Kis országunkban először megrendezésre került a Fantasy Flight által kiadott Star Wars: Armada liga első fordulója 2015. augusztus 15-én a D21-es klubban.

Elsőként köszönetet szeretnék mondani a szervezőknek az áldozatos munkájukért, mert egy nagyon jó hangulatú, családias versenyt sikerült összehozniuk, ahova bármilyen meglepő még nézők is lejöttek!

Aki még nem látta, a képeket ITT tekintheti meg.

Lássuk, akkor, hogy mivel is indultam, és mik a vele kapcsolatos tapasztalataim.

 Csatahajók:

  • VSD II. + Admiral Screed + Gunnery team (118p.)
  • GSD I. + Demolisher + Assault Concussion Missiles (73p.)
  • GSD I. + Assault Concussion Missiles (63p.)

 Vadász osztagok:

  • 5 db TIE Fighter kötelék. (40p.)

 Objektívák:

A teljes sereg 294 pont. Az alapvető koncepcióm az volt, hogy ezzel a pontszámmal mindig magamnál tudom majd a kezdeményezést. Az elég kis létszámú vadászgépek (254/40) majd lekötik az ellenfelem vadászait, amíg a gladiátorok beviszik a végső csapást. Ha idő előtt leperegnek a játéktérről, akkor a Victory-osztályú csillagromboló majd megadja a kegyelemdöfést a sérült hajóknak.

Lássuk mi történt…

Első játék:

Az első ellenfelem Attila és lázadó hajói voltak. Erős fighter buildet hozott. Egy megtápolt AF és egy szintén tuningos Nebulon-B fregatt. A sok „jó” küldetés közül a Hyperspace assaultot választottam ki. Úgy gondoltam, hogy a ketté bontott csapatának fent lévő felét gyorsan lerohanom, utána pedig valahogy megbirkózom a maradékkal.

Akkor lássuk a csatát.

A hajóim rohamra indultak. A Demolisher pusztulása előtt még megtette a kötelességét és teljesen lecsupaszította, megrongálta a lázadó AF-et. Szinte a teljes lázadó flotta tűzerejét magára vonta a játék elején. A sérült AF a romboló oldalsó tűzívére manőverezett, de végzetét nem tudta elkerülni, mert a játékból eddig ügyesen kizárt gladiátor befejezte társa megkezdett művét.

Sajnos az öröm korai volt, mert az idő közben felszámolt TIE kötelékek miatt az összes lázadó bombázó a rombolóra koncentrált és sáska módjára csüngtek rajta. Az esélytelenek nyugalmával nézhettem haláltusáját. A következő körben, a közeli roncsmezőt gazdagította.

A megmaradt Nebulon-B fregatt utolsó életét pedig a kellő pillanatban kiadott javítás parancs mentette meg. A gladiátor már nem tudott annyit belesebezni, hogy leessen a pályáról.

A játékot a lázadók nyerték.

Összegezve azt kell mondjam, hogy egy fordulatos játékban volt részem. Nagyon élveztem minden pillanatát. Néha egy-egy kockadobás döntött hajók sorsáról.

Mi járult hozzá a vereségemhez?

Egyértelműen túl kevés volt a vadászosztagom. Ha tovább tudják lekötni a lázadó vadászokat, akkor mind a két romboló tovább bírta volna. Valamint az, hogy a játék első három körére, a második gladiátoromat sikerült a jó pozíciók felvételével szinte teljesen kizárni a csatából.

Második játék:

A második ütközetben Norbert vezetésével ismét a lázadókkal volt lehetőségem megmérkőzni. Bármilyen meglepő is nem én kezdtem!

Ellenfelem a Minefields küldetésemet választotta. Serege szintén a vadászgépekre épült, amiket két Nebulon-B fregatt és egy korvett támogatott.

A játékban igen hamar kemény PvP aréna alakult ki a pályán, ugyanis a korvett a második körben bekúszott a gladiátor és a VSD első tűzívébe. A sorsa megpecsételődött. Mindezen idő alatt a Demolisher pozícióba került és sortűzével a roncsmezőkre küldte a zászlóshajót. A megmaradt csatahajója túlgyorsította magát és menthetetlenül kisodródott a játéktérről.

