„A landoló modul ereszkedése a székébe nyomta Fergust. A rohamosztagos páncélja az ülés rögzítő pántjai miatt kényelmetlenül szorította a bordáit. Teljesen elvonta a figyelmét, hogy a szokásos csapaton kívül két vörös palástos testőrgárdista is a különítményükkel tartott. Nem fordított kellő figyelmet a kényelmes elhelyezkedésre. Aggódott. Úgy tűnt a feladatuk mégsem egy egyszerű csempész szállítmány lefoglalása lesz ezen az isten háta mögötti bolygón.

Az űrhajó egy nagy lökéssel tudatta utasaival, hogy földet ért. Fergusban életbe léptek a kiképzésen elsajátítottak. Székének rögzítőit kioldotta és felállt. A sisakjának komlinkjén hallotta Raptan hadnagy hangját.

– Járműről!

Fegyverét kibiztosította, majd az ajtó nyitógombjára csapott. A nyíló rámpán át beszűrődő éles fényt a sisakjának lencséi tompították. A résen egyre több homokot fújt be a szél. A különítmény páncéljának csapódó nagy mennyiségű homok egyre erősödő folyamatos sercegő hangot hozott létre.

– Mos Eisley. De utálom ez a helyet. – mondta a mellette álló Herfon és elsőnek lépett le a rámpáról.

A napfényben csillogó vértjében megindult  a 245-ös dokk irányába.”


kép 028Elérkezett hát az idő, amikor új fiú Balázzsal nekiugrottunk első Imperial Assault skirmish küldetésünknek. Össze is állítottuk a csapatainkat. Mivel azonban ő nem rendelkezett alapdobozzal csak néhány gazfickóval, amit megvett, így az erőforrásokon közösen osztoztunk. Az első játékot úgyis ismerkedésre szántuk. Én két kampány játékon voltam túl, míg ellenfelemnek ez volt az első megmérettetése az új társasjátékkal. Nézzük mivel is indult ő neki.

Dengar, Hired Guns, Nexu, Nexu, Trandoshan Hunter és Trandoshan Hunter.

Az én csapatomat pedig ők alkották. Imperial Officer, Royal Guard, E-web Engineer, Stormtrooper, Stormtrooper és Probe Droid.

kép 029A küldetés pedig a Get to the ship lett. Mivel nekem volt kevesebb a parancsnoklási pontom – vagy bármi is legyen az magyar fordításban – így én kezdtem.

Felállásra a piros zónát választottam. A rohamosztagokat balra raktam fel, hogy a tágas részeken jobban ki lehessen használni számbeli fölényüket. Mindenki mást, pedig a nehezen járható elülső kijárathoz. Ide raktam az e-web-et is, gondolván, hogy majd igen nagy területet tud lefogni.

Balázs a két thrandoshan csapatát állította fel a pályán található egyetlen ajtó irányába. Mindenki mást a szűk járat felé.


„A dokkhoz közeledve Raptan hadnagy egyre erősebb tempót diktált a csapatnak. Leginkább már egy rajtaütésnek érezte, mintsem egy szimpla lefoglalásnak. Társaival elsőnek ért a leszálló pályán álló skyhopper-hez. Kissé meglepődött, hiszen ez egy bolygó felszíni közlekedésre való jármű. Még a bolygót sem lehet vele elhagyni.

Sok ideje azonban nem maradt ezen gondolkodni, mert hatalmas morgással ugrott ki egy óriási macska szerű lény az oldalsó járatból és terítette földre Herfont. Úgy a földhöz nyomta szerencsétlent, hogy páncéljának résein is vér fröccsen ki a homokos talajra.

A másodpercek tört része alatt célra emelte fegyverét és már sisteregtek is az első lövések a levegőben a macska felé.”


