hangar.jpgAzt hiszem a Boardgamek rajongóinak nem ismeretlen probléma a Szállítás. „Szerencsére” a figurák eredeti dobozai teljesen alkalmatlanok a hosszú távú tárolásra és szállításra. Egész iparág épült a probléma köré, és nem kis plusz pénzekért vehetünk akár fantasztikus szállító bőröndöket is. Valahogy nekem mindig nehezemre esett ilyesmire költeni. A szemem előtt lebegett, hogy ebből a pénzből hány másik figurát/hajót tudnék venni.

Szerencsére nem csak engem foglalkoztatott az alternatív megoldási lehetőségek keresése. Facebook csoportban is többen beszerezték már az OBI-bak akciósan kapható rendező dobozt, amiben szépen sorba tudjuk rakni a TIE vadászainkat és tokenjeinket. Sajnos a megoldás nem tökéletes, mert a rázkódáshoz ki kell bélelni a fakkokat, és a nagyobb hajókhoz szükséges némi barkácsmunka is.

X-Wing versenyen találkoztam egy másik nagy találmánnyal, ami Microhangars néven fut a nagyvilágban. Gyakorlatilag méretre hajtogatható papírdobozokról beszélünk, ami véd a rázkódástól és a kopástól, igaz az ütődéstől kevésbé. Gyakorlatilag a költsége 0, így már csak a tokenjeinknek kell rendezőt szereznünk.

X-Wing Miniatures már régóta rendelkezik ilyen sablonokkal (Itt találhatjátok őket).


Star Wars: Armadahoz is meglepően gyorsan megszülettek az első sablonok. Igaz egyenlőre még csak a Core set hajóihoz tudjuk őket letölteni, de tekintve, hogy más még nem jelent meg, ez nem biztos, hogy baj.:) (Wave 1-re még egy hónapot várni kell).

Az X-Wingeshez képest történt némi változás. Kapott egy kis artwork-öt mindegyik doboz, valamint horizontálisan lehet nyitni őket és nem a doboz „végén”.

Vadászok szintén kaptak dobozt, méghozzá úgy, hogy a talpukkal együtt elférjenek. Howlrunner és Luke extra tárolókkal rendelkeznek, mert nekik az jár!

A sablonokat itt tölthetitek le.

Sőt egy jó kis videóban is megnézhetitek itt!

Jó hajtogatást! 🙂