A játék a birodalom győzelmével zárult, annak ellenére, hogy vadászelhárításom már szintén megszűnt és a saját aknáimat kezdtem el felszedni.

Összegezve ezt az ütközetet azt kell, hogy mondjam, az ellenfelem végig gondoskodott róla, hogy a Star Wars fluff átjöjjön. Így ha izgalmasra nem is, de rendkívül hangulatosra sikerült a csata.

Szerintem mi járult hozzá ellenfelem vereségéhez?

A legnagyobb hiba, amit elkövetett az az volt, hogy a csatahajóival szemtől szembe kívánta felvenni a küzdelmet a rombolóim ellen. A fregattjai végig 1-es sebességgel közelítettek és amikor közel kerültek a rombolókhoz, már nem tudtak felgyorsulni a jó manőverekhez.

Harmadik játék:

A harmadik megmérettetésen Márton vezette birodalmi erőkkel kellett harcba bocsátkoznom. Szintén vadászgépekre épült a serege. A vadászokat egy VSD és egy GSD (természetes Demolisher) támogatta.

Ami ezek után történt arra nem találok szavakat…

Az előző ütközetben a nézők közé beszivárgó lázadó ügynökök egy „birsalma pálinka” nevű biológia fegyvert vetettek be a 40 fokos hőségben. Ebbe a csapdába sétáltam bele…

A harmadik játékról így elég szakaszos adatai vannak a hadvezetésnek.

A csata egy szemtől szembe menő ütközet volt. Nem a kockadobások, hanem inkább az döntötte el szerintem a játékot, hogy a vadászait nem tudtam lekötni, így Rhymer őrnagy közbenjárása miatt, sok kis kellemetlen kék kockás találatot kellett bevállalnom. Valamint az, hogy sikerült kizárni a harmadik hajómat (GSD) a játék első részéből.

Összegzés és tapasztalatok:

A fentiek a verseny 5. helyét eredményezték nekem a 8 fős csoportból.

Levonva a tanulságokat azt kell, hogy mondjam több vadászgépet kell beépítsek a seregbe, mert sok kellemetlen sérülést köszönhetek nekik. Meg kell találnom azt a mennyiséget, amit még iránytani tudnak a csatahajók és elegendőek arra, hogy legalább a negyedik körig lekössék az ellenfelem vadászati.

Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy miért nem áldozok be egy csatahajót egy erősebb vadászkülönítményért? Nos, azért nem ezt teszem, mert én a csatahajókkal szeretnék elsősorban játszani. A vadászgépek harcaihoz ott van az X-wing Miniatures.

A másik nagy tapasztalat, hogy három csatahajó esetén sokkal zártabb formációkat kell alkalmaznom, hogyha a mozgékony lázadó hajók átbillennek az egyik oldalamra, akkor ne legyen kizárva a harmadik hajóm néhány körre.

És végül, nem szabad pálinkát inni 40 fok melegben!

Itt jegyezném meg, hogy a Birodalmi Biztonsági Hivatal ügynökei azonosították a beszivárgó lázadó ügynököt. Ő Mike Stone a hírhedt kalandor, akit nagy erőkkel keresnek. Aki látja ne próbálja egyedül elfogni! Értesítse a legközelebbi birodalmi helyőrséget!

Remélem a leírt tapasztalataim segítenek mindenkinek a saját seregének tökéletesítésében, vagy kedvet csinál ahhoz, hogy a következő versenyre eljöjjön és megmérettesse magát saját seregével és taktikai tudásával. Bízok benne, hogy aki olvasta, de még nem játszik, az is kedvet kapott hozzá.

És végezetül ne feledjétek, hogy a Birodalomnak szüksége van rátok a Galaktikus Béke helyreállításában! Jelentkezzetek a lakhelyetekhez legközelebbi toborzó irodában frontszolgálatra!

3 HOZZÁSZÓLÁS