books

Könyvek, könyvek, könyvek és könyvek! Van amiből sosem elég. Na igen, a Star Wars is ilyen! Könyv és Star Wars! Mi kellhet még? Az Star Wars Episode 7 egy történetet, ami új érát és világot teremtett rengeteg bolygóval, karakterrel és technológiával, amivel sok-sok új lóbőrt pakol az évek során rendszeresen újravarrt univerzumra. Most is „megjelent” még három, De nem akármilyen három!

Az ébredő könyvek!

Nem könnyű az ár/értéknek megfelelő kiadványt találni a nagy dömpingben. Nehéz olyan könyvet kiadni, amely egyszerre elégíti ki a Corruscant könyvtárosmestereit és a Csillagok Háborúja újszülöttjeit. Jó lenne valami, amely alapvető elemeket járja körül megfelelően érdekfeszítően, de mondjuk az Episode VIII és IX-ről is sejtet ezt-azt. Állítólag a következő három könyv pont ilyen. Meglátjuk.

dictionary-1

Star Wars: Az ébredő Erő – A képes útmutató

(STAR WARS: THE FORCE AWAKENS VISUAL DICTIONARY)
Aki elkövette: Pablo Hidalgo

Egy jól bevált sorozat, amit minden eddigi részhez kiadtak. Miért ne tennék most is? A régi recept szerint bontja le apró, de még használható elemekre a filmet. Például az egyik fejezetben, amely Rey-t járja alaposan körül, betekintést nyerhetünk a jakkui roncsvadászok életébe és módszereibe. Vagy az új hiperérzékeny fő gonosz Kylo és badass öreg Vader sisakjának kapcsolatáról olvashatunk. Nekem valahogy valami hiányzik, de a képek vitathatatlanul ígéretesek.

dictionary-3

dictionary-2

Azért vannak még érdekességek a vizuális orgia mellé. Nem is kevés. Mindenkinek tudni illik, hogy Boba Fett trónfosztójának szánt Phasma kapitány páncélja részben Palpatine Naboo yactjának darabjaiból készült! Na igen, kinek mi a hobbija…

Maz bárjának lényei? Han házikedvencei? Új fegyverek? Van itt minden kérem. Nagyon sikerült eltalálni az egyensúlyt a belépők és a régi suhanósok közt. Tényleg döbbenetesen sok apróság van a 80 oldalon! Ha már megvan minden rész, vagy az éves Star Wars nap kvízversenyére készülünk, akkor kihagyhatatlan ez a mutatvány. Egyébként… nézd meg és dönts!

cross-1

Star Wars – Az ébredő Erő – Fantasztikus keresztmetszetek

(STAR WARS: THE FORCE AWAKENS INCREDIBLE CROSS-SECTIONS)
Író: Jason Fry, művész úr: Kemp Remillard

Őszintén szólva ez a kiadvány jobban előkapott a sarlacc veremből. Valahogy közelebb áll a szívemhez. Szétvágott gépek és tervrajzok! Kit ne érdekelne, hogy néz ki a Milleneum falcon belülről? Tisztára mintha az ingatlan.com-on keresnék lakást.

Természetesen ez is megjelent már minden részhez. Jól bevált hamburger. Megesszük. Ez (így jól) van.

Tehát van itt minden „roncs”. A fent említett Ezeréves madárka, Kylo parancsoki hajója és az új fancy rombolója, ami kihajtható! Igazi technó Playboy!

Persze itt is vannak apró érdekességek. Rey, új férfikedvenc, siklóját például X-wing és AT-ST lépegetőkből barkácsolta egésszé, amit ő kukázott össze a roncstelepekről (Ugye mekkora üzlet a nemesfém!:)).

maxresdefaultcross-2

cross-3

A könyv próbálja valóságosabbá tenni a filmben látott gépeket. Az Ezeréves Sólyom csak a filmben látszik 2000 négyzetméteresnek, zegzugos folyosókkal, lakosztályokkal és gyakorlóteremmel. Valójában nem nagy. Ahogy írtam, tiszta ingatlanbusiness. Képeken fancy, de ránézel az alaprajzra… ja hogy ez nem négy különböző szoba, hanem ugyanannak a falai?!

Vannak benne érdekességek. Tényleg. Mindez 48 oldalon… na ez viszont elég soványka.

art-1

THE ART OF STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

Író: Phil Szostak

Concept art-ok. Imádom őket! Két típus létezik belőle: ami rosszabb  és ami jobb mint ami a vászonra került. Az előbbiek érdekesek (pl. fénykardos rohamosztagosok!), míg az utóbbiak szívfájdítóak lehetnek. Persze szubjektív, hogy ki melyiket hova sorolja.

Egészen a 70’ évekig nyúlik vissza a hagyománya az ilyen jellegű STAR WARS kiadványoknak.  Az oldalakon keresztül bepillanthatunk a kreatív alkotómunka különböző stádiumaiba és mélységeibe. Aki ilyen szakmában tevékenykedik, annak nem nagy meglepetés egy ilyen folyamat, de az olyan buckalakóknak mint én, okozz néhány hümmögéssel teli órát.  Képzeljünk el egy dark sci-fi Star Wars-t! Menő lenne, ugye?

art-2

art-3
Anyag van bőven. Végleges filmből is kapunk ezt-azt, de hát valamivel ki kell tölteni azt a 250 (!) oldalt! Persze itt is van némi „leak” az öreg alkoholista Lukeról és a Csillagok Háborúja Gollamjáról Snokeról.
Magyarul nem jelent meg (vagy nem találtam), de nem is akkora baj, hiszen a képekhez kevéssé kell nyelvtudás. Ha Vader fojtogatna és választanom kéne, akkor erre tenném le a voksom a három közül. Ár/értékben a legerősebb, még ha dupla annyi pénzt is kell leszurkolni mint az előzőekért.

Ha valahogy a hármat össze tudnánk gyúrni, akkor nem lenne kérdés, hogy megyek-e a boltba. De lesz még karácsony… ki tudja!
Karácsonyig a könyvek és az swmini legyen veletek!:)

(forrás: starwars.com)