first-order-special-forces-tie-fighter_544db559

A Klónháború után megjelent, Sienar Fleet Systems által gyártott TIE/ln Űrvadász tökéletesen példázta az új Galaktikus Birodalom hadviselési szemléletét, miszerint a mennyiség előbbre való a minőségnél, az ellenfél vadász-elhárítását olcsó, tömegesen bevethető vadászok hordáival kell lehengerelni, a veszteségekre való tekintet nélkül.

the_battle_of_endor_by_galen_marek-d679pk1
Endor mindent megváltoztatott

Az endori csata után néhány évvel, a haldokló Birodalom romjaiból létrejövő Első Rend pontosan a visszájára fordította ezt a szemléletet, több okból is. Egyrészt nem álltak rendelkezésre az egykori Birodalom millió meg egy hajógyárai, nem volt sem pénz, sem nyersanyag tízezernyi új vadász építésére, és kénytelenek voltak beismerni, hogy a jól képzett, és tapasztalt pilóta sokkal értékesebb mint a gép amit repül. A Galaktikus Polgárháború tanulságait levonva, az Első Rend a mennyiségi helyett a minőségi/technológiai fölényre helyezte a hangsúlyt.

A korosodó TIE/ln vadászokat leváltani hivatott új géppel szemben két fő elvárást fogalmaztak meg:

  • Minden főbb tulajdonságában (védettség, manőverező-képesség, tűzerő) múlja felül az elődtípust.
  • Tartson meg minél többet az eredeti TIE-dizájnból. (könnyebb a személyzet átképzése, gyorsabb a tervezési folyamat, egyszerűbb a gyártás).
Tie
A legmodernebb TIE vadász

Az új gép maradéktalanul teljesítette az elvárásokat. Kívülről nagyon hasonló híres-hírhedt elődjére, ami a Birodalom hatalmának egyik ikonikus hirdetője volt a maga idejében, ugyanakkor minden tekintetben jobb annál, és méltó ellenfele az Ellenállás T-70-eseinek.

Az egyik legfontosabb fejlesztés a pajzsgenerátor beszerelése, ami drasztikusan megnövelte a gép (és a pilóta) várható élettartamát. A továbbfejlesztett napelemeknek és az újragondolt energiakonvertereknek köszönhetően a gép tűzereje is növekedett, annak ellenére hogy a lézerágyúk száma kettő maradt. Az új, erősebb ionhajtóműveknek köszönhetően pedig a többletsúly ellenére sem csorbult a vadász manőverező képessége. Hiperhajtóművet illetve létfentartó rendszert még mindig nem építettek be, de nem is látták különösebb szükségét. A TIE/fo rövid hatósugarú, hordozó-hajókról vagy fix támaszpontokról indítható vadászgépnek épült, és tökéletesen meg is felelt annak. A létfenntartó rendszerek hiányát az elődmodellnél megszokott módon hermetikusan záródó pilótaruhával kompenzálták.

Miután a TIE/fo rendszeresítésre került az Első Rend hadiflottájában, felmerült az igény egy különleges, többfeladatú űrvadásztípusra, ami hasznos lehet például mélységi felderítésre, hosszú őrjáratokra, és képes támaszponttól függetlenül is működni. Ezek az igények hívták életre a TIE/fo alapjain tervezett TIE/sf változatot, amit főleg a gyártási költségek miatt, kizárólag az Első Rend Különleges Erői alkalmaznak.

First Order Commando TIE Fighter
A TIE/sf

A TIE/sf legfőbb módosításai az új deutérium energiacellák a teljesítmény növeléséhez, a két fő (pilóta és fegyverzetkezelő) részére kialakított kabin, a hiperhajtómű, és a jelentősen megnövelt fegyverzet. A pilótakabin hasa alá felfüggesztett, 360 fokban forgatható lövegtoronyba két újabb nehéz lézerágyút és iker torpedóvető csöveket szereltek, amiket a pilóta mögött helyet foglaló fegyverkezelő irányít. A hajótest találattűrő képessége is javult, a gép képessé vált arra, hogy akár egy közvetlen turbólézer-találat után is egyben maradjon annyira, hogy a személyzet túlélje, ami nyilván megnyugtatólag hat a pilótára és fegyverkezelő társára.

 

 

revell-06751
TIE/sf bevetésen

Látható, hogy az Első Rend a rendelkezésre álló erőforrásokból a maximumot kihozva, két olyan vadászgéppel szerelte fel a flottáját, amikkel végre a pilótáik nincsenek hátrányban az ellenfeleikhez képest, ráadásul a két új típussal három régit (TIE/LN Űrvadász, TIE/IN Elfogó, TIE/SA Bombázó) lehet helyettesíteni.

Az swmini legyen Veletek! 😉

 

Források:

http://starwars.wikia.com/wiki/TIE/fo_space_superiority_fighter

http://starwars.wikia.com/wiki/TIE/sf_space_superiority_fighter

http://etienne-ripzaad.deviantart.com/art/The-Battle-of-Endor-375007393

http://3.bp.blogspot.com/-K6314aCtL30/VdilWnxlEGI/AAAAAAAADu4/QF0BBxQ4Lpw/s1600/First%2BOrder%2BCommando%2BTIE%2BFighter.jpg

http://vignette3.wikia.nocookie.net/awakens/images/1/18/Tie.jpeg/revision/latest?cb=20151020225519

http://www.maxxmodellbau.com/images/product_images/original_images/revell-06751.jpg