A hozzám vendégségbe érkező gyerekeknek hála egy régen elfeledett játék került elő a polcaim mélyéről. Ez a játék nem más, mint a LEGO Star Wars: Battle of Hoth (3866) társasjátéka.

A játék természetesen LEGO elemekből összeépíthető pályát tartalmaz, melyet apró figurák és járművek szelhetnek át. A küzdelem célja, hogy a Birodalom, vagy a Lázadás megnyerje a Hoth bolygó felszínén a csatát.

Nézzük is a játékot.

A pályát a leírásban található utasítások szerint össze kell építeni a kis elemekből. Ezt követően az egységeket mindenki felhelyezi a felállítási zónába, majd a birodalmi játékos lépésével megkezdődik a csata.

A soron lévő játékos két akciót hajthat végre. Lépést, vagy támadást tetszőleges sorrendben. Fontos azonban, hogy két különböző figurádnak kell ezt tenni. Egyik egység sem csinálhat két akciót. A lépés során a kiválasztott harci egységed egy csomópontot haladhat kiindulási helyétől abba az irányba, amelyikkel LEGO elem köti össze. A támadásnál egy lövést adhat le tetszőleges irányba a lőtávolságán belül. A lövéseknél természetesen nem számít, hogy a megtámadottat és a támadót összeköti-e LEGO elem.

Sérülések: A támadás során a dobozból összerakott dobókockával kell gurítani egyet. Amennyiben a fehér oldala esik felülre, akkor a lövés mellé ment, nincs sérülés. Amennyiben a dobás piros, akkor a megtámadott kapott egy sérülést. Ebben az esetben az egység talpáról le kell venni egy figurát. Amennyiben a jármű kiürül (azaz nem marad benne figura) és kap még egy sérülést, akkor a járművet le kell venni, mert megsemmisült. Amennyiben egy talpról elfogynak a figurák, úgy az utolsó figurával a talpat is le kell venni.

A kockadobással kiguríthatunk még egy úgynevezett „Erő dobás”-t is. Ez a piros oldal címerekkel ábrázolt felülete a dobókockának. Az ilyen dobás a speciális karaktereknél számít. Mindenki másnál a fentebb leírt sima piros oldalas találatot eredményezi. A speciális karaktereknél Luke Skywalker-nél és Darth Vader-nél ilyen dobás esetén a megtámadott egységet azonnal le kell venni a pályáról függetlenül attól, hogy mennyi figura van még rajta.

A kockának két fehér, két piros és két „Erő dobás” oldala van.

Lőtávolság: A gyalogos katonák maguktól számítva egy csomópontot lőnek el előre, hátra, vagy jobbra, balra. A Tauntaun és az AT-ST két csomópontot lő el átlósan bármelyik irányba. A Hósikló és az AT-AT előre, hátra, vagy balra, jobbra három csomópontot lő el.

A játékot az nyeri aki megsemmisíti ellenfele összes egységét, vagy belép az ellenfele bázist jelölő csomópontjába. (Ennek a bázisnak a helyét a pályaépítő leírás határozza meg.)

És a történetnek itt még nincs vége!

Az alapjátékban használ egy-egy gyalogos, egy-egy speciális karakter, egy AT-ST, egy Tauntaun, egy Hósikló és egy AT-AT egységen túl további egységek és speciális karakterek találhatóak a dobozban, hogy tovább színesítsék a játékot. Valamint a leírás is újabb játékmódokat tartalmaz. Titkos felállás, utánpótlás játékba küldése, ágyúállás (kétszer támadhat), továbbá Han Solo, Chewbacca, Boba Fett és Veers tábornok is csatába küldhető. És természetesen ha rendelkezünk még LEGO elemekkel, akkor akár az egész nappalit csatatérré alakíthatjuk.

 A társasjáték egyetlen szépséghibája az, hogy a LEGO már nem gyártja. Aki mégis ki szeretné próbálni, annak az internet hirdetései között kell böngésznie, hátha akad egy eladó sorban lévő…