A Star Wars Sithek Bosszúja filmben Palpatine, az Anakinnal való beszélgetésük során megemlített egy Sith Nagyurat, Darth Plaguiest, a „Bölcset”, akit a saját tanítványa gyilkolt meg álmában. Később nyert csak értelmet, hogy a tanítvány, akiről Palpatine beszélt saját maga volt. Tehát, hogyan gyilkolta meg Plaguiest, és miért?
7

 

8Közvetlenül a főkancellári megválasztása előtt Palpatine úgy gondolta itt az ideje megölni mesterét, Darth Plaguiest. Az indok a gyilkolásra az volt, miszerint Palpatine eltanult már mindent mesterétől amit lehetett, és a politikai életben is mindent élért már. Így nem tudja többé hasznát venni Plaguiesnek. Megkönnyítette Palpatine helyzetét, hogy Plaguies tökéletesen megbízott tanítványában, és megosztotta vele nézetét a világ feletti uralmáról. Ebben kifejtette, hogy többé nem lesz sem tanítvány, sem mester. Ketten fognak uralkodni, mint egyenlő felek, ármánykodás nélkül, és a Rule of Two nélkül. Palpatine elhitette Plaguiessel, hogy minden a tervei szerint halad, és hamarosan megvalósul a „kettejük” által elképzelt új világrend születése.

 

3Közvetlenül Palpatine megválasztása előtti éjszaka a két Sith Lovag ellátogatott az Operaházba, (oda ahol később Palpatine is meghívta Anakint) majd Palpatine lakosztályában zárták az estét. A közelgő győzelmük első lépcsőfoka egy karnyújtásnyira volt már csak. Ennek érdekében a két férfi megengedett magának egy kis italozást. A felhőkarcolóban Plaguies-t egyre jobban leitatta Palpatine, miközben ő maga gyakorolta a holnapi beszédét, így bódítva el Plaguies-t. A beszéd gyakorlása közben folyamatosan pótolták Plaguies italát, aki így szépen lassan teljesen megrészegült. Miután Plaguies teljesen elázott, nyugovóra tért. Látva a kínálkozó 2alkalmat Palpatine teljes erejét rászabadította Plaguiesre Erővillám formájában, miközben mestere aludt. Szépen lassan halálra kínozta mesterét, majd miután meggyőződött haláláról zavart érzett az Erőben. Elsőre nem tudta mire vélni az egészet, és azt hitte mestere valamilyen furmányosságot alkalmazott. Végül úgy indokolta a történteket, hogy a sötét oldal érzékelte a változást az Erőben. Azonban a változás Plaguies által történt meg, akinek a lelke valahogyan képes volt életben maradni, és a visszatérésre készült. Palpatine vár egy arabig, míg végül semmi sem történt. Ezután visszavonult a lakosztályába, és felkészült a holnapi beszédére.

 

4Egy népszerű teória alapján sokan úgy gondolják, hogy a VII. részben megjelent fő gonosz, Snoke, nem lehet más, mint a reinkarnálódott Darth Plaguies. Az elmélet helytálló lehet, ha figyelembe vesszünk a két karaktert, viselkedését, és azt a tényt, hogy Snoke fizikai állapota mennyire sérült. Ne feledjük el, hogy Kánonban Plaguies faja sosem volt definiálva, tehát lehetséges az egybeesés. A legnagyobb érv mégis Plaugies képessége, a midiklorián manipuláció felett. Ahogy Palpatine is említette Anakinnak, képes volt ráerőltetni akaratát a midikloriánokra, hogy teremtsenek életet, vagy halottakat hozzanak vissza a biztos halálból. A Darth Plaugies könyvben olvasható, hogy amikor Palpatine kínozta Plaguiest, még akkor is magával kísérletezett, és elment egészen a végsőkig. Így lehetséges, hogy valamilyen módon képes volt átverni a halált, és kivárta a megfelelő alkalmat a visszatérésére.