Cody parancsnok. Elérkezett a pillanat. Hajtsa végre a 66-os parancsot.

 

A 66-os parancs. A rendelet, mely az egész Jedi Rend teljes kiírtását jelentette volna. Ahhoz, hogy megértsük a 66-os parancs hatását, elsőnek meg kell értenünk a Galaktikus Köztársaság „számára” elkészített hadsereget, a klónkatonákat, és a háborúban betöltött szerepüket.

jango_fett_and_the_clone_army__redone_1920x1080__by_larsvand-d5jxamuJedi mester Sifo-Dyas úgy érezte, hogy a Köztársaságot hatalmas veszély fenyegeti. Ennek érdekében, a Tanács tudta nélkül (és Darth Plaguies segítségével) elutazott a Kamino bolygóra, melynek lakói nagy tudásra tettek szert a klónozó technológiákban. Miután megrendelte a hadsereget a Köztársaság számára régi barátja, a most már Sith Nagyúr Dooku Gróf, Tyranus néven megölette őt. Miként a hadsereget is a Sithek részét képezték, így nem engedhették ki teljesen az irányításuk alól. Így a klónozók részére átnyújtottak egy bionikus chipet, amely tartalmazta a 66-os parancsot. Ez a chip teljesen észrevehetetlen maradt, a részben szerves mivolta miatt, egészen addig, amíg ki nem adták az utasítást. Aktiválása után, a chip a klónokat maximálisan engedelmes katonákká változtatta át, akik gondolkodás nélkül végrehajtják a kiszabott feladatot a főkancellártól.

PrematureExecution-TUA háború vége felé közeledve a bio-chip, és vele együtt a 66-os parancs is majdnem kiszivárgott, az egyik klónkatona CT-5385, becenevén „Tup” miatt. Akinél egy meghibásodás miatt, automatikusan aktiválódott a 66-os parancs a Ringo Vindáért folytatott harc közben. Tup Jedi lovagok oldalán harcolt, akik mit sem tudva az elméjében lezajlott változásokról és tovább küzdöttek. Tup a parancs értelmében azonnal lelőtte felettesét, megölve ezzel őt. A Köztársaság visszavonult az offenzívából, és Tupot, valamit társát CT-5555-öt, más néven „Fives”-ot Kaminóra küldték további vizsgálatokra.

Darth Sidious, és Darth Tyranus féltek, hogy a Köztársaság esetleg tudomás szerez idejekorán a tervükről, ezért ennek érdekében a klónozókhoz fordultak (akik tudtak a chipről). NévtelenA Kaminóiak azt állították, hogy Tup rendellenes viselkedését egy vírus okozta, amit természetesen Fives nem hitt el. Titokban tovább vizsgálódott, mialatt mindenhol az útját állták. Végül számos vizsgálat után rátalált a társa agyába helyezett chipre, aki a művelet után meghalt.

Fives egy orvosi droid AZ-3 segítségével rájött, hogy az ő agyában, sőt az összes klónkatonában megtalálható ez a chip. Jedi mester Shaak Ti vezetésével Fives-ot visszavitték a Coruscantra további vizsgálatokra, ahol találkozott szemtől szembe Palpatine főkancellárral. Fives rájött, hogy a kancellára is sáros az ügyben, és egy ügyes húzással elhitette a Jedikkel, hogy Fives megkísérelte megölni őt. Az igazság birtokában Fives megpróbálta elmondani Anakin Skywalkernek, és Rex kapitánynak a nyomozása eredményét, de egy klóncsapat rájuk talált és megölték Fives-ot. Rex a kevés információ alapján később szintén megtalálta a chipet, és még két társával, Wolf parancsnokkal, és Gregor parancsnokkal eltávolították azt, így amikor a rendeletet kiadták őt nem engedelmeskedtek neki.

Das_Jennir_escapes_Order_66Miután Dooku, és Sidious elvarrták a megmaradt szálakat titkuk nem derült ki a Jedik előtt. Így nyugodtan folytathatták a Nagy Tervet, és a klónháború tovább dübörgött szerte a galaxisban. A konfliktus vége felé a Jedik népszerűsége zuhanásnak indult, ugyanis elhitették a köznéppel, hogy a Jedik a háború kiszélesítését, és folytatását preferálják.

Palpatine ezt fel tudta használni önmaga népszerűsítésére, mint aki kényszerből dönt úgy, hogy folytatni kell a háborút. Dooku gróf, és Grievous tábornok halála után úgy tűnt véget érnek az összecsapások, bizonyos szempontból ez igaz is volt. Palpatine felfedte magát az ifjú Skywalker előtt, hogy ő a Sith Nagyúr, akit a Jedik oly régen keresnek, és hogy az egész csatározás az ő indíttatására történt. Skywalker értesíttette Jedi mester Mace Windut, aki további három társával (Kit Fisto, Agen Kolar, és Saesee Tiin) megkísérelte letartóztatni Palpatine-t. Próbálkozásuk egy fénykardpárbajba torkollok, ahol Palpatine Mace Windu kivételével megölte mindegyiküket. maxresdefaultA végső csapás előtt Anakin levágta Windu kezét, ezzel téve őt fegyvertelenné, beteljesítve teljes átváltozását a Sötét oldalra.

Miután Palpatine „megölte” Windut és átkeresztelte Anakint Darth Vaderré, kijelentette, hogy a Jedik puccsot hajtottak végre, és mától a Köztársaság ellenségei. Vadert elküldte a Jedi Templomba, hogy ölje meg az ottani Jediket, jó maga pedig kapcsolatba lépett Cody parancsnokkal, és kiadta a 66-os parancsot. Az irodában elkészített felvételekkel Palpatine végképp meggyőzte a szenátorokat, és maga mellé állította az egész Szenátust a Jedik árulásáról.

Vader_SidiousAz ezt követő mészárlás során több száz Jedit öltek meg korábbi társaik, barátaik gondolkodás nélkül, néhány perc leforgása alatt. A Szenátus teljes támogatása mellett, és a Jedi Rend elsöprése után Palpatine kikiáltotta az Első Galaktikus Birodalmat, magát pedig Uralkodónak/Császárnak. Vaderrel az oldalán Sidious beteljesítette a Sithek Nagy Tervét, és a tanítványával uralták a galaxist.

A 66 parancs közvetlen hozadéka a túlélő Jedik felkutatása, és levadászása. Ezt nevezzük a Nagy Jedi Tisztogatásnak, ami a Jedi Rend teljes összeomlásához vezetett.

A 66-os parancs néhány áldozata:

– Ki-Adi-Mundi

– Plo Koon

– Barriss Offee

– Stass Allie

– Luminara Unduli

– Cin Drallig

– Jocasta Nu

– Du Mahn

– Sian Jeisel

– Saras Loorne

– Simms

– Traavis

– Sev

– Nem Bees

– Etain Tur-Mukan

– Számos meg nem nevezett ifjonc, padawan, lovag, és mester

Köszönöm, hogy elolvastad!

Videókért látogass el a Star Wars Kisokos csatornára, és mint mindig az SWMini, és az Erő legyen veletek! 🙂

Források:

-Wikipédia kapcsolódó anyagai