Érdekes videóra bukkantak Bothan ügynökeink a Nagy Vörös Videómegosztó rejtett zugaiban. Ezek a jelenetek sajnos soha, illetve csak részben kerültek bele a Jedi Visszatér végleges verziójába, azonban helyet kaptak a 2015 októberében megjelent 9 lemezes blue-ray kiadáson, mely a Star Wars: The Complete Saga címet viseli.

Lássuk is miről van szó először:

A videó első felében két női, majd egy sullusti és egy mon calamari pilótát láthatunk, feltételezhetően a második Halálcsillag elleni támadás során. A négy pilóta közül végül csak az első, fiatalabb – egyébként brit származású – hölgy került bele a film végleges verziójába és ott is érdekes módon férfi szinkronhangot kapott, mégpedig egy amerikai szinkronszínészét. A hivatalos források szerint a pilótahölgy neve Sila Kott és egy A-szárnyú űrvadászgéppel repült az endori csatában, hívójele pedig a Vörös 2-es volt.. Kott először és utoljára Wedge Antilles „Vörös Kettes és Hármas, jelentkezz” mondata után látható (a filmben egészen pontosan 1 óra 40 perc 30 másodperc után), ahol a szövegkönyv szerinti „Értettem” mondatot már nem a színésznő eredeti hangján halljuk. Sajnos a rövid bejelentkezés után eltalálja őt a mögötte feltűnő TIE Interceptorok egyike és felrobban a gépe.

A pilótanő karakterének figura formájában állított örök emléket a Hasbro, amikor 2011-ben kiadta a The Vintage Collection mellett megjelent Shadows of the Dark Side – Battle over Endor #1 4-es csomag részeként. A brit színésznő neve egyébként Poppy Hands, eme rövid jelenet mellett az IMDb adatbázisa szerint csak egy kisebb szerepe volt, mégpedig az Egyesült Királyságban népszerű Juliet Bravo című bűnügyi sorozat 1983-as Guilt című epizódjában játszott egy Heather nevű mellékszereplőt. Mivel kíváncsiak voltunk a színésznő további sorsára is, így elkezdtünk keresgélni a különböző netes fórumokon. Kiderült, hogy Poppy a film óta csak egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt, mégpedig egy Imperial Signings nevű autogram értékesítő oldal által szervezett aláírás osztás során. Felvettük a kapcsolatot az oldal szerkesztőivel, akik örömmel értesítetek róla, hogy a színésznő jó egészségnek örvend, viszont irtózik a tömegtől és ezért nem vállal nyilvános szerepléseket. Talán majd egyszer…

Shadow-Of-The-Dark-Side-Sila-Kott_Big_2
vlcsnap-2016-03-31-23h15m52s198

vlcsnap-2016-03-31-22h49m30s18

Következő pilótánkról sajnos még annyit sem tudunk, mint fiatalabb társáról. A zinternet’ sötét zugaiban csak „A-szárnyú Nagyi”-ként emlegetett hölgy sajnos egyáltalán nem került bele a filmbe, de még utalás sem volt vele kapcsolatban. Egyszer remélhetőleg valaki lesz olyan jófej, hogy megemlékezik róla egy akciófigurával, mint ahogyan azt a Lázadás névtelen hőseivel tették az alábbiakban.

Custom_rebel_ground_crew_pilot_rebel_alliance_dio_mechanic_Rogue_Squadron custom_rebel_pilot_agent_Keyan_Farlander_alliance_Rogue_Squadron_Rodian_wraith_ Custom_rebel_ground_crew_pilot_rebel_alliance_dio_mechanic_Rogue_Squadron_Indiana_Jones_Han_Solo Custom_rebel_ground_crew_pilot_rebel_alliance_dio_mechanic_Rogue_Squadron_A_Y_X_Wing

 

A harmadik kivágott jelenetben egy sullusti pilótát láthatunk, aki valószínűsíthetően egy B-szárnyú űrvadászbombázó pilótafülkéjében ül. Több teória is van a kilétéről, amiket az igazán elvetemült rajongók építettek fel hatodik epizód részletes elemzése során. A cikk írásakor úgy gondoltam leírom a saját gondolataim ezzel kapcsolatosan.

unknown_sullustan

A Jedi Visszatér filmben két sullusti pilótát láthatunk, név szerint Nien Nunbot és Ten Numbot. Az A Lázadók eligazítása fantázianevű jelenetében feltűnik egy sullusti B-wing pilóta, egyes hivatalos források szerint Ten Numb. Ő is a lázadók B-szárnyú vadászpilótáinak piros repülősruháját viseli, a rájuk jellemző formájú létfenntartórendszerrel együtt. Viszont egyes vélemények és a Hasbro által 2009 őszén a Legacy sorozatban kiadott figura azt sugallják, hogy mégiscsak egy másik sullusti a később kisebb szerepet kapó Nien Nunb látható ekkor. Ezt azzal magyarázták, hogy Nient csak az eligazítás után kérte fel Lando Calrissian a másodpilóta szerepére.

