Ha esetleg úgy érzednéd, hogy feldobnád a játékodat még valamivel, de már minden hajód megvan ami kell, és a havi fizu már nagyon égeti a zsebed, akkor jó helyen jársz! Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány kütyüt, amelyek ugyan nem tesznek jobb játékossá, de garantáltan lenyűgözöd majd vele minden ellenfeled, arról nem is beszélve, hogy fantasztikusan fog kinézni az egész játék.

main_1.jpg

Maradj a célon!

Hosszú ideje foglalkoztatja a játékos közösséget a manővertárcsák problémája. Nem is egy gond van velük, hanem kapásból három:

  • A lefordított tárcsák hátlapjai ugyanúgy néznek ki. Van 2-3-4 különböző hajód játékban. Véletlenül a másik hajód tárcsáját feded fel, plusz infót adsz az ellenfelednek. Nem szerencsés.
  • Elkopnak. Az FFG által gyárilag adott keménypapír tárcsák egészen egyszerűen megfakulnak, és megsérülnek a használatban. Hány olyan TIE/Ln tárcsát láttam az évek során, amely gyakorlatilag már szürkére kopott a használattól. Rossz ránézni.
  • Nem látod a teljes manőver-tartományodat egyszerre, csak azt az egy manővert amelyen éppen a tárcsa áll. A versenyeken még a legprofibb játékosoknál is ezerszer látom kikészítve az innen-onnan letöltött manőver kártyákat, mert ennyi hajónak a lehetséges lépéseit egyszerűen képtelenség fejben tartani. Kezdőknek pedig egyszerűen rémálom még az alaphajók manőverezésének az átlátása is.

Az FFG állítja, hogy mind a három hibát orvosolni tudja az új „találmányával”. Ez a műanyag tárcsa rendkívül emlékeztet első körben az Armadában használ Command Dial-hoz, de azért egy kicsivel több. Egyrészt kapott egy frakció-specifikus színezést és felületet, másik oldalról pedig egy kis ablakot, amelyet feltölthetünk az aktuális hajótípusunk logójával.

Birodalom imperialback.png imperialfront.png
Lázadó rebelback.png rebelfront.png
A galaxis söpredéke scumback.png scumfront.png

Meg kell mondjam le vagyok nyűgözve a designtól. Az pedig különösen tetszik, hogy a tárcsa alján látjuk az összes manővert.

Viszont ehhez a szépségekhez jön a fekete leves. Sajnos nem fogják felváltani ezek a tárcsák a jelenlegieket a dobozokban, külön kell megvásárolni őket. Ha jól számolom a 3 db-os csomag árát, akkor 1000 Ft / korongra jön ki, ami kicsit borsos de korántsem szokatlan az FFG köreiben. Mindemellett szerintem nem oldottuk meg a kopás problémáját sem, csak a peremekre koncentráltuk.

Egy alternatív megoldás

A cogotwo.com egy angol székhelyű cég, amely akrilból készít maratott felületű játékkiegészítőket és nem is olyan rég jöttek ki az összes X-wing-ben megtalálható hajó manővertárcsa szortimentjével.

Bár ennek a hátoldalán nincs jelölve a hajó típusa, de közel olyan designos, mint az FFG megoldása és révén, hogy akrilból van, nem kopik!

co2_tarcsa.png

Szeretném azonban felhívni a figyelmet, hogy ezen tárcsák ára már 3,6 galaktikus kreditet angol fontot kóstál (szállítási költség nélkül!), amely már 1600 Ft körülre jön ki per tárcsa. Emellett mielőtt elkezdenétek tömegével rendelni vegyétek figyelembe, hogy a korongok festetlenül érkeznek, a megfelelő színeket nektek kell felvinni rá. Ha viszont hivatalos FFG versenyen szeretnétek indulni, ezzel a tárcsával sajnos nem tehetitek meg, ugyanis ebből a hivatalosat kell használni 🙁

Stabil lábakon állunk

Vagy ha nem, legalább színeseken…

Az FFG másik csodája színezett tartalék hajó alapok, véleményem szerint elég Disney-sre sikeredtek. Most már a Red squadronunk nem csak a hajó festésében lehet majd red, hanem a talpában is.

swx36-colored-base.png

Ez a frenetikus karácsonyi hangulatot idéző csoda, konzekvensen csomagban érkezik, amely négy kis hajóhoz, és egy nagy hajóhoz való talpat tartalmaz a pegekkel együtt. Egy ilyen szettet a hazai boltokban előzetes becslések alapján kb. 2300 helyi buznyákért már be is szerezhetünk, ha ilyenre vágyunk.

Öt különböző színben lesznek majd kaphatóak ezek a talpak, az alap átlátszón felül, úgyhogy Lázadó / Birodalmi / Scum egyaránt megtalálja a szívéhez közel állót.

swx43-48-houndstooth-wingmen.png

A designon kívül segíthet megkülönbözetni az ugyanolyan hajóinkat, vagy esetleg ha ellenfelünkkel ugyanazt az oldalt választottuk, akkor a két csapatot látványosan elkülöníthetjük vele.

