A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói hátradőltek az Univerzum nagy kérdéseinek kutatásában, és mint egy hobbiprojekt, egy messzi-messzi galaxis felé fordították a figyelmüket.

Egyszerű statisztikai elemzésként megvizsgálták, hány karakter van nevesítve a Star Wars-ban, beleértve az Expanded Universe-et is. Kapaszkodjunk meg. 21,647 személy/egyed/robot alakította eddig a történetszálakat.

7,500 játszik többé-kevésbé fontos szerepet valahol a történetekben.  1,367 Jedi és 724 Sith karakterről tudunk.  640 különböző közösség és vagy szervezet között oszlanak el 294 bolygón.

„Meglepetésünkre”, a legtöbb karakter ember.

A Star Wars-ban fellelhető fajok eloszlása

Megvizsgálva, hogy a Wookipedia szerint mely karakterek mely másik karakterekkel voltak kapcsolatban, sikerült kialakítani egy kapcsolati hálót (gráfot), amely mutatja, ki hány emberrel lépett kapcsolatba. A 15 legfontosabb karakter ezek szerint

Anakin Skywalker több mint 1500 másik karakterrel lépett kapcsolatba képzelt élete során

Az Expanded universe-en látszik, hogy szereti a Fett-eket, így a filmekhez képest jóval nagyobb befolyást mutatnak a világra. Érdemes még Revan-t megemlíteni, aki egyedüliként a listán nem szerepelt a filmekben, és tudtommal jelenleg semmilyen kánonnak elfogadott SW műben sem szerepel.

Ha érdekel, hogy hogyan oszlanak el az egyes szereplők a korokat nézve.

Ami (matematikai és algoritmuselméleti szempontból legalábbis) nagyon érdekes, hogy a Wookipedia messze nem teljes. A szoftver, amit írtak, ugyanakkor mégis kezelte a hiányzó információkat is, és megpróbálta kikövetkeztetni egyes karakterek nem teljes weblapjából a szükséges ismereteket.

A Star Wars gráf egy része, a színek a különböző korokat mutatják. Feketével vannak a hiányzó információk színezve. Pirossal van színezve az előzménytrilógia, kékkel az eredeti trilógia, zölddel, akik mindkettőben szerepelnek.

 

A címkéző program az egyes csúcsok szomszédait megvizsgálva (azaz, hogy kik voltak a „kortársai”, akikkel kapcsolatban volt), elég nagy pontossággal meghatározta az egyes csúcsok színeit.

Kis problémát okoz a rendszerben, hogy az „erőksértetek” és holocron-oknak köszönhetően néha több ezer év távlatából is kapcsolatba léphetett egymással pár fontos szereplő.

Maga a kapcsolati rendszer
Ezen a képen a színkód, piros pontok a Birodalom, kék a Lázadás, zöld a vegyes, sárga az egyes bűnszövetkezetek tagjai. Háttérképnek ideális.

Szabad szemmel, vagy matematikai módszerekkel vizsgálva is látszik, hogy a gráf „Peremvidékén” élő lények senkivel sincsenek kapcsolatban. Azaz mérhető, minimum mennyi adat hiányzik a Wookipediáról. Így ezzel mértéket és irányt is szolgáltattak annak, hogy milyen és mennyi információ kellene ahhoz, hogy jobban összeérjenek a szálak. Elég kevés Star Wars történet van, ahol egy karakter soha, senkivel sem találkozott egész életében.

Persze szeretnénk tudni, kik vannak a középpontban. Nem meglepő módon, a Skywalker-ek, Han, Palpatine, és egyéb, ismerős figurák foglalnak ott helyet, akik köré épült az egész univerzum.

A középpontban lévő karakterek és egymással vett viszonyuk. Közülük is csak a legfontosabbak kaptak nevet. A színkód megint a történeti skála szerint, kinek hol volt a legnagyobb szerepe.

Persze jó kérdés, mire jó ez az átlagos rajongónak. Talán nem olyan sokra. Tudományos szempontból persze érdekes ez a kísérlet, mert egyes előretekintések szerint a Big Data eljön, és átforgatja majd a századunkat rendesen. Emellett számomra szívmelengető, hogy azokkal a módszerekkel, amikkel a piacgazdaságot vagy az éjszakai eget is elemzik, azzal betekintést nyerhetünk egy messzi-messzi galaxisba.

Forrás:

A tudomány és az swmini legyen veletek!