ro1Kicsiny szerkesztőségünk tagjai megneszelve, hogy egy új Star Wars film kerül a mozikba, különböző városok különböző mozijaiba szivárogtak be, hogy SPOILERMENTES kritikával adják tudtára a világnak: A HALÁLCSILLAG elkészült és nagyot üt! Azaz milyen is ez a Zsivány Egyes.

Egy vagyok az Erővel, az Erő velem van! – Epicneo

Régi Star Wars rajongóként már átéltem egy két csalódást az eredeti trilógia különböző folytatásaiban, amik közt voltak kellemesek és nem annyira kellemesek. Ezúttal is voltak elvárásaim, de nem túl nagyok. Na most ezt nemhogy sikerült megugrani, de olyan szinten túlszárnyalta a film, hogy bátran állítom, hogy az utóbbi 30 év legjobb Star Wars élménye került a vászonra! Komolyan! Nem a történet miatt, hiszen mindenki tudja a végét, de a hangulat, a látvány és az egész valami fergeteges!

r3

A tavalyi VII. is igyekezett egyszerre újat és régit adni, amit több kevesebb sikerrel meg is valósított. Bár az egész, az eredeti trilógia által megformált Star Wars univerzum egy mese, számomra mégis azt tette annyira élővé és hihetővé, hogy a negatív karakterek nagyon erőteljesek akiket tényleges diadal legyőzni. Maga a Birodalom egy félelmetes szervezett, amely joggal uralja a galaxist. Például Darth Vader és Tarkin egyszerre testesítik meg az erőt és az intellektust és csak nagyon picin (a szerencsén az Erőn) múlik, hogy végül győz a jó.

Mai fejjel nézve talán nem elég színesek már ezek a filmek. Nincsenek igazán árnyalt jellemek, a jó jó, a rossz rossz. A Zsivány Egyes is igyekszik egyszerre újat és régit mutatni. Régi és új karakterek szövik a történet hálóját egy már ismert, de mégis ismeretlen végkifejlet felé. Itt is vannak „jók”, akik inkább kevésbé rosszak, mint a másik oldal. Sokkal élőbb, hihetőbb és modernebb lett az univerzum a Zsivány Egyes által, de mindezt úgy teszi, hogy nem lógnak ki a 80-as években megálmodott technológiák. Nem tudok mást mondani: Zseniális.

r2

Rengeteg új helyszínnel és karakterrel bővül az univerzum, nem beszélve az új grandiózus ütközetekről. Minden ismerős, de mégis új és nem Episode VII koppintással, hanem tovább gondolva, mélyítve azt. A modern technológia akár a halottakat is visszahozza a filmbe és a csatákat sem korlátozza többi. Kell 200 TIE vadász? Tessék!

Hogy néhány napfoltot is vegyítsek az új film csillagába. Az elején nekem hiányzott a Star Wars felirat. Értem, hogy ez nem része a nagy folyamnak, de akkor is. Elfért volna, na. A másik jóval zavaróbb tényező a magyar szinkron néhol botrányos minősége. Valójában két karakterről van szó – a többieknek elismerésem – de ők ketten nagyon nem értek oda. Aki látta a filmet tudja a miről beszélek, aki nem, az inkább nézze meg angolul (is;)).

Szóval hölgyeim és uraim: Irány a mozi!

(9/10 – 10/10 angolul)

Üt meg hat! – Corel

Jó volt. Volt benne minden ami kell egy Star Wars fimlhez. X szárnyú, csillagromboló, dráma, hentelés … áhh, menj és nézd meg. 11/10 (mert hát olyan volt mint a pálinka. Ütött. Meg mint az aszpirin! Az meg hatott! Üt meg hat, az meg 11)

r4

Komolyra fordítva a szót. A film csak azért Star Wars, mert tele van Star Wars cuccokkal. X szárnyú, AT-ST, Birodalom, felkelők, az eredeti trilógiából visszakacsintó karakterek, a rajongók részére eldugott kis utalások. Minden meg van benne, amit bármelyik véresszájú SW rajongó kívánhat. És itt vége is. A mozi többi része, pedig kicsit olyan, mintha a Ryan közlegény megmentése című filmet kereszteztük volna bármely „Quest” alapú kalandfilmmel, és hozzá adtuk volna az Erőt, és a Karib tenger kalózai képi világát. Az ember szótlanul jön ki a moziból …

Spoiler mentesen csak annyit, hogy a srácok az egeres cégnél nagy huncutok ám! A bemutatók kb 60%-a nem volt benne a filmben. 🙂

Az egyetlen negatívum ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Az pedig a szinkron. Gyalázat. Aki tehet, eredeti hanggal nézze meg.

Úgy visongtál néha, mint egy óvodás kiskölyök – equilan

NAGYON nehéz mindenféle spoiler elkottyantása nélkül írnom a filmről. Alapjában véve mind a látvány, mind a film hangulata egyből beszippantja az egyszeri mozinézőt és tátott-szájjal néz, mint az a bizonyos Rozália a filmszínházban. Ha csak mint egy sci-fire/akciófilmre tekintek, Nálam akkor is meg kapja a 10-ből a 9 pontot, mert lehet benne izgulni (és tényleg!) hiába is sejted a film végét, lehet nevetni és vannak bizony elgondolkodtató részei is a Zsiványnak. Mindezek mellé pedig ott van az a millió kis kikacsintás, összekacsintás amit egy hardcore Star Wars fanatikus is értékelni tud. Ezúton is elnézést kérek a körülöttem ülőktől, ahogy Jobbik Felem a film után meg is jegyezte „Ezek szerint tetszett a film, mert úgy visongtál néha, mint egy óvodás kiskölyök”.

r1

Vannak logikai bukfencek a Rogue Oneban amikről egy későbbi alkalommal hosszabb értekezést szeretnék írni (főleg úgy, ha hazaérkezvén egyből letoljuk Az Új Remény-t 😉 ), de akkor is csak azt tudom mondani, ez biza’ 10/11. Gratulálok a készítőknek és még-még-még-lécci!

Rohamosztagosok a Corvin moziban!

Hogy az élmény 140% -ig fokozzuk a Csillagok Rajongója Jelmezes Rajongói Klub, a Cosfighters, a Barcraft és a – régi jó barátunk – Geekhub segítségével Star Wars templomává változtattuk a Corvin mozit. De minden szónál többet ér jó néhány kép!

Az SWmini legyen továbbra is Veletek!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Megnéztem,valóban nagyszerű film. Ugyanakkor nem tudok elmenni pár probléma mellett. Mintha a film 60%-át újraforgatták volna.. Nem tudom megmagyarázni..Egy rossz érzés:) Másik bajom Vader Nagyúr. Valahogy nem állt össze. És nem csak a borzalmas szinkron miatt.

    Mindezek ellenére az uccsó 45 perc az amit régóta vártam. Névtelen hősök,háború, önfeláldozás.
    10/10

  2. Megnéztem én is, tényleg nagyszerű film 🙂 ! Már alig várom ,hogy DVD-ben a gyűjtemény mellé tehessem ,és „folytatásban” is megnézhessem . De még is ,az a bizonyos rossz érzés…. De mitől???
    Nem a komor hangulata miatt,pont ezt vártam…Talán attól az utolsó pár képkockától ,attól a bizonyos Leia Organa CGI – től kivert a víz.Lehetett volna jobb is…Remélem DVD kiadásra kijavítják,a pocsék szinkronnal egyetemben.De azért 10/10 ….