Következő, rendhagyó cikkemben a Zsivány századnak nevezett Lázadó repülőraj történetének kezdetét áll szándékomban bemutatni. A lentiekben felsorolt lista azonban nem teljes, most csak azon lázadó pilótákról írnék, akik sajnálatos módon elestek a Halálcsillag elpusztításakor, így nem voltak konkrétan tagjai a később megalapított Zsivány századnak. Azt azonban le kell szögeznünk, hogy áldozatuk – és szerintem ezzel minden Lázadó űrvadászpilóta egyet értene velem 🙂 – mindig is inspirálóan hatott a Zsiványok számára még a legnehezebb időkben is.

A yavini csata évében, de még azt megelőzően a Lázadók Szövetségének égetően nagy szüksége volt egy ütőképes űrvadászrepülőrajra. A köteléknek olyan pilótákból kellett állnia, akik megfelelő tudással és repülési tapasztalattal rendelkeztek ahhoz, hogy sikerre vigyék a Birodalom szuperfegyvere, a Halálcsillag nevű űrállomás ellen indított támadást, amely a legbizakodóbb lázadó taktikusok szerint is öngyilkos akció volt. Az ad hoc módon megalakított osztagba olyan, már hírhedt csoportok tagjai kaptak „meghívást”, mint az Ecliptic Evaders (Biggs Darklighter és Derek „Hobbie” Klivan), a Dantooine Osztag (Garven Dreis, Theron Nett és Bren Quersey), a Tierfon-i Sárga Ászok (Wes Janson és Jek Tono Porkins) és a Griff Repülőraj (Wenton Chan és Elyhek Rue) kiválasztott tagjai. Az újonnan megalakított kötelék a Vörös század nevet kapta. Tagjai a Halálcsillag elleni támadás során a következőek voltak:

Garven „Főnök” Dreis Vörös Vezér: Garven Dreis a Virujansi bolygón látta meg a napvilágot, egy farmerkedéssel foglalkozó család gyermekeként. Gyerekkorát szülei farmján felnőve töltötte, ahol rengeteg időt awesomedave-anhhd.jpgtöltött repüléssel T-16-os Szöcskéjének ülésében. A Klónháborúk kitörésével csatlakozott a Rarefield-i Égi Lovasságnak nevezett repülőszázadhoz, mely a Virujansi bolygó legjobb űrvadászgép pilótáiból állt. A Z-95-ös Fejvadászokkal repülő osztagnak a Köztársaság erőivel összefogva sikerült legyőzniük a bolygót megszálló Szeparatista erőket. Dreis ekkor nagy lehetőséget kapott a Sorstól, ugyanis együtt repülhetett csatába az akkor már galaxis szerte híres Jedi tábornokkal, Anakin Skywalkerrel. Az ifjú pilótában akkora nyomot hagyott ez az esemény, hogy későbbi élete során is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni Skywalkerről, akit a virujansiak csak a „Félelmet Nem Ismerő Hős”-ként emlegettek.

A Klónháborúk vége és a Galaktikus Birodalom megalakulása után azonban sötét időszak következett a Virujansi bolygó lakossága számára is. A fiatal Garven több alkalommal is szemtanúja volt annak, ahogy a Birodalom minden ok nélkül pusztított el szállítókonvojokat, valamint szülőfaluját és családjának földjeit is felperzselték a helyi birodalmi erők. Dreis megelégelve a népe ellen elkövetett atrocitásokat rövid úton csatlakozott az éppen csak szerveződő Lázadók Szövetségéhez, ahol katonai múltját és repülési tapasztalatát felhasználva a Birodalom-ellenes szervezet újonc pilótáit képezte ki. A yavini csata során, az Arany-század pusztulását követően ő volt az egyik, aki megkísérelte T-65-ös X-szárnyújával célba juttatni protontorpedóit és felrobbantani az űrállomást. Habár célba talált, a protontorpedók csak a szellőzőnyílás felszínét súrolták, így nem sikerült beindítani a Halálcsillag számára végzetes láncreakciót. A Sors különös fintora, hogy Garven Dreis végül annak a Darth Vadernek esett áldozatul, akivel anno még Anakin Skywalkerként egymás mellett küzdöttek a Klónháborúk idején.


Biggs Darklighter, Vörös Hármas
: A tatoineról származó Darklighter a Vörös század újoncával, Luke Skywalkerrel együtt töltötte gyerekkorát. Együtt tanultak meg űrhajót vezetni és mindketten arról álmodoztak, hogy egy nap maguk mögött hagyják a sivatagbolygót és jelentkeznek a Birodalmi Akadémiára, hogy vadászpilóták lehessenek. Luke-ot nagybátyja viszont nem engedte el, így Biggs egyedül kezdte meg tanulmányait.

