A Star Wars filmek ikonikus mondata Az erő legyen Veled (May the force be with you) amelyről talán maga Lucas sem hitte, hogy szállóigévé válik.

Az eredeti angol kifejezés egyébként a May God Bless You-ból származik – magyarul Isten áldjon – ezért van egy kis vallási felhangja is ami persze jól passzol a jedikhez. Annak ellenére, hogy az eredeti trilógiában egyáltalán nem a jedik mondják (bár nincsenek sokan, de sem Obi-Wan sem pedig Yoda nem köszönnek így). Az előzmény filmekben viszont csak a jedik szájából hangzik el, elsősorban elköszönéskor.

Lássuk is, ki mondta, kinek, mikor:

IV. Epizód – Az új remény

Dodonna tábornok

 A Halálcsillag megtámadása előtti eligazításon Dodonna tábornok így búcsúzik el a pilótáktól. Afféle „sok szerencsét, szükség lesz rá” mondat. Itt valóban csak egy köszönésnek tűnik, fene se hitte volna akkor, hogy ebből ennyire ikonikus mondat lesz.

 

Han Solo
Amikor a csempész bepakolja a szajrét a Falconba, előtte ezzel a mondattal és egy csibészes félmosollyal búcsúzik Luke-tól. Han Solo szájából, aki nem hisz az Erőben, különösen ironikusan hat ez a mondat. Az ifjú Skywalker nem is röhögi szét magát tőle.

V. Epizód – A Birodalom visszavág

Luke Skywalker
Amikor Lando és Csubi elindulnak a Falconnal, hogy megkeressék Han-t, Luke ezzel a mondattal kíván nekik szerencsét és ezzel majdnem lemarad a film végéről – nem sok hiányzik hozzá, hogy a Birodalom visszavágban egyáltalán ne szerepeljen. Részemről Yoda mestertől vártam volna, hogy kimondja de ugye szegény már elég szenilis és lehet már elfelejtette.

VI. Epizód – A Jedi visszatér

Ackbar admirális
A halképű lázadóvezér egészen pontosan azt mondja az endori csata előtt, hogy „az Erő legyen velünk”. Ezzel kicsit módosítja az eredetit de legalább megtudjuk, hogy a lázadó tábornokok előszeretettel hiszik azt, hogy az Erő őket segíti és nem a birodalmiakat.

I. Epizód – Baljós árnyak

Qui-Gon Jinn
A fogatverseny előtt a jedi lovag ellátja Anakint néhány jó tanáccsal, végül pedig így köszön el tőle. Végre egy igazi jedi is kimondja! Mennyit kellett erre várni… Megérte.

 

Mace Windu és Yoda
A Jedi Tanácsban, miután Qui-Gon elmesélte az összecsapását Darth Maullal, mindkét mester kimondja a híres mondatot. Tudtam én, hogy Yoda annak idején gyakran mondogatta. Ilyen az öregedés…

Yoda
Szintén a Jedi Tanácsban hangzik el amikor tudatják Qui-Gonnal, hogy Anakin kiképzését nem támogatják. Yoda, Yoda…

 

II. Epizód – A klónok támadása

Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker
A mester és a tanítványa ezzel a mondattal búcsúznak el amikor Anakin testőrnek szegődik Padmé mellé és elutaznak a Naboo-ra. Tehát eredetileg a „viszontlátásra”, „jó utat” szinonimája volt, később – az eredeti trilógia idején – viszont inkább a „sok szerencsét” jelentést öltötte magára.

Mace Windu
Obi-Wannak mondja, amikor az a kételyeiről beszél Anakinnal kapcsolatban, szintén búcsú jelleggel.

 

 

Obi-Wan Kenobi
Amikor Obi-Wan a Jedi tanácsnak jelent hologramként a klónokról és Jangóról.

 

III. Epizód – A Sith-ek bosszúja

Mace Windu
Az erő legyen mindannyiunkkal, mondja a mester a tanácsban, miután Obi-Wan kapja a feladatot, hogy vadássza le Grievous-t. Itt már azért felsejlik az aggodalom és a mester érzi, hogy míg a droid tábornokot kergetik, valami sokkal sötétebb rejtőzik és munkálkodik a háttérben.

Yoda
Az öreg mester mondja amikor Obi-Wan feldobja, hogy valóban Anakin-e  a kiválasztott. Na igen. Ez jó kérdés, amire azóta sem kaptunk kielégítő választ.

 

Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi
Szintén akkor mondják, amikor elbúcsúznak egymástól. Barátként válnak el, és ellenségként találkoznak újra. Muhaha!

 

 

Obi-Wan Kenobi és Yoda
Ők is egymásnak mondják, amikor rádöbbennek, hogy Anakin átállt a sötét oldalra.
VII. Epizód – Az ébredő erő

Leia tábornok
Képtalálat a következőre: „leia the force awakens”Ezzel indítja útjára Leia Rey-t mielőtt a lány felszáll a Falconnal, hogy megkeresse Luke-ot. Ebben aztán benne is van minden, jó útat, jó szerencsét, egy kis viszlát. Sok remény.

 

Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

Chirrut Imwe
Mivel ismét a régi trilógia korában járunk, újra fennköltebbé válik a kifejezés. Főleg ha egy Whillek Őrzője mondja. Konkrétan a vak Chirrut Imwe szájából hangzik el először a filmben. Ráadásul egy változatát mormolja Jedha utcáin: May The Force of Others Be With You.

 

Jyn Erso
Az „Erő legyen velünk!”-et Jyn Erso mondja a küldetés kezdetén a csapatának, kellő komolysággal és súllyal.

 

 

És hát a végén mivel is köszönhetnék el: Az SWMini legyen veletek! 🙂