„- Régóta várok rád Obi-wan! Most végre találkozunk. Ezzel bezárul a kör.
Tanítványodként hagytalak ott, s most én vagyok a mester!
– Csak a gonosznak lehetsz mestere Darth!”

A fenti párbeszéd az 1977-ben mozikba került Egy új remény-ben hangzik el Darth Vader és az öreg Jedi mester, Obi-Wan Kenobi között a film egyik fontos jelenetében. Így 40 évvel az első film kijövetele és az azóta elkészült előzménytrilógia után jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy az idősödő Kenobi miért nem Anakinnak szólította egykori tanítványát, hiszen az együtt töltött 13 év alatt szoros barátság, már-már testvéri szeretet alakult ki közöttük – igaz ennek sajnos véget vetett Anakin árulása és a mustafari párbaj. Mégis sokan tették fel azóta is a kérdést, hogy miért így nevezi Obi-Wan egykori padawanját és harcostársát, hiszen pontosan tudja ki rejtőzik a fekete sisak alatt.

Ahogy arról már írtunk, a most megjelent „Star Wars: From A Certain Point Of View” című antológia gyűjtemény 40 rövid, érdekes történetet tartalmaz a klasszikus trilógia időszakából.

Az egyik ilyen rövid novella pont az előbb feltett kérdésünkre ad választ. Miután Vader „halálra sújtja” volt mesterét, Kenobi teste eltűnik, eggyé válik az Erővel és megkezdődik átlényegülése Erő-szellemmé. Ezalatt a folyamat alatt Obi-Wan visszatekint életére, az elszenvedett veszteségekre, Anakinhoz fűződő mély, baráti kapcsolatára és magára a párbajra is a Halálcsillagon. A novellát elolvasván, konklúzióként lényegében az szűrhető le, hogy miután újra találkoztak, a fekete páncélos alakban olyan mérhetetlen gyűlöletet és gonoszságot vélt felfedezni Kenobi, amely alapján egyszerűen képtelen volt igazi nevén, Anakinnak szólitani Vadert. Ugyanis egykori barátjához még mindig erős érzelmi szálak fűzik, míg az előtte álló félig-robot Sith szöges ellentétben áll minden olyan dologgal, amit Anakin Skywalker valaha is képviselt.

Így már érhető a dolog, nem? 😉 Ti mit szóltok ezekhez az apró, új, de lényeges információkhoz?

Az SWMini legyen Veletek!