A Birodalmi Akadémián megismerte későbbi lázadótársait, Tycho Celchut és Derek „Hobbie” Klivant, akikkelswk_biggs.jpg többek között az Birodalom egyik legjobb vadászpilótájától Soontir Feltől leshették el a repülés trükkjeit. Az Akadémiát elvégezvén visszatért szülőbolygójára, hogy meglátogassa családját és gyerekkori barátait. Ekkor osztotta meg Lukeal a Hobbieval közös tervüket, hogy dezertálnak a Birodalomból és csatlakoznak a Lázadók Szövetségéhez. Az ifjú Skywalkerrel legközelebb már csak a Yavin 4 hangárjában futottak össze, és váltottak pár szót az ütközet előtt. Biggs volt az, aki Garven Dreis figyelmébe ajánlotta Skywalkert, mint az egyik legjobb pilóta, akit csak ismer. Támogatásával, valamint egy kimagasló eredményű, repülőszimulátorban lefuttatott teszt után – melyben az ifjú tatooinei farmernek sikerült megdöntenie a század egyik legjobb képességű tagjának, Wedge Antillesnek eredményét is – Luke is részt vehetett a yavini csatában, mint Vörös 5-ös. Ezáltal kijelenthetjük, hogy Biggs Darklighternek igen nagy szerepe volt a Halálcsillag elpusztításában, hacsak közvetve is. Sajnos ő már nem élhette meg az űrállomás pusztulását, ugyanis a Wedge-el és Luke-al közösen végrehajtott támadás során többek között ő is áldozatul esett Darth Vader TIE Advancedének. Halála után emléke sokáig fennmaradt, ahogy egyszer a már parancsnoki rendfokozatban szereplő Antilles is megjegyezte „Ha túlélte volna Yavint, akkor most neki jelentenénk.”.

John. D. Branon, Vörös négyes: A dalandae-i Branon előéletéről nem sokat tudunk. A yavini csata során a johndbrannon.jpg
hívójele Vörös Négyes volt. Ő volt az első akit a Halálcsillagról felszállt Fekete század nevű, TIE űrvadászokból álló kötelék lelőtt.

Jek Tono „Belly Runner / Piggy” Porkins hadnagy , Vörös Hatos: Porkins helyett eredetileg a Tierfon bolygón vele együtt szolgálatot teljesítő Wes Janson repült volna a Halálcsillag ellen, akivel mellesleg jó barátok is voltak. Janson azonban egy felderítő misszió közben elkapta a Hesken Láz nevű betegséget és nem volt olyan egészségi állapotban, hogy részt vegyen az összecsapásban. Helyére az alacsony repülési magasságról indított támadások koronázatlan királya és gömbölyded testalkata miatt csak „Pocak Futónak” vagy „Röfinek” nevezett Porkins került. Egy fontos dolgot azonban meg kell jegyeznünk Piggy becenevével kapcsolatosan. A név sohasem volt negatív hangvétellel használva. Erre Aaron Allston zseniális Lidércosztag című regényében találhatjuk meg a legjobb példát, mely egy felvételi beszélgetés során hangzik el Wedge Antilles, Wes Jackson és a gamorrai Voort saBinring között:


Wedge fontolóra vette a hallottakat.
– Nos, egyelőre ez minden. A kiképzés holnap kezdődik – állt fel. A másik két pilóta követte a példáját, és a parancsnok megrázta a gamorrai kezét. – Jut eszembe, hogyan szólíthatunk? Voortnak?
– A Voort tökéletesen megfelel. De sokan Röfinek hívnak. Ezzel sincs semmi bajom, mivel figyelmen kívül tudom hagyni a szó egyértelműen derogáló felhangját.
Wedge és Janson összenéztek.
– A hadnagy és én ismertünk egy remek pilótát, egy embert, akit szintén Röfinek becéztek. A mi egységünkben porkins.jpgsemmiféle „derogáló felhang” nem kapcsolódik ehhez a névhez. Sőt olyan megtiszteltetés, amelyhez tulajdonképpen még fel kell nőnöd.
– Mindent meg fogok tenni.
– Kíváncsi lennék, mit szólt volna a fickóhoz Porkins – jegyezte meg Wedge a gamorrai távozása után.
Janson vállat vont.


A fentiekben is azt láthatjuk, hogy 7 évvel a yavini csata után is milyen tisztelettel beszélnek Porkinsról volt pilótatársai. Halálát végül egy turbólézer találat okozta, mely a Halálcsillag egyik lövegtornyából érkezett. Mivel Porkins erős fizikummal rendelkezett, így pilótafülkéjében a belső gravitációs kiegyenlítését mindig maximális fokozatra állította. Antilles szerint ez is közrejátszott abban, hogy nem mérte föl, milyen alacsonyan is repül a Halálcsillag felszínéhez képest és így találhatták el T-65-ösét.

