Egy korábbi cikkemben írtam már a fénykardvívási formákról, és azokat ki is elemeztem külön. Az utolsó, VII. formánál említettem, hogy két részből áll: ezek a Juyo és a Vaapad. Most az utóbbiról szeretnék kicsit részletesebben beszélni nektek, a Vaapadról, ami személyes kedvencem is. 🙂

4218225-mace1A Vaapaadot a Juyoval együtt szokták emlegetni – mondván a VII. forma elválaszthatatlan társa, eredője. Az én véleményem valamelyest eltér másokétól, ugyanis úgy gondolom, hogy a kettőt külön kell kezelni. Bár hasonlóságuk tagadhatatlan, mégis különböző technikákról beszélünk.

A Vaapaadot nem kezdték el széles körben tanítani a Jedik között, mivel akárcsak a Juyonál, az alkalmazójának élveznie kellett a harcot és érzelmekkel megtöltenie. Épp ezért nem engedték Anakin Skywalkernek ezt a technikát megtanulni, mert ő már akkor is közel állt a Sötét oldalhoz. A klónháborúk alatt számos példa volt, hogy a Vaapad/Juyo alkalmazók elcsábultak.

Csupán egyetlen egy személy tudta elsajátítani tökéletes szinten, anélkül hogy megérintené a lelkét a Sötét oldal.

Mace, és Sora Bulq harca
Mace, és Sora Bulq harca. A Vaapad kifejlesztői. Ellenkező oldalon

Egyetlen egy, az egész Jedi Renden belül. Ez pedig nem volt más, mint Mace Windu. Mindenki, még az is, aki kidolgozni segítette a formát, kivétel nélkül elcsábult.

A Vaapadot sokan úgy ismerik, mint a tökéletes fegyvert egy Sith ellen, ám ez nem ilyen egyszerű. Mace úgy fogalmazott, azért hozta létre a Vaapadot, hogy válaszként szolgálhasson a saját gyengeségére: a lelkében rejlő sötétségre, ahogyan Yoda is alkalmazta az Atarut a kis mérete miatt.

Biztos?
Biztos?

Ez azt jelenti, hogy felhasználja ellenfele érzelmeit a harc során, ezzel saját magát táplálva, így a küzdelem addig tarthat ki, ameddig az ellenfele bírja szusszal. Ezen következtetésből levonható, hogy igen, alkalmazható eredményesen egy Sith ellen, de nem minden körülmény között. Ahogy korábban említettem, felhasználja az ellenfele érzelmeit, így ha egy olyan személlyel kerül szembe, mint például Dooku gróf, aki higgadtan harcolt, könnyen megeshet, hogy nem tudja olyan módon felerősíteni őt, mint bármely más esetben. A Sith-ek bosszújában az Anakin pálfordulását megelőző fénykardharc során figyelhető meg a legjobban, ahogyan Windu a Vaapad-ot használja.

A könyvben, és az erről készített képregény adaptációban Mace azt mondta Sidiousnak, hogy úgy győzte le őt, ahogy mindig a Sitheket: a saját érzelmeik árulták el. Sidious válasza az volt, hogy ezek nem az ő érzelmi, hanem a közeledő Skywalkeré.

Ugyanazért veszítettel, amiért a Sith-ek mindig: a saját érzelmeid miatt.
Ugyanazért veszítettel, amiért a Sith-ek mindig: a saját érzelmeid miatt.
Bolond! Azt hiszed, amit érzel, az az én félelmem?
Bolond! Azt hiszed, amit érzel, az az én félelmem?

 

 

 

 

 

 

 

Mace Windu és Darth Sidious
Mace Windu és Darth Sidious

Ez egyértelmű példája annak, hogy még egy olyan Sith, mint Darth Sidious – akiről köztudott, hogy hatalmas erővel rendelkezik és átadja magát a Sötét oldal erejének – képes volt valamelyest hatástalanítani a Vaapadot. Így Mace-nek hatalmas erőfeszítésbe került, hogy felvegye a versenyt a Sith Lorddal.

Egy szó, mint száz, a Vaapad egy nagyon egyedi és páratlan technika, amit bizonyít, hogy csak egyetlen ember volt képes alkalmazni azt. A legtöbb Sith ellen kiváló harcforma, és remekül alkalmazható, azonban erős túlzás lenne azt állítani, hogy minden Sith-et le lehet győzni így. Mesteri szinten elsajátítani iszonyatosan nehéz és veszélyes feladat, de látható, hogy meghozza gyümölcsét. Nem véletlenül hívták Mace Windut a Köztársaság legjobb kardforgatójának.