UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

A Star Wars Jedi Visszatér záróképsoraként láthatjuk, ahogyan Anakin Skywalker, Yoda, és Obi-Wan Erőlélekként mutatkoznak együtt. Ennek láttán mindig egy kérdés ötlött fel bennem: Ha tudjuk, hogy Qui-Gon volt az első Jedi, aki elsajátította ezt a képességet, és azt is tudjuk, hogy ő volt az, aki megtanította Yodának, és Obi-Wannak ezt, akkor miért nem láttuk őt ott a többiek mellett? Lássunk neki!

 

Elöljáróban annyit, hogy mielőtt csőstül nekiesünk a megválaszolásának, le kell tisztáznunk bizonyos dolgokat.

image2Elsőnek meg kell értenetek, hogy hogyan válhat valakiből a Star Wars Univerzumában Force Ghost, vagy Erőlélek. A titka, hogy valaki megőrizze a testét, és elméjét halála után, és az manifesztálva jelenjen meg, egy különleges tréning elsajátítása után lehet előidézni. Nehézsége abból adódik, hogy halál után az egyén eltávozik az élő erőből, és a kozmikus erő részévé válik, ilyenkor elvész minden kötődése az élő erőhöz, például az „én” tudata is. Az élő erő az erő azon része, mely áthat, és körbe vesz minden élőlényt. A kozmikus erő pedig ennek a nagyobb csoportja, amely magába foglal minden eddig élt személyt, és egyben tartja mindezt. Az erőlélek képesség kizárólag a jediknek, annál is inkább az erő világos oldala által érhető el. A sors fintora, hogy a sithek, akik az örök életet keresték sosem érhették azt el ezzel a módszerrel.

uqykhecÍgy hát a kérdés adott: hogyan kommunikált Qui-Gon Yodával? Hogyan tanulta meg egyáltalán? És héééé….! Hiszen Mortison Obi-Wan előtt megjelent Qui-Gon teljes valójában! Hehe…bizony, de erről majd később.

Qui-Gon mindig is egy különc jedi volt, a maga útját járta, de elvitathatatlan tőle az a tény, hogy nagyon szoros kapcsolatban állt az erővel. A Jedi Rendben így hirtelenjében nem tudok mondani 2-3 jedinél többet, akik ennyire átadták magukat az erőnek, jobban mondva az élő, vagy eleven erőnek. 12Ugyanis Qui-Gon – akárcsak későbbi tanítványa Obi-Wan – ellentétben számos kortársával sosem a saját céljára használta fel az erőt. Alávetette magát teljesen, hagyta had vezesse őt. Valószínű ez a kapcsolat vitte őt arra a bolygóra, amit szimplán Erőbolygónak neveztek, és az Univerzum központjába található meg. Nem meglepő, hogy a bolygón elképesztően érzékelhető volt az Erő, és a midikloriánok szülőbolygója is ez a hely volt. image_942382fcQui-Gon – ahogyan majd Yoda is – kapcsolatba lépett a bolygón található papnőkkel, akik már elsajátították az erőlélek képességet. Ez az öt lény képviselte a kapcsolatot a kozmikus erővel, és az élő erővel.

yodadagobahlightQui-gon miután bizonyította rátermettségét, megkezdték a tréningjét, akárcsak később Yodának. Ezen próbák során Qui-Gon rájött, hogy a fizikai halál után az egyén eltávozik az élő erőből, és a kozmikus erő része lesz, magyarán eggyé válik az erővel. Ezen folyamat alatt lehetőség van, hogy az individuum megőrizze tudatát, és erőlélekként jelenjen meg, a kapcsolat miatt az élő erő, és a kozmikus erő között.

A papnők útmutatásával Qui-Gon megtanulta és alkalmazta, hogy hogyan válhat eggyé az erővel halála után, miután Darth Maul megölte őt a nabooi csatában. Bár ez végül sikerült neki, alakot ölteni mégsem tudott, ugyanis a felkészülését nem tudta befejezni, így teljes személyében nem tudott megjelenni, viszont a tudatás így is megőrizte. Így, bár Qui-Gon nem jutott el arra a szintre, hogy erőlélekként megmaradjon, mégis képes volt kapcsolatot létesíteni az élőkkel, és utat mutatni nekik. Erre láttunk számos esetet, például amikor Anakinhoz szólt, aki a buckalakókat mészárolta le; vagy amikor Yodát indította el ugyanazon az úton, amit ő is végig járt.

mortissurfaceÍgy már csak egy kérdést kell megválaszolnunk, hogy láthattuk Qui-Gont teljes valójában a Mortis bolygón, amikor megbeszéltük, hogy erre nem képes?

Nos, a válasz igen egyszerű: a bolygó melyen tartózkodtak, az galaxis ismert határain túl volt található, és az összes Erővonalnak a gyűjtőpontjában feküdt. Ennek következményeként a bolygón olyan hatalmas volt az erő jelenléte, hogy még Qui-Gon is képes volt alakot ölteni, és erőlélekként megjelenni volt tanítványa előtt.

 

Az Erő, és az SWMini legyen veletek! 🙂

 

Forrás: Star Wars Reading Club csatorna

A cikk videoblog formában is elérhető! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Muháháhá, ez nagyon jó :DDD
    Ez egy kitalált világ, pszeudomitológia, a saját szabályrendszerével, semmi értelme a „valósághoz” viszonyítani… már ha a te esetedben lehet ilyesmiről beszélni.