Elyhek Rue, Vörös Hetes: A Brentaal IV-en született Elyhek Rue a Griff Repülőraj tagjaként szolgálta a Lázadók Szövetségét Yavin előtt. A Ralltiir bolygó megszállása ellen tett hiábavaló kísérlet során a Griffek megtámadták a elyhekrue.jpgDevastator nevű Birodalmi-osztályú Csillagrombolót is, mely akkor Lord Tion sorhajókapitány zászlóshajójaként szolgált. A Yavin 4 Nagy Templomában megejtett eligazítás során Luke Skywalker és Biggs Darklighter előtt ült. A Birodalom szuper-fegyvere, a Halálcsillag nevű űrállomás elleni támadásban vesztette életét a csata során.

 

 

Bren Quersey, Vörös Nyolcas: A Lantilles bolygón született Bren gyerekkorának nagy álma volt, hogy elvégezze a Raital Akadémiát, amely a Birodalmi Hadi Akadémia elődje volt. Sajnos kívánsága nem teljesült, azonban kiképzését a Galaxis második legjobb pilótájától, Wedge Antillestől kapta miután csatlakozott a Lázadókbren_quersey.jpg
Szövetségéhez. A yavini ütközetben sikeresen eltalálta a Fekete század egyik pilótájának, Mauler Mithellnek a gépét, de nem sikerül megsemmisítenie. Végül a Halálcsillag felett zajló harc során vesztette életét.


Nozzo Naytaan hadnagy, Vörös Kilences
: Nozzo Naytaan már Yavint megelőzően is „hírességnek” számított a Vörös Század pilótái között. A csatát megelőzően ő vezette nozzo_naytaan.jpga Mayagil szektorbéli Clack’dor VII felmentésére indított támadást, amely során mindössze két küldetés alatt elérte az ász titulust – ezt a megtisztelő címet azon űrvadászpilóták viselhették, akik harci bevetéseik során öt vagy több ellenséges vadászgéppel végeztek.

 

 

Theron Nett, Vörös Tízes: A Lázadás előtti életéről nem sok feljegyzés maradt fent az utókor számára. A yavini csatában Vörös Tízesként tagja volt az első triónak, amely megtámadta a Halálcsillag hőkivezetőnyílását. Miután Puck Naeco gépe találatot kapott és ennek következtében felrobbant, Theron theron_nett.jpgtöbbször is jelezte a támadást vezető Dreisnek, hogy nem fogja tudni sokáig visszatartani a mögöttük repülő
ellenséges gépeket. Végül a koréliai származású DS-61-3-as birodalmi pilóta, becenevén „Backstabber” lőtte le X-szárnyúját. A sors különös fintora, hogy a DS-61-3-asal a szintén koréliai Han Solo és az általa vezetett Millenium Falcon végzett.

Wenton Chan hadnagy, Vörös Tizenegyes: A Corulagról származó pilóta gazdag családban nőtt fel. Ahogyan többen is a Vörös század tagjai közül, ő is T-16-os Szöcske típusú siklókon tanult meg repülni. Szülőbolygóját végül családja birodalmi kapcsolatai miatt hagyta el. Először fegyvercsempészként tevékenykedett, majd csatlakozott a Lázadáshoz a Galaktkus Polgárháború kitörése után wenton.JPGnem sokkal. Űrhajóvezetési tapasztalata miatt űrvadászpilótának jelentkezett, majd a Griff Repülőrajhoz került. Y.E. 0-ban már hadnagyi rendfokozatban szolgált és nem sokkal a yavini csata előtt került átvezénylésre a Vörös Századba, amely épp a Yavin 4-en teljesített szolgálatot. Hívójele a Vörös Tizenegyes volt és a század 3-as számú vadászgépkötelékét vezette. A Halálcsillag elleni támadás során vesztette életét végül, az űrállomás felett kialakult ütközet során.

 

 

Puck Naeco, Vörös Tizenkettes: Naeco, a Denon bolygóról származó pilóta a yavini csata előtt nem sokkal csatlakozott a Lázadók red_10_dies.jpgSzövetségéhez, ahol kapitányi rendfokozatot kapott. Egyike volt azon pilótáknak akik a Függetlenség nevű Mon Calamari cirkálón szolgálatot teljesítő űrvadászpilóták közül lett átvezényelve a Vörös Századba, hogy segítsen a Yavin 4 holdján található lázadó bázis védelmében. Garven Dreis vezetése alatt Theron Nettel mellett – miután az Arany század kudarcot vallott – egyike volt annak a hármasnak, akik először repültek be a Halálcsillag lövészárokrendszerébe X-szárnyúikkal, hogy teljesítsék a küldetést, azaz a Halálcsillag elpusztítását. Puck Naco végül elsőként esett áldozatul a Sith Sötét Nagyura, Darth Vader által vezetett TIE Advanced lézerágyúinak.

Történetünk hamarosan folytatódik…

Felhasznált források:

– A Wookiepedia témába vágó cikkei

– A starwars.comon található adatbázis témábavágó bejegyzései

– Aaron Allston: Lidérc osztag , Lap-ICS Könyvkiadó, 2000.