Az SWMini szerkesztői mindig megpróbáltak naprakész vagy épp hiánypótló cikkeket létrehozni Nektek (amikor időnk engedi – equilan). Most sincs ez másképp! Összeszedve a fellelhető hivatalos információkat megalkottuk nektek a magyar nyelvű Star Wars Galaktikus térképet, melyen megtaláljátok az Eredeti Trilógia, az Előzmény Trilógia, Az ébredő Erő, Az utolsó jedik, az animációs sorozatok, valamint a Zsivány Egyes legfontosabb helyszíneit.

A térkép elkészítésénél elsődleges forrásunk a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent művek voltak, mint a Galaktikus Atlasz, Az ébredő Erő – Képes útmutató, Zsivány Egyes – Képes enciklopédia, Az utolsó jedik – Képes útmutató. Sajnos az animációs sorozatok nem minden bolygója kapta meg a hivatalos helyét a galaxisban, így csak azokat tüntettük fel, melyekről biztos információnk vannak.

A nagyításhoz vidd a kurzort a kép fölé. A cikk végén található linkről pedig letöltheted a teljes felbontású képet

Egy messzi-messzi galaxisban…

A Star Wars galaxisa egyike az univerzum trilliónyi (1018) galaxisának. Úgy tudni, hogy nagyjából 400 billió csillag építi fel ez a hatalmas világot, melyben 3,2 milliónyi lakott rendszer található. A galaxis középpontját a MÉLY MAG névvel illetik. Nagyjából hétezer fényév nagyságú területet, és csaknem 30 milliárd csillagot foglal magában. A csillagok nagy száma keltette gravitációs mezők, valamint a központjában található fekete lyuk miatt a tér-idő súlyosan deformálódott, így téve lehetetlenné a rajta keresztülmenő hiperűrutazást. Évezredek óta csupán a Mély Mag külső pere, az úgynevezett Horizont lakott. A Galaxis széle felé haladva a MAGVILÁGOK következnek számos ősi, fejlett, nagy tekintéllyel rendelkező és sűrűn lakott bolygóval. A Galaktikus Köztársaság és ebből adódóan a legtöbb galaktikus kormányzat a Magvilágokban született meg és terjesztette ki hatalmát a galaxis egészére. Itt található Coruscant, a Köztársaság egykori fővárosa. Az itt haladó hiperűrutak – mint például a Perlemiai Kereskedelmi útvonal vagy a Koréliai Út (egyéb fordításokban Koréliai Futam) – a kereskedelem fontos állomásává teszi a régiót.

A Magvilágokat a KOLÓNIÁK nevű terület öleli közre. Elnevezését onnan kapta, hogy ez volt az első terület, amit kolonizáltak. A Galaxis leggazdagabb világai közül sok ebben a régióban található és az iparilag fejlett vidéket gyakran nevezik a galaxis gazdasági motorjának. Az itteni bolygók gyakran túlnépesedettek, az ipar mellett magas szintű kultúra jellemzi népeit. A Kolóniákat követően a BELSŐ PEREM nevet viselő területhez érünk. Eredetileg csak a Perem nevet viselte, mert akkoriban ez volt a legszélsőbb ismert terület. Lakói inkább azt tartják magukról, hogy a Mag régióihoz tartoznak, míg a külső vidékek lakóit hajlamosak megvetni. Azonban köztudott, hogy irigyek a ténylegesen a Magvilágokhoz tartozó szektorok gazdagságára. Mivel a Perem és a Mag között helyezkedik el, stratégia szempontból kulcsfontosságú terület, így a Klónok Háborúja során nagy csatákat vívtak itt. A TERJESZKEDÉSI RÉGIÓ olyan vállalat-ellenőrzésű világoknak ad otthont, melyeket erős és profitorientált társaságok irányítanak, kitermelve a bolygók nyersanyagait, fémeit, érceit. Miközben a lakókat elnyomták, a nagy cégek egész csillagrendszerek ásványkincseit termelték ki a Koréliai Út mentén. Így aztán hamarosan nyugtalanság és elégedetlenség tört ki a polgárok körében. E pusztítás akkora méreteket öltött, hogy a kolonizáció áttevődött Perlemiai kereskedelmi útvonalra, létrehozva ezáltal az északi kiöblösödést a Belső Perem határán.

A KÖZÉPSŐ PEREMet alkotó bolygók jóval kevesebb természetes forrással rendelkeztek, lakosságuk is jelentősen kisebb; éppen ezért az itt élők számára mindenért keményen meg kellett dolgozni. A terület meghódítása a Terjeszkedési Régió benépesítését követően vette kezdetét. Mivel a gazdasági szerepet a Terjeszkedési Régió tartotta meg, a Külső Peremvidék pedig leginkább a törvénytelen eljárások színhelyévé vált, a Középső Perem olyan sikeres gazdaságot épített ki, melynek alapja az alacsony költségű gyártás és mezőgazdaság.  A KÜLSŐ PEREMVIDÉK alkotja az ismert Galaxis szélét. A Magtól való távolsága miatt a kormányzat ereje annyira nem jelentős ezért számos szakadárnak, menekültnek vagy szabadság-keresőnek vált otthonává, de ugyanezen okok miatt a törvényen kívüliek is menedéket találtak itt tovább folytatva erőszakos életüket. A kereskedelmi hiperűrutak mentén található bolygók a vidék legfejlettebb régióit alkotják. Itt található a Hutt Űr is.

A galaktikus társadalom határát a VAD ŰR jelenti, elválasztva az ismert régiókat az ismeretlentől. Bár nem egy hivatalos megnevezés, mégis sokan nevezik így a Galaxis e részét. Az „Ismeretlen Régiók” a Galaxis nyugati szélét jelölik, melyek még nem kerültek felfedezésre. Ez egy nagy kiterjedésű régió, mely kívül esett a galaktikus korongtól. Csupán néhány milliárd csillagot tartalmazott a Galaxis 400 milliárdjából. Így aztán alig vezetett biztonságos hiperűrútvonal a régión keresztül. Szép számmal voltak csillagködök, csillagcsoportosulások, galaktikus napgyűrűk. A Galaktikus Birodalom számos expedíciót irányított az Ismeretlen Régiók területére a szektorai megismerése és leigázása érdekében.

Bár a számtalan bolygónak csupán töredékét ismerjük a kánon világából, míg így is temérdek anyagot tudnánk összegyűjteni róluk. Ezért az elkészült térképet négy vízszintes sávra bontottuk, és ennek megfelelően mutatjuk be nektek az egyes bolygókat a jövőben.

Addigi is jó böngészést és…
Az SWMini legyen Veletek!

A Star Wars – A Galaxis térképét ezen a linken éritek el. A fájl nagy mérete miatt, nem tanácsos mobilnettel nekiesni!