkezdett a teljesítményem is javulni. Olyannyira, hogy az utolsó fordulóra behoztam a pontversenyben az akkori elsőt, és a team epicben a nagyszerű csapattársam segítségével (köszi Ricsi 🙂 ) sikeresen behúztuk a győzelmet.

 

(Nincs mit :)) Mondod, hogy a gyakorlással javult a teljesítményed. Még mindig erős az a nézet a játékos közösségben, hogy a kockadobások a legmeghatározóbb tényezők egy mérkőzés folyamán. Ezek alapján úgy érzem, neked minimum árnyaltabb a véleményed.

Igen, én határozott hívője vagyok annak, hogy a gyenge kockadobásokat az esetek nagy többségében ellensúlyozni lehet jó repüléssel és listaépítéssel. Mivel ez egy kockajáték, alkalmanként megesik, hogy egy éles szituációban elárul valakit a kocka, azonban ezekben az esetekben csak ritkán a kocka a hibás egyedül. Akármikor úgy dobsz kockával, hogy nincs semmilyen módosítód és ellened jön ki a kocka az a te hibád is és nem csak a kockáé. Az egyik legfontosabb dolog amit nem látnak az emberek, hogy nagyon gyakran nem rosszul dobnak a kockákkal, hanem nem eleget. Olyan stratégiai hibákat követnek el, ami miatt kevesebb támadást hajtanak végre, vagy többet támadnak ellenük, és ezért nagyobb hatása van egy-egy rossz dobásnak. De ez nem a kocka hibája. Egyik versenyen három meccsen is teljes statisztikát vezettem a kockadobásokról, és habár mindháromnál statisztikailag kicsit nekem kedvezett a kocka, az jött le, hogy annak ellenére, hogy mindhárom meccsen az én hajóim képviseltek kisebb tűzerőt (összesen kevesebb támadóérték), mégis majdnem kétszer annyi támadókockát dobtam a meccsek alatt. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy amikor keresztbe tesz a kocka, gondolkodjon el, hogy megtett-e mindent, hogy a legnagyobb esélyei legyenek, vagy esetleg ha az ellenfél támadásánál jön elő akkor elkerülhette-e volna az egészet. Nekem ez a felfogás sokat segített.

A hazai Ligát leszámítva máshol is megmérettet magadat. Nemzetközi versenyen is részt vettél a VASSAL-on keresztül, ahol második lettél, ha jól tudom. Mennyivel volt ez nagyobb kihívás, mint egy szokásos mérkőzés a GémKlubban?

Igen ez egy egynapos kis VASSAL torna volt, ahol a reddites X-wing közösségből jelentek meg játékosok. Számomra a VASSAL talán annyiban különbözik az élő versenyektől, hogy mindenki a szobája kényelmében játszhat, és ezzel talán kicsit kényelmesebb, azonban ez sokat elvesz a szociális erejéből a játéknak.

Mennyivel különbözik szerinted a nemzetközi meta game (listaösszerakás, stb.), mint a magyar?

Mivel itt nincs akkora kompetitív mezőny, ezért le vagyunk maradva az innovativitással a nemzetközi mezőnytől. Azonban az a véleményem, hogy nemzetközileg is hasonló a játék világa mint nálunk, csak lényegesen nagyobb skálán.

Hogyan készülsz a versenyekre, meccsekre? Mi a célod, amikor egy új listát összeraksz? Minimax-olsz, vagy “fluff”-ot is megpróbálod figyelemben tartani.

Számomra, annak ellenére, hogy elég nagy Star Wars rajongónak tartom magam listaösszerakásnál abszolút nem számít a “fluff”. Általában van egy koncepció amit játszani akarok (TIE-swarm, Soontir + Deci, Dash + Corran stb.) és elkezdem építeni a listát. Itt gyakran lopok ötleteket internetről, esetleg egy-két másik játékosra is ráírok, és végül ha lehet leülök valakivel, és játszok a listával legalább egy-két meccset. Egy verseny előtt általában két-három listát is összerakok, kipróbálok, aztán döntök arról, hogy melyiket fogom játszani.

A Világbajnoknak lehetősége van új kártyát terveznie. Ha Te tervezhetnél egy új kártyát, vagy módosíthatnál egy meglévőt, mi lenne az?

Hmm jó kérdés. Talán egy system upgrade slotba egy kártya, aminél ha támadnak és nincs stresszed akkor egy stresszért a támadó egyel kevesebb kockával dob. Nem tudom hány pont, nem tudom milyen erős, de valami hasonló támadó kocka csökkentő képességre gondoltam így most.

Mit vársz a a jövő évtől X-Wing-es sikerek terén? Megpróbálsz duplázni? Vagy a mezőny egyre jobban ki fog éleződni?

Ha nem azzal a hozzáállással indulnék, hogy duplázni szeretnék, akkor nem sok esélyem lenne. De mindenképp erős mezőnyre számítok és szerintem sok izgalmas verseny lesz szoros végeredménnyel. Remélem sikerül újra a csúcsra érnem.

Mire számítasz a hazai X-Wing-es társasággal kapcsolatban? Az új film miatt szerinted megnő az aktív játékos állomány, akik versenyre is lenéznek?

Már az elmúlt hetekben több új arccal találkoztam a Facebook csoportban és játszottam akik nem vettek részt a versenyeken, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy nőni fog a mezőny, amiben Az ébredő Erőnek is nyilván szerepe van.

Ha valaki vacillálna, hogy belekezdjen-e az X-Wing-be, mit mondanál neki?

Csak ajánlani tudom mindenkinek, viszont találj valakit akivel játszani fogsz (Facebook csoportban sokan vagyunk), mert ha megismered a játékot beleőrülsz, ha nincs kivel játszanod.

Egy kezdő játékosnak milyen tanácsot adnál? Mik a legnagyobb hibák, amiket anno elkövettél?

A legfontosabb, hogy játssz és élvezd a játékot! Nem igazán tudok ennél hasznosabb általános tanácsot adni. Gyakorlat teszi a mestert.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! Reméljük, jövőre is sok kellemes mérkőzést fogunk játszani!

Én köszönöm a lehetőséget, és mindenkinek jó játékot!

Reméljük, élveztétek ezt az interjút. Várhatólag egy nagyszerű évünk lesz az X-Wing-ezésre. Addig is, a Blog legyen veletek!