Hááát… Nem én vagyok a célközönség annyi szent, de az ifjabbaknak tetszhet. Ők biztos fogékonyabbak erre.

Manőver sablonok, sablonos manőverek

Ifjú koromban nyálcsorgatva figyeltem a FFG hivatalos bajnokságán a győztesek számára osztogatott akril manőver sablonokat és lőtáv mérőket. Gondoltam is, hogy begyűjtök egy ilyen szettet ebay-en, de akkoriban az ára egy hivatalos csomagnak 30k + szállítási költség körül mozgott, és nagyon bölcsen úgy ítéltem meg, hogy ezt az összeget inkább hajóra költöm. Aztán egy jó barátom ajánlotta, hogy látogassam meg a már fentebb említett Cog’O’Two oldalát ugyanis nekik remek tervezésű kiegészítőik vannak ebben a témában, úgyhogy gyors válogatás után rendeltem is egy szettet, majdnem minden fellelhető jóból az oldalról. Ugyan így se volt olcsó, de szállítási költséggel együtt kijöttem az eredeti 30k feléből és még egy rakás fantasztikus kinézetű tokennel is gazdagabb lettem.

20151030_190626_kicsi.jpg

Az alap szettjük tartalmaz mindent ami a játékhoz kell (az összes manőver sablonja, és egy lőtávmérő), de nagyon erősen javaslom a mini rövidített sablonjaik beszerzését is. Mit is takar ez? Egy 2-es, és egy 1-es hosszúságú egyenes manőver sablont, amelyeken oldalt két-két kis bemélyedés található. Ezek a bemélyedések történetesen pont a hajók talpánál kiálló kis pöcköknél vannak, ezért ha nagy tumultus van a pályán és le kell vennünk egy hajót akkor az elejéhez, vagy a hátuljához is odarakhatjuk a sablont.

Emellett tartalmazza a játék legjobb felfedezését a rövidített lőtáv sablonokat. Megvan a kép, hogy próbáljuk lemérni két kishajó között, hogy 1-es rangen belül vagyunk-e, de az alap vonalzónkkal csak annyit érünk el, hogy a fél pályát leverjük vele? Nos ennek vége, ugyanis kapunk egy pontosan 1-es hosszúságú lőtáv sablont, amellyel már sokkal kissebb eséllyel lökjük odébb a hajókat, és nem kell azon vitatkoznunk az ellenféllel, hogy most végülis vonalon van-e a másik hajó vagy sem. Ha beesik a két talp közé a lőtávmérő akkor nincs range-ben, ha meg fenn marad akkor jöhet a plusz egy kocka. Ennek megkapjuk a Range-2-es testvérét, amely nem kevésbé hasznos a meccseken.

20151030_202709.jpg

Természetesen a cogotwo-n kívül gyárt más is manőver sablont a játékhoz, de sajnos egy másik játékosnál láttam már olyat, hogy ezek nem feleltek meg méretben az FFG-s sablonoknak. Ezért ha nem ismert forrásból szerezünk be ilyeneket mindenképp informálódjunk a tapasztalatokról előtte a neten, mert ha rendelünk Amerikából egy ilyen elméretezett szettet drága pénzért, annak nagyon macerás lesz a garanciális ügyintézése, arról nem is beszélve, hogy nem használhatjuk a játékban és a versenyeken.

A tokenekről csak annyit mondanék, hogy remek vétel volt a legnagyobb szettet rendelni belőlük a sablonok mellé, ugyanis rendkívül látványosak tudnak lenni és a fekete playmat-on is elég jól látszanak.

És ha már a playmat-ek

Igazából az egyik legnagyobb élményjavító tényező mégiscsak a playmetek, amikkel a famintás asztal hely maz űr világába raktuk át a játékot. Erről azonban nem mesélnék sokat, ugyanis ezt már epicneo kollégám kivesézte egy önálló cikkben.

Csak annyit fűznék hozzá, hogy nekem a hivatalos FFG-s playmat-ek vannak meg és eddig maximálisan meg vagyok elégedve velük. Remek minőségű anyag, gyönyörű grafika, a hajók nem csúsznak, a kockák nem pattognak. Az árát leszámítva nem tudok ellenérvet felhozni.

usws23-24-layout.png

Verdikt

Miután szinte minden hagyományos játékban használható optikai tuningot bemutattam, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy bár nagyon megdobja a játékot, de közel sem ér annyit egy ilyen kiegészítő, mint egy új hajó a flottádba. Ha azon töprengsz, hogy ilyen kiegészítőkre költs, vagy inkább vegyél egy új hajót, minden esetben azt tanácsolnám neked, hogy a hajó mellett dönts. Egyetlen új vadászgép annyival meg tudja dobni a lehetőségeit számát, hogy sokkal több játékélményt fog adni, mintha színes tokenekkel fűszereznéd  játékképet. Ellenben ha már megvan a teljes flottád, akkor semmi ne tartson vissza attól, hogy feldobd a játékképed ilyen kis csecsebecsékkel. Mivel ez a rész már mindenki számára ízlés dolga ezért nem kezdenék el az egyik ellen vagy mellett érvelni, mindenki vegye azt ami neki tetszik!

Látványos játékot, és a Blog legyen veletek!