UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

Az egyik legismertebb Sith képesség a Force lightning vagy Erővillám, viszont Darth Vader talán az egyik legikonikusabb Sithlovag és gonosztevő, sosem demonstrált ilyet. Miért van ez?

maxresdefault

Darth Vader az egyik leghatalmasabb a Sith urak körében, és mégsem láttuk sem a filmekben, sem pedig könyvekben azt, hogy használta volna ezt az igen gyakori képességet. A válasz abban rejlik, hogy a mustafari párbaj óta Vader nem rendelkezik organikus végtagokkal, és a végén már inkább gép volt, AnakinArmmintsem ember. Az Erővillámoknál láthatjuk, hogy a felhasználó ujjvégéből kiáramlik több villámszerű elektromos nyaláb. Épp ez lehet a valószínűsíthető ok, hogy Vader miért nem használta ezt a készséget. Az Ő ujjhegye, és az egész alkarja mechanikus volt, ami tökéletesen vezette, az áramot. Vader esetében ez a képesség több fájdalmat okozott volna neki, mint az ellenfelének.

Vader, a Kaiburr kristály használata közben
Vader, a Kinetite használata közben

Ettől függetlenül, több mint valószínű, hogy rendelkezik a szükséges tudással, hiszen láttunk példát rá, amikor alkalmazta a Kinetite-ot, az Erővillámok egyik válfaját. Ezen képesség magába foglalt egy Erő által feltöltött energikus gömböt.

Érdekessége, hogy szilárd anyagként működött, és lehetőség nyílt a mozgatására. Azonban ez egyetlen egyszer volt látható, és csakis a Kaiburr kristály közvetlen közelében kivitelezhető.

Vadernek nincs sok szerencséje a védekezés terén sem hiszen, ha fénykardjával nem képes blokkolni a feléje áramló villámokat, akkor az igen komoly hatás gyakorol a kibernetikus berendez5599047869_39da927694éseire, azon belül is az életfenntartó rendszerére. Vader, harc során a sebezhető pontjait próbálta védelmezi. E köré építette az egész harcmodorát. Ennek érdekében sajátította el az Erőelnyelés képességet, de több mint valószínű, hogy ezért nem tudta olyan szintre fejleszteni, hogy Erővillámokat nyeljen el, mert az károsította volna az életfenntartó berendezéseit.Vaderabuse

Az idő múlásával beépített a ruhájába olyan kapcsolókat, amelyek limitált védelmet nyújtottak számára az Erővillámokkal szemben. Ám ez sem tart ki sokáig, pláne olyan ellenfelek ellen nem, akik köztudottak az Erővillám jártasságukról. A ruhát Palpatine direkt úgy építette meg, hogy ne legyen túlontúl erős. Ennek érdekében számos hibával látta el a konstrukciót, amiket Vadernek az idő múlásával kellett kijavítania. A mozgástartomány nem volt teljes; a szintetikus bőre sokszor érintkezett a ruhával, ami irritációt okozott; a mellén lévő panel néha minden ok nélkül lekapcsolt; ezenkívül a légzés is nehézséget okozott.

Ezekkel a negatív hatásokkal Vader az évek során megtanult együtt élni, és legvégső esetben, ha a ruha használhatatlanná válik, képes volt életben tartani magát pusztán az Erő segítségével. Számos forrás megemlítette, hogy Palpatine rendelkezett Vader ruhájának egy korszerűsített változatával, amiben kijavította az általa elhelyezett hibákat, és például sokkal nagyobb mozgástartományt engedélyezett a használójának. Gondolom senki számára nem meglepő, hogy Vader sosem használhatta ezt a ruhát, ugyanis Palpatine félt attól, hogy így Vader végül letaszíthatja őt a trónról. Lehetséges ok, hogy Palpatine csalódottsága miatt sem bocsájtotta Vader rendelkezésére az elkészített ruhát, ugyanis a mustafari veresége óta, Vader inkább csak árnyéka volt régi önmagának, és rengetegszer megpróbálta lecserélni őt.

Végső soron az Erővillámok okozták Vader halálát is a második Halálcsillagon. Amikor Palpatine Luke-ot kínozta Erővillámokkal, Vader, – látva fia szenvedését – végleg megtört, és lehajította néhai mesterét a gigantikus állomás mélyébe. Azonban fia megmentéséért az életével fizetett, ugyanis Palpatine Erővillámai erősek voltak Vadernek, és lebénították az életfenntartó rendszerét. Végezetül arra kérte fiát, hogy vegye le róla a maszkját, had láthassa a saját szemével őt. Mindezek után  Vader megszűnt létezni, és Anakin Skywalkerként halt meg, beteljesítve a próféciát: egyensúlyt hozott az Erőbe.Anakinredeemed