JUPITERDantooine, Alderaan, Jupiter… na jó, az utóbbi elvileg nem a Csillagok Háborúja univerzumában leledzik, és (szerencsére) nem is egy Halálcsillag kapta telibe, de azért említendő kozmológiai esemény történt nem is olyan messze a házunktól.

Asztronómusok elkapták a pillanatot, amint a Jupiter egy kisebb űrobjektummal ütközik. Ez nem egyedi esemény, azonban a mostani az átlagosnál nagyobb durranást eredményezett március 17-én. Egy amatőr osztrák csillagász, Gerrit Kernbauer 00:18:33-kor (GMT) pont „kis” 20 centiméteres teleszkópjával videózta a szomszédunk, mikor bekövetkezett az ütközés.

Elkaptátok? A második videót egy 28 centis kisgéppel filmezték ugyanekkor Írországból.

Plait nyilatkozata szerint, az aszteroida nem volt óriási, nem nagyobb, mint 100 méter átmérőjű; de a Jupiter „némileg” méretesebb, és egy ilyen ütközésnél nem csak a méret számít!

„Ilyen nagy sebességgel becsapódni az atmoszférába, olyan mintha falnak mennénk. A kő és a „levegő” felmelegedik, a szikla darabjaira hullik, amelyek tovább melegszenek, és így tovább. Egy ilyen folyamat egy-két másodperc alatt lezajlik és irdatlan energiát szabadít fel. Az eredmény: nagyon-nagyon nagy robbanás!”

Jelen esetben ez a kis kő nagyobbat durrant, mint a Halálcsillagba csapódó Executor, de készült egy „dokumentum film” is, mi történt volna a valóságban az Endor körül, ha egy ilyen esemény bekövetkezik.

Remélem mindenki „megnyugodott”, hogy ilyesmi történik a szomszédban. Jó éjt Nektek!:)