A játék elején igyekeztem gyorsan felvenni a kívánt pozíciókat a védelemhez, illetve a hajón lévő jelölő token-ek közelébe jutni. Amivel nem számoltam, az a kezdeményezés oda-vissza passzolgatása. Ennek kárát a rohamosztagosaim látták, ugyanis az előre törésüket követően ellenfelem a járatból kirohanó nexu-t aktiválta először, aki le is csapott a trióra. Rögtön egy halott. Gyorsan tüzeltek, majd fedezékbe rohantak az e-web köré, ügyelve rá, hogy megmaradjon neki a lövésre a hely. A következő körben Balázs nekiugrott, hogy a már sérült cica ledarálja sorozatlövőmet. Hát ebbe beletört a foga.  Amíg ezzel bajlódtam a rodiánjai a hajóhoz értek. (Bár nekem már két kör óta voltak ott figuráim, így jelentős hátránya volt már.)

kép 031

A játéktér ezen felének távolabbi pontján Dengár bácsi és cicája indult meg. A járatot az elit rohamosztagosaim állták el. Sérüléseket szenvedve ugyan, de legyűrték a nagymacskát. Ezt követően rárohantak a fejvadászra.

A pálya másik felén a testőrgárdistáim felsorakoztak az ajtó elé, várva a trandoshan-ok érkezésést. De nem jöttek. Én meg nem mentem. Minek menjek? Az objektívák nem ott vannak. Így kényelmesen vártam. Ellenfelemnek ez túl későn jutott eszébe. Így értékes körök mentek el azzal, hogy a négy gyíklénye nem csinált semmit…

A későbbiekben az elit rohamosztagaim legyűrték a hírhedt fejvadászt, de egy társuk ott maradt és nekik is csak egy-egy életük maradt.

A hajónál az egyik rodián becsámborgott az e-web elé. Apró darabjait a szél viszi már messze a Tatooine-on.

A túloldalon végre előmerészkedtek a trandsohan vadászok. Nekiugrottak a testőröknek. 50-50%-os veszteség lett a vége mind a két oldalon. A megmaradt egy figurámat visszavontam, nehogy pontot írjon Balázs. A két zöldbőrű berohant és a tisztemet könnyű szerrel jobblétre szenderítették. Az e-web viszont szörnyű bosszút állt.

A játék végére csak egy szem ródiai bérenc maradt a pályán az ellentől. A játékot nagy fölénnyel megnyertem. Tegyük hozzá, hogy nagy előnyöm volt már azzal a két kampány játékkal.


„Fergus arca teljesen eltorzult a fájdalomtól, amikor fertőtlenítő port szórt a sebére, amit a nexu okozott neki. Hatalmas körmei a páncélzatát is átütötték. Éppen végzett sisakján ülve a sebeinek összevarrásával, amikor látta, hogy a másik járat felöl egyik halott társát hozzák vissza a többiek lézer szaggatta páncéljukban. Mély fájdalmat érzett, amit nem csak a friss sebe okozott. Herfonnal együtt végzett az akadémián. Szinte már a testvére volt. Rendkívüli módón hiányozni fog neki.

Gondolatait egy recsegő hang törte meg. Egy ideig nem is tudta honnan érkezik. Rövid kutatás után meglelte a forrást. Raptan hadnagy repeszek szaggatta holttestéről jött. A komlinkje adást sugárzott. Felkapta.

– D-416-os egység, veszik az adást?

– Itt a D-416-os. A hadnagy halott. Az azonosító számom ST-712-es.

– ST-712-es Vader Nagyúr helyzetjelentést kér! Jelentsen!

…”


A játék végén Balázzsal átbeszéltük az egészet. Megbeszéltük azokat a dolgokat, amiket hibának láttam nála. Ilyen volt szerintem, hogy:

  • a trandoshan vadászait hosszú ideig nem küldte harcolni.
  • nem figyelt arra, hogy miből lehet győzelmi pontokat szerezni.
  • nem támadta, vagy ellensúlyozta a hajó mellett lévő egységeimet, amik győzelmi pontokat szereztek.
  • a szűk járatokban a nexuk mentek elől. Rájuk zúdult az összes tűz, míg a többi figurája a macskák mögött tehetetlenül állt.

Sok dologgal ellenfelem is egyetértett. Nem látszott letörtnek. Sőt! Az első kérdése utána ez volt:

Visszavágót?

Az swmini legyen Veletek!