20160309_173433

Nunb újabb felbukkanása a vásznon Han és Lando párbeszéde során történik, amikor a földi kommandós alakulat vezetőjének kinevezett Solo kölcsönadja Calrissian tábornoknak a Millenium Falcon-t, hogy azzal vezesse a lázadó erők űrbéli támadását. Ekkor viszont már csak a piros repülősruhát viseli Nunb, a hozzátartozó létfenntartórendszer nélkül. Helyette egy fekete mellény és egy bőrsapka van rajta. Ebben a szerelésben látható később Lando másodpilótájaként is a második Halálcsillag elleni támadás során.

vlcsnap-2016-03-31-22h18m21s245

Az űrállomás felrobbanása és a lázadók győzelme után a bolygón ünneplő sokasághoz ismét csatlakozik egy piros repülőoverálos sullusti a nagy örömkodés közepette le is pacsizik egy pár lázadó katonával. A film készítői őt megint Ten Numbként emlegetik. Az érdekesség – legalábbis az elvetemült rajongók számára, mint amilyenek eme sorok írója tartja magát –, hogy Ten Numb karaktere háromszor is kiadásra került a Hasbro által, mégpedig minden egyes alkalommal fehér uniformisban, illetve a képregényekben is fehérben tűnt fel. Tehát két variáció elképzelhető szerintem. Nien az Halálcsillag pusztulása után átöltözött és már egyedül, egy B-szárnyút vezetve szállt le a bolygó felszínére, vagy valóban Ten Numbot láthatjuk ismét, viszont ez esetben valamit nagyon vlcsnap-2016-03-31-21h44m03s29összekuszáltak Lucasék és eléggé nagy– legalábbis számomra – folytonossági hibát hagytak a filmben.

Visszakanyarodván a harmadik sullusti pilótára valószínűsíthető, hogy egy A-szárnyú pilótát akartak ugyancsak megjeleníteni, kiindulva a karakter megformálásához használt bábú zöld uniformisából, ami az A-szárnyú pilóták öltözete. Viszont kering olyan teória is a zinternet bugyraiban, hogy eredetileg ő egy B-szárnyú űrvadászbombázónak a pilótája lett volna, aki a híres Dagger (Tőr) század kötelékében vette fel a harcot a Birodalom erői ellen. A repülős overál „hibás” színe azzal magyarázható, hogy a filmben is feltűnik egy B-szárnyú pilótaruhát viselő férfi vlcsnap-2016-04-10-22h20m16s46a már említett Lázadó Hangár jelenetben, aki viszont egy X-szárnyú pilóták használt sisakot visel (újabb anomália), valamint az sem elhanyagolható tény, hogy a pilótafülke egyáltalán nem hasonlítható az A-szárnyú elfogóvadászok pilótafülkéjéhez, melyet a korábban említett két pilótanőnél, valamint a film során is többször megfigyelhetünk. Szerencsére a kis névtelen sullustiról nem feledkeztek meg a rajongók, így ő is megkapta a neki kijáró tisztelet, ugyancsak egy figura formájában.

 

IMG_0380_zpsd3bc487d

Utolsó pilótánk egy mon calamari fajhoz tartozó, hivatalosan ugyancsak A-szárnyú pilóta, annak ellenére, hogy a pilótafülke ugyanaz, mint amiben a sullusti pilóta jeleneteit forgatták le.moncal Valószínűleg ő lett volna a vicces figura a filmben, aki oldja az űrben és az Endor holdján folyó harcok feszültségét. A Kasdan/Lucas forgatókönyvíró páros olyan mondatokat adott szerencsétlen névtelen calamari szájába, mint „Fried calamari tonight!” (Sült tintahal lesz ma este), „Boy, these humans are weird” (Öcsém, fura ez az emberi faj) és a kedvencem „I wish I could stop whirling” (Bárcsak abbahagyhatnám a pörgést). Az érdekesség ebben az utolsó mondatban, hogy mint az a B-szárnyúakról szóló cikkben részletesebben kifejtettem, ennek az űrhajótípusnak a pilótafülkéje folyamatosan egy helyben áll, míg a gép teste meg körülötte forog. Talán ez is egy utalás arra, hogy halképű barátunk mégiscsak egy B-szárnyúval repül. A karakternek egyébként szerencséje volt, ugyanis 2012-ben kiadásra került akciófigura képében is a The Vintage Collection tagjaként, így megkapta az őt megillető helyet a Star Wars fanatikusok szívében és vitrinjeiben.The-Vintage-Collection-A-Wing-Pilot_Big_2

Rövid értekezésen lezárásaként hozzátok fordulnék Kedves swminiatures olvasók!

Szerintetek minek köszönhető ez a nagy kavarodás a filmben és a háttéranyagokban a sullusti pilótákkal kapcsolatban?

Miért maradt ki a fent említett négy karakter a film moziba került változatából?

A napokban kijött a Rogue One előzetese – mint ahogy azt mi is megírtuk – és mint kiderült, újabb női főszereplő kalandjain keresztül ismerkedhetünk meg a messzi-messzi Galaxis történéseivel. Sok olyan véleményt olvastam viszont a különböző rajongói fórumokon, hogy már megint egy női főszereplő és ez milyen gáz már stb.

Tudtátok, hogy a Lázadók soraiban az eredeti trilógiát figyelembe véve, csak két pilótahölgy kapott akárcsak egy másodpercnyi vászonidőt is? Az egyik az írásom elején említett Sila Kott volt, míg a másik egy Jedi Visszatér lázadó eligazítása során feltűnő női X-szárnyú pilóta, akit sajnos félig kitakart Lando álldogálás közben. Legyen itt egy kép róla is:
vlcsnap-2016-04-10-22h47m52s118_2

Talán ennek is köszönhető, hogy az Ébredő Erőben kezd megfordulni kicsit a nemek aránya és olyan új karakterek is bekerültek a történetbe, mint Jessika Pawa, aki már most is hatalmas népszerűségnek örvend. Nektek mi a véleményetek erről? Szerintetek is jó úton halad a Star Wars ebben az irányban?

Kiváncsian várjuk a válaszaitokat addig is az Erő és az SWMINI legyen Veletek.

források:

  • Youtube
  • Wookiepedia
  • jedibusiness.com
  • Man’O War

Comments are closed.