Lehetséges lenne? 99 másodperc alatt elregélni, mi történt az első hat részben?
Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! – mondaná Yoda mester, aztán megrökönyödve, vagy leesett állal nézné végig Jon Cozart produkcióját.

Mert hogy a Star Wars in 99 Seconds során a fiatal youtuber bizony megteszi azt, amire nem sokan mások lennének képesek. Szerintem felesleges róla beszélnem, inkább zenélje el saját zsenialitását ez az éppen kicsivel több, mint másfél perces videó:

Egy kicsit a szerzőről:

Jon Cozart 1992. április 26-án született az USA-ban; első youtube-os sikerét a Harry Potter in 99 Seconds hozta meg neki 2011 nyarán. Azóta több, mint 3 millió feliratkozóra tett szert; és ugyan nem láthatunk tőle gyakran új alkotásokat, mindenképpen megérni rá várni. A humorral mélyen átszőtt, zeneileg komolyan megszerkesztett alkotásai végre szöveget adnak az ismert dallamoknak, így azokat nem csak dúdolhatjuk, hanem énekelhetjük is míg környezetünkből valaki agyon nem üt minket. Eddig kétszer tartott nagyobb előadást a már meglévő darabjaiból, de egyre nagyobb sikereit látva biztosan nem maradnak hoppon a rajongói.Az ikertestvér esete, aki nem létezik: megkavaró (vagy megnyugtató) és szinte hihetetlen tény, de Jon Cozartból csak egy van. Miután az ember rácsodálkozik arra, hogy a kettőnél sokkal több szólam van és sokkal bonyolultabb az egész, mint amilyennek elsőre hiszi;  jöhet a követhető hidegvizes vödör.
Jonnak nincsen ikertestvére. El sem tudom képzelni, hogy a pontos időzítések miatt hányszor vehette fel az egyik majd a másik oldalról, és hogyan mennyit gyakorolhatott rá, de mindenképpen le a kalappal előtte. (Főképp a régebbi videóinál, ahol még hajat is vágatott, ami kizárja az utólagos újravétel lehetőségét – legalábbis amíg az vissza nem nő.)

Hála egy lelkes magyar rajongónak  aki beküldte a feliratot – angoltudás sem szükségeltetik ahhoz, hogy érthetően legyen élvezhető. Ugyan minden versszak fantasztikus; talán az Imperial March-ra felénekelt V. rész a legmaradandóbb. Ezentúl szinte garantáltan nem pam-pam-pam pam-pa-pam pam-pa-pam-ot fogsz énekelni (és vállon veregetheted magad, ha dúdolva olvastad), hanem azt, hogy Lando betrays Han and friends in the sky.

Az swmini és Jon Cozart legyen Veletek!