A magam részéről tűkön ülve vártam az új Star Wars Rebels részt, ugyanis ahogyan arról már korábban hírt adtunk Facebook oldalunkon, a Ghost legénységének tagjai ezúttal egy új prototípussal, egész pontosan a B-szárnyú vadászgéppel ismerkednek meg kalandjaik során. Kíváncsi voltam rá nagyon, hogy milyen új, esetleg a fluffot (a Star Wars univerzumának történelmét) alapjaiban megrengető változtatásokat eszközölnek a Disney lányok/fiúk. Hát mit ne mondjak, meglepődtem…

star-wars-rebels-logo-black-570x294.jpg

A sztori

Az eheti epizód cselekménye nagyjából a szokásos mederben csordogál. Kanan Jarussék a Lázadó Hálózathoz tartozó Főnix csoport részeként egy birodalmi blokádon próbálnak áttörni, hogy ételt és egyéb szükséges dolgokat tartalmazó segélyszállítmányt juttathassanak el az Ibaar bolygó népének. Az első próba azonban végzetesnek bizonyul. A Callus ügynök parancsnoksága alá tartozó birodalmi flotta (3 Arquitens-osztályú könnyű cirkáló és 2 Birodalmi Gozanti-osztályú cirkáló, melyek a külső indítóállványaikról egyenként 4 TIE/LN űrvadászgép indítására képesek) elpusztítja a lázadó konvojjal érkező CR90-es cirkálót, valamint a balul elsült misszió utáni menekülés közben életét veszti az A-szárnyúakból álló Főnix század vezetője is, akit a sorozatban sajnos csak a hívójelén, Főnix Vezérként ismerhettünk meg.

A rosszul sikerült küldetés utáni kiértékelés során Hera Syndulla, a Szellem pilótája ragaszkodik a blokád megtörésének újabb kísérletéhez, ezt a felvetést azonban nem fogadja kitörő lelkesedéssel a Főnix cella vezetősége. A konfliktust végül a veterán klónkatona, Rex kapitány – az 501-esek ex-parancsnoka – oldja meg aki ki tudja honnan, de ismer egy fejlesztőmérnököt, aki éppen rendelkezik egy olyan új típusú űrvadászgéppel, ami képes akár egy birodalmi cirkáló elpusztítására is. Hera harmadmagával – Zeb Orrellios és Sabine Wren társaságában – elutazik a Shantipole nevű bolygóra, hogy megkeressék a Rex által említett mérnököt. Eközben Kanan és fiatal padawanja Ezra Bridger, „Chopper” becenevű droidjuk társaságában egy újabb segélyszállítmány megszervezésén ügyködik. Az új résznek ez volt az első olyan pillanata egyébként, amikor e sorok írója először felvonta a szemöldökét, tegyük hozzá pozitív értelemben – a Disney által elhintett utalás a Shantipole projekttel kapcsolatosan remélhetőleg előrevetíti, hogy megpróbálnak ténylegesen visszanyúlni a mára már csak Legendsként emlegetett régi kánonhoz a sorozat készítői és nem áll szándékukban teljesen átírni azt.

A bolygóra images_1.jpgérkezvén kisebb megpróbáltatások után Heráék megtalálják a már sokat emlegetett mérnököt, Quarriet, aki történetesen egy öregedő Mon Calamari. (Széles mosoly a szerző arcán – a Shantipole projekt vezetője eredetileg Gail Ackbar admirális volt, aki szintén Mon Calamari. Később az a gyanúm is megerősítést nyert, miszerint az öreg névválasztása tisztelgés a 2012-ben elhunyt zseniális illusztrátor és látványtervező, Ralph McQuarrie előtt, aki többek között az eredeti trilógia látványvilágához tett hozzá rengeteget.)

A Blade-wing (azaz Penge-szárnyú 🙂 ) prototípus szépen kidolgozott, a gép festése zseniális – bár Quarrie nincs megelégedve vele. Az első tesztrepülés közben az ember tényleg úgy érzi, mintha ő is ott ülne Hera mellett a pilótafülkében és együtt cikáznának a bolygó felszínén található sziklaképződmények között. Ami számomra kicsit furcsa volt, hogy a prototípus alapfegyverzete mellett (nehéz lézerágyúk, ion ágyúk és proton-torpedóvetők) található rajta egy speciális tüzelési mód is, mely kombinálja az energia fegyverek sugarát és egy, a későbbi bwingskillisd2-st.jpgHalálcsillag pusztító lézeréhez hasonló, koncentrált energianyalábot képes kilőni.

Ennek azonban, mint kiderült van egy negatív oldala is. A fegyver elsütése olyan mértékű energiaveszteséget okozott a Pengében, hogy a hiperűrhajtómű nem bírta a terhelést és egész egyszerűen elromlott. Természetesen erre is sikerült megoldást találniuk hőseinknek, de nem akarom lelőni a csattanót. A másik érdekesség, hogy alapból megtalálható rajta egy másodlagos kabin is, amelybe a fegyverzetért kezeléséért felelős személy tud beülni, megkönnyítve ezzel a pilóta dolgát – az epizódban ezt a szerepet Sabine vállalta magára. Ez a kis kiegészítés a hajón ugyancsak párhuzamba állítható a régi fluffal, az eredeti B-szárnyú egyik későbbi variánsa, a B-szárnyú/E-típus rendelkezett hasonló adottságokkal. Heráék végül sikeresen leszállítják a segélyszállítmányt az Ibaar bolygó nélkülöző lakóinak és még egy Arquitens cirkálót is sikerül elpusztítaniuk (érdemes megfigyelni a döbbenetet Callus ügynök arcán, miközben a cirkálót darabokra szedi a B-szárnyú által kilőtt össztűz).

mcq-bwing-750x336.jpgAz epizód befejező jelenetében Jan Sato, a Főnix cella vezetője tolmácsolja Organa szenátor köszönetét Quarrienak, valamint ígéretet tesz, hogy a Lázadás mérnökei az irányítása alatt megkezdik a B-szárnyú gyártását egy, a Lázadó Hálózathoz (egyébként ez az új neve a Lázadók Szövetségének, legalábbis a korai időszakban) hű hajógyárban. Érdemeinek és pilótaképességének elismeréseként pedig Herát kapitányi rendfokozatra léptetik elő, valamint megbízzák a Főnix század vezetésével, mint az új Főnix Vezért.

  •  A Wookiepedia témába vágó cikkei

1 hozzászólás