Aki nézi a Rebels sorozatot annak beugorhat a jelenet amikor Ezráék elkötnek egy TIE Fightert a jó képességű lothali birodalmi helyőrségtől, majd alaposan elrejtik. Most előrekerült, kicsit megtuningolva. És elsősorban nem a paint job-ról beszélek.

rebel-sabine-tie-600px

A legtámogatóbb hajó

swx59-ahsoka-tanoVoltak már support szerepre szánt hajók a játékban, de talán egy se volt annyira támogatóra tervezve, mint az „új” TIE. Vannak olyan pilótaképességek amelyek csak csapatban használhatóak, ott viszont nagyon erősek. Ilyen volt eddig tipikusan Biggs, Kyle Katarn, vagy az új ARC-170 pilóta Shara Bey. Ahsoka Tano nem elég, hogy messze az egyik legerősebb hatást birtokolja ezek közül, de messze a legolcsóbb is, hogy maradjon hely a nehéztüzérségnek.

Vannak olyan hajóink amik 8-as PS-en vannak, de nem akarod a Veteran Instinctre ellőni az Elit Pilot Talent-jüket (EPT), de szeretnél arc dodge-onli velük. Hát itt a végtelen magas pilótaszintet generáló support: Ahsoka. A Harci Fázis elején egy fókuszért cserébe adhatsz egy akciót egy tőled Range 1-re lévő hajónak. Mivel free action-t ad ezért erre triggerelődhet a Push The Limit-ünk (PTL), vagy az Experimental Interface-ünk, így akár 2 akciót is tolhatunk a Harci Fázis elején. Így már nem is hangzik olyan rosszul egy 8-as pilótaszintű (PS) PTL-es Corran Horn egy Engine Upgrade-del.

swx59-captured-tieEzt még kérem lehet fokozni az új Rebel TIE Fighter Only modification-nel, amivel a nálunk kisebb pilótaszintűek nem támadhatnak minket, amíg mi meg nem csináltuk az első saját támadásunkat (vagy ki nem lőttek mindenkit körülünk). Ha felpakoljuk a színes kis csodánkra a Captured TIE-t, mellé bepattintunk egy Veteran Instinct-et, és onnantól kezdve a 9-es PS alatt már nem is lő ránk kb. senki, mi meg vígan osztogatjuk az akciókat.

Ebben a két kártyában ezért nem merült még ki a hajó támogató jellege, mert a csomagban van egy, a Wave 10-re meghirdetett új típusú Condition kártyát osztogató pilóta Rex Kapitány, a volt rohamosztagos.

swx59-captain-rex-ship swx59-suppressive-fire

Zavar, hogy a Phantom 4-5 kockával aprítja a hajóidat? El se kell találnod, elég csak rálőnöd, hogy a következő körben eggyel kevesebb pirosat vágjon a fejedhez. Ráadásuk a kártya nem korlátozódik elsődleges fegyverre. Pont ilyen jó, ha nem jobb a Twin Laser Turrets (TLT), a Heavy Laser Cannon (HLC), vagy bármelyik torpedó ellen. Már csak életben kell tartanunk Rexet.

Mert a lopott mindig jobb

Szóval nem elég, hogy a Lázadás kötelékeibe betol az FFG egy ikonikus Birodalmi hajót, de határozottan meg is tápolja, hogy hadd sajogjon még jobban a Birodalmi játékosok szíve.

swx59-sabines-masterpiece

Már azzal se értettem egyet, hogy néhány Rebel hajó megkapja az eddig Scum Only Illicit Upgrade szlotot (Heroes of the Resistance – YT-1300 / YT-2400), de azt még elfogadtam, mert tematikusan belefér a csempészhajókba. De, hogy egy birodalmi hajót is fel lehet szerelni vele, de ráadásul úgy, hogy az erő sötét oldala nem használhatja, ez szerintem már túlmegy a jóízlés határán. Már szinte látom is magam előtt a FFG termékfejlesztési részlegét ahol a világ leggonoszabb emberei sátáni kárörvendésben tobzódnak. Amúgy kösz az új FAQ-ért (RIP Triple Jump 2016-2016)!

Oké-oké megígérem, félreteszem zsigeri ellenérzésemet a Lázadó frakció túltolása miatt és a cikk hátralevő részében max 2-3-szor fogom csak ezt felhánytorgatni.

swx59-emp-deviceSzóval. Kemény 1 pontért kaphatunk 1 Crew, és egy Illicit Upgrade szlotot a hajónkra. A Crew azért nagyon jó mert ha végignézzük a pilótakártyákat és az ide vonatkozó fejlesztéseket, akkor egész mókás kombókat tudunk összerakni.

Csak példának okául már látom magam előtt a Recon Specialist-es Ahsokákat, hogy ezért ha mégis szembetalálnánk magunkat egy Vaderrel akkor se maradjunk teljesen védtelenül. Vagy ha fantáziadúsabb kombinációkban gondolkodunk akkor a Crew szlotba beültetjük a Ghostból Sabinet, az Illicit Upgradehez felpattintjuk a vadi új EMP-énket, és kis TIE aljára felrögzítünk még egy olyan bombát amelyet nem szégyellünk. Kezd alakulni a kép?

Fogjuk a szépségesre pingált hajónkat és beszambázunk Range 1-be az ellenséges vadászokhoz. Eddig pipa. Utána ionizálunk minden nyomorultat közvetlen környezetünkben. Pipa. A Captured TIE fejlesztésünk még nem esett le, mert nem támadtunk. Elmorzsolunk egy gonosz, kissé kárörvendő mosolyt. Pipa.

swx59_suppressive-fire_diagram-2a

Itt még nem ér véget szegény ellenségünk megpróbáltatása. Mivel egészen pontosan meg tudjuk mondani, hol lesz ezután az összes ionizált barátunk, ezért ez egészen jó alkalom arra, hogy elsüssük a beraktározott Proton bombánkat.

swx59_suppressive-fire_diagram-2b

Ha nem robban fel instant a célpontunk egy Direct Hit-ben, vagy egy Major Explosion-ben a Sabine Crew képességével még mindig befejezhetjük a munkát. 

UPDATE: Írta az FFG, sőt írja a mai napig

JÁTÉK!

Melyik olvasó találja meg, hol a hiba a fenti gondolatmenetben? Persze könnyű elhinni, hogy az FFG ismeri a saját játékát. De a marketingesek úgy tűnik, nem komoly X-Wing-es arcok, a mai napig így szerepel ez a cikk, pedig angolszász játékostársaink komoly levélözönt zúdították rájuk.

Ionizált hajó NEM rak le tárcsát, tehát NEM is fordítja fel, így NEM tud (ilyen típusú)bombát lerakni. Arról nem beszélve, hogy a két TIE nevetséges egyszerűséggel ki tud Barrel Roll-ozni a bomba elől, amire illene számítani, ha már RENGETEG pontot beleöltünk ebbe a trükkbe. 

Mindenkinek van egy álma. Az enyém a hiba nélküli X-Wing-es cikk az FFG-től. 

Verdikt

Ha mindent összevetünk akkor igazából a Lázadás nem egy TIE Fightert kapott. Oké a figura ugyanaz, és a hajó alapértékei megegyeznek. De funkcióját tekintve egy teljesen más hajó lett a végeredmény. Az eredeti TIE egy swarm hajó. Sokat hozol belőle és lassan feleszik az ellenfelet. Mivel a Sabine’s TIE kiegészítőben minden pilóta Unique, ezért eleve alkalmatlan a tömeges használatra. A fejlesztésekkel teljesen új irányba lehet elvinni listabéli szerepét, és olcsó pontértéke miatt elég sok buildbe lehet majd egyet-egyet rakni belőle. Szerintem fogjuk látni bőven a hajót, ha máshogy nem is, legfeljebb majd magát a figurát Howlrunnerként 😉

